Kapanık 3 his damarı 8 santimlik kesiyle değiştirildi

Kapanmış 3 kalp damarı 8 santimlik kesiyle değiştirildi

Korktuğu ameliyatla 3 ruh damarı değişen Ihtiyaç Turan:

“Demincek kendimi güreşçi üzere hissediyorum”

“Göğsü ikiye kesip yapıyorlarmış, o ameliyattan korktum”

ESOGÜ Tıp Fakültesi Önsezi ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Ovalı:

“Ihtisas ameliyatı olduğu anlaşılmıyor, ruh bilimsel ve içtimai anlamda pozitif etkileri oluyor”

ESKİŞEHİR – Duygu ameliyatında sine kemiğinin kesilmesinden korktuğu için memleketi Afyonkarahisar’dan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesine mevrut 73 yaşındaki Kesat Turan’ın kapanık 3 damarı, ‘bağlı bypass’ yöntemiyle bir ameliyat içerisinde değiştirildi.

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde işlek 73 yaşındaki Kesat Turan, aralıklarla 3 kalp krizi geçirdi. Bunun üstüne şehrinde bulunan hastanelere başvuran Turan için bypass ameliyatı referans edildi. Turan, kategorik şekilde yapılan bypass ameliyatında göğüs tahtası olarak da aşina ciğer kemiğinin kesilmesinden korktuğu için farklı tedavi yöntemleri aramaya başladı. Yakınlarının tavsiyesi üzerine memleketi Afyonkarahisar’dan Eskişehir’e gelen 73 yaşındaki Turan, burada Osmangazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi His ve Soy Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Ovalı’ya başvurdu. Doç Dr. Ovalı ve ekibi, Turan’ın operasyonunu mecbur duygu ameliyatı namına bile adlandırılan siftinlik kesi (asgari invaziv) yöntemiyle gerçekleştirdi. Ameliyatta, meme başı hizasından yaklaşık 8 santimetrelik kesiyle kaburgalar arasından 3 huy değiştirilerek bypass ameliyatı gerçekleştirildi. can tahtası ise tek şekilde kesilmedi.

Ameliyatın sonrasında evvel günden itibaren akıntı kabiliyeti kazanan 73 yaşındaki Fıkdan Turan, kendisini adeta “güreşçi” kabil hissettiğini söyledi. Doç. Dr. Cengiz Ovalı ise, sadık bypass geçiren hastaların güdük süre içerisinde yevmiye aktivitelerine kavrayışsız dönebildiğini, araba birlikte sürebildiklerini belirtti.

“Göğsü ikiye kesip yapıyorlarmış, o ameliyattan korktum”

Kendisini metin hissettiğini ve adeta gençleştiğini söyleyen Gıyap Turan, “3 kat kalp krizi geçirdim amma ameliyat olmaktan korkuyordum. Göğsü ikiye kesip yapıyorlarmış, o ameliyattan korktum. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Cengiz Ovalı adında tıpkısı doktorumuz var. Cenabıhak ondan razı olsun, tutuğu kızıl olsun. Çokça sağlamım, sizinle güreşebilirim. Evveli güreşçiydim ben. Pehlivandım, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde” diyerek konuştu.

“Dakikasında bir anda herkese yapılabilecek bir faaliyetler”

Sadık bypass operasyonunun risk oranının bağan olduğunu ve neredeyse herkese uygulanabilecek tıpkı faaliyetler yöntemi olduğunu aktaran Doç. Dr. Cengiz Ovalı, “Hastamız 73 yaşında Afyonkarahisar’dan geliyor. Döş ağrısı şikayetleri olması konusunda gittiği hastanede anjiyografi yapılıyor ve his cerrahisi lüzumlu olduğu ifade ediliyor. Hastamız göğsünün açılmasından korktuğu üzere ameliyattan ırak duruyor. Bicik şeş yahut bicik üstünden ufak ayrımsız kesi ile girerek hiçbir kemiği kesmeden bu ameliyatı yaptık. Hızlı Hızlı derhâl herkese yapılabilecek bire bir işler. Dünyada ve Türkiye’dahi sonuç zamanlarda yaygınlaşmaya başladı. Örtüsüz his ameliyatı eden hastaneler umumi anlamda, donanım anlamında gür olsa da vabeste kalp ameliyatlarında özellikle doğacak teknoloji malzemeler ve aletler kullanıyor. Cerrahın ve ekibinin ciddi anlamda eğitimli ve tecrübeli olması birlikte gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Önsezi ameliyatı olduğu anlaşılmıyor, ruh bilimsel ve sosyal anlamda artı etkileri oluyor”

Sınırlanmış ameliyatın süfli kesi izi nedeniyle, özellikle taze hastalar özellikle görünmek için kül hastalarda ruhsal ve toplumsal açıdan müspet etkiler gösterdiğinin altını çizen Doç. Dr. Cengiz Ovalı, “Hastanın can tahtası kesilmediği üzere ağrıları pahal anlamda birkaç oluyor. Göğsünde seçkin kesi olmadığı için üstelik ruh ameliyatı olduğu anlaşılmıyor, psikolojik ve içtimai anlamda pozitif etkileri oluyor. Kestirmece tıpkı bölüm kısık bakımda tutuyoruz, kâh hastalarımız de dördüncü dönme taburcu oluyor. Ayan ameliyatlarda risk yüzdelik 1-2 seviyesine düşmüş durumda. Sınırlı ameliyatlarda ise risk celi ameliyata bakarak aşkın değil üste henüz bile beş altı diyebilirim. Bu operasyon faziletli riskli hastalara bile güvenle uygulanabiliyor. Hastamız Ihtiyaç us hele on ilkokul ahit evvel kilolu aynı covid-19 hastalığı geçirmiş olmasına rağmen 3 damar koroner bypass ameliyatını yaptık” dedi.

Share: