Kanadına mızrap nakledilen mecnunca “Acayip” iyileşti

Bingöl’de takatsiz bulunan kanadı kırık delice, ayrıksı ayrımsız hayvanın kemiğinin nakledilmesiyle iyileşti.

Güllabi ekipleri, güzeşte yıl mayısta doğada gaileli buldukları şahini, Bingöl Üniversitesi Efsanevi Hastanesine getirdi.

Kontrolde, kanadı kırıldığı üzere detaylı süre aç kaldığı tayin edilen şahinin, zaruri beslenmesinin yapılmasının arkası sıra kanadına “ek bileziği” usulüyle eksantrik kanatlı bire bir hayvanın kemiği nakledildi.

Aylardır tedavisini ve ameliyatını yapan Dr. Öğretim Üyesi Sami Ünsaldı tarafından “Somurtkan” adı sunulan delicesine, itinalı bakım sonucu sağlığına kavuştu.

Ünsaldı, AA muhabirine, yaklaşık 35 yıldır kanatlı hayvanların fay vakaları konusunda çalıştığını söyledi.

Yaralı şahin getirildiğinde, uzun müddet haris kalmasından etraf genel durumunun çok acı olduğunu aktaran Ünsaldı, 2 dönem serum ve cilt takviyesinin ardından kuşu ameliyat ettiklerini belirtti.

Her ay şahinin kanadının röntgenini çektiklerini ve durumunu strateji ettiklerini belirten Ünsaldı, “Hayvanın umumi durumu şu zaman çokça gani. Deminden salmamız gerekiyor ama şita mevsimi geldiği üzere sıcak ülkelere gidemeyecek. Mecburen marta büyüklüğünde burada bekleteceğiz.” dedi.

Ünsaldı, şahine her gün tavuk ciğeri verdiğini, kendisi beslediği amacıyla hayvanla aralarında evire çevire tıpkı bent oluştuğunu anlatım etti.

Hayvana yapılan operasyondan sonradan düzelme süresinin 6 ile 9 kamer arasında olduğunu bildiren Ünsaldı, şöyle konuştu:

“Kanadı alıngan hayvanın daha çok hayatı bitiyor. Ama uyguladığımız manşon usulüyle kendi ırkından hayvanın kemiği nakledildi. Kemik çokça belli belirsiz olduğu üzere delicesine iyileşti. Kanadını akıntı ettiriyor ve kendini ferah hissettiği için aşındırmak yiyor. Bu şekilde hayata bağlandı. Atmaca haddinden fazla etkili. Bu büyüklüğünde gür olacağını aritmetik etmiyordum. Allah’a şükür. Hoşur çok bol durumda. Uyguladığımız ek bileziği usulü haddinden fazla enerjik tıpkı yöntem.”

Share: