İstanbul dumansız yangınla uğraş süresince

İstanbul ormanlarında ağaçlara sunu haddinden fazla çam kestirme böceği, 12 dişli kavkı böceği ile Akdeniz çam kabuk böceği zarar veriyor. Bitkilerin kambiyum tabakasını yiyen böcekler, ağaçların kurumasına hastalık oluyor.

İstanbul Orman Kesim Müdürlüğü ekipleri, ormanlara uymazlık veren böceklere karşı yıl süresince uğraş yürütüyor.

Ağırlıklı kendisine biyolojik yöntemler kullanan ekiplerce, ağaçlara kuş yuvası asılıyor, ormana karınca nakli yapılıyor, usta böcek üretilerek zayıf alanlara bırakılıyor. Antrparantez laboratuvarlarda üretilen hayır haşerat de zararlıların kilolu olduğu bölgelere konuluyor. Gine feromon tuzaklarıyla dokuncalı haşerat toplanıp imha ediliyor.

İstanbul Orman Mıntıka Müdürü Yusuf Delicesine, AA muhabirine kentte orman zararlılarıyla mücadeleyi, alınan koruyucu ve engelleyici tedbirleri anlattı.

Orman bitkileri ve tohumlarına, haşerat, mantarlar, bakteriler, virüsler, solucanlar, ecnebi bitkiler ve gâh hayvanların beis verdiğini belirten Delice, böceklerin ağaçlarda genişlik çok sürfe döneminde tahribat oluşturduğunu söyledi.

Atmaca, dokuncalı böceklerin yumurtalarını kumanya maddelerinin bulunduğu yerlere bıraktığını dile getirerek, şöyle bitmeme etti:

“Bu yumurtalardan çıkan larvalar azık maddelerini yiyerek gelişimlerini tamamlarlar ve genişlik fazla zararı dahi larva döneminde gerçekleştirmiş olurlar. Böceklerin boyutları genellikle 6 ile 10 milimetre arasındadır. Boyutlarına bakıldığında kıyaslanamayacak büyüklükte zarara sebebiyet veriyorlar. Ormanlara zarar veren böceklerle mücadelede 4 yöntemi kullanıyoruz. Bunlar mekanik, dirim bilimsel, biyoteknik ve kimyasal savaş. Ancak kimyevi mücadeleyi doğaya zarar verdiğinden ortalık kullanmıyoruz. Ağırlıklı adına özge dirim bilimsel asıllı mücadele yöntemlerini kullanıyoruz.”

“Dumansız cuşiş”

İstanbul Orman Toprak Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Yazıhane Müdürü Ahmet Yasin Çelen ise ormana uymazlık veren böceğin biyolojisine bakarak uğraş yöntemi geliştirdikleri dile getirdi.

Zararlı böceklere karşı mevsime bakarak değişik uğraş yöntemleri uyguladıklarını dile getiren Çelen, seçme böcek türü için de ayrı yöntemler kullanıldığını belirtti.

Böceklerle mücadelenin önemini vurgulayan Çelen, şöyle konuştu:

“Örneğin, çam kestirme böceğiyle savaşım yapmazsak ağaçlar cılız düşer. Cılız sakıt ağaçlara sekonder uymazlık veren kavkı böcekleri ağaçların kurumalarına amil oluyor. Özellikle abuhava değişikliğiyle birlikte ormanlarda ağaçlar sonuç yıllarda strese girmiş durumda ve biz bu mücadeleleri yapmazsak ormanlarda şişko kurumalar meydana geliyor. Biz bunu ormancılık teriminde ‘Dumansız yangın’ kendisine nitelendiriyoruz. Orman yangınları herkesin gündeminde olduğu için tanıdık benzeri molekül ve ormana zararını cümle biliyor. Fakat böceklerin zararı apansız bire olmadığı üzere yavaş yavaş ormanlara haddinden fazla şişman zararlar, hatta orman yangınlarından elan nazik zararlar meydana getirebilmektedir. Ayrıca Amerikan parafin kelebeği ve sonuç 5 yıl içerisinde ülkemize giren kestane gal arısıyla bile savaşım ediyoruz. İstanbul ormanları yaptığımız mücadelelerle güvende. Bu mücadeleleri orman sağlığı ve ekosistem bütünlüğünün düzelmesi amacıyla yapıyoruz.”

Dirim Bilimsel uğraş amacıyla yapılan faaliyetlerde böceği özlük zararlısıyla yok ika yöntemini kullandıklarını tamlayan Çelen, sözlerini, “Usta ve Parazitoit böceklerin çoğaltılmasının yanı sıra, ormanlarımıza kuş yuvaları asarak kuş popülasyonunu arttırıyoruz. Sonunda zararlı böceklerin yenilmesi vasıtasıyla zararlı popülasyonunu dengeye sokmuş oluyoruz.” diye niteleyerek tamamladı.

Alevler gelişmemiş sürede yayıldı: Çanakkale’birlikte orman yangını!

 

Antalya’daki orman yangını arama altında

 

Yunanistan’üstelik haddinden fazla sayıda noktada orman yangını

 

Share: