Icra Vekili Âlim: 8-5 mesaisinin geride kaldığı tıpkısı dönemden geçiyoruz

İş Sağlığı ve Umumi Müdürlüğü eliyle bir otelde planlı “Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Doğurucu Engin Düzentileme” mevzulu panele katılan Say ve Sosyal Asayiş Bakanı Vedat Bilgin, say hayatı mevzuatının, toplumun değişim hızına kapalı kendisine değiştirilmesi, bu konularda teceddüt yapılması gerektiğini belirtti.

“Saatler kolumuza 8-5 mesaisi ayırmak amacıyla gelmiştir. Henüz önceleri daha bile kötüydü. 10 saat” diyen Bilgin, 1 Mayıs’ın ortaya çıkışının altında birlikte tafsilatlı say saatlerinin bulunduğunu söyledi.

Vekil Vedat Âlim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“8 saati tığ alışılagelen adına algılamaya başladık. Oysaki bakir teknolojiler, insanın emeğini ikame eden eskimemiş bilgiler istihsal sürecine girdikten bilahare 8 saat himmet imdi eski alışkanlığımızın bire bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Zaman birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine çevrilmiş icraat var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’dahi bu konuda tayyareci bire bir aplikasyon başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 sene sonradan 6 yahut henüz birkaç saat fiziksel düzentileme, onun dışında engin çalışmanın bile olduğu çalışma biçimleri devreye girecek. Bu mübrem. Teknoloji emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu tebeddülat mübrem yerine ortaya çıkacaktır.”

“Garantili elastikiyet kavramı ortaya çıkıyor”

Bilimci, düzentileme hayatında yaşanan değişimlerin birtakım sorunları de ortaya çıkardığını belirterek, şunları kaydetti:

“Nedir bu mesail? hele çalışanların güvencesini uydurmak. Güç uzaktan çalışıyor amma bunun içtimai güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Say hukukundan kaynaklı kazanımları ne olacak? Bunların yeniden düzenlenmesi lazım. Bu konuda garantili elastikiyet kavramı ortaya çıkıyor. Tığ, bu konudaki akademik çalışmalardan yararlanma ederek mevzuatımızı baştan yarmak durumundayız. Buradaki değişim sorumluluğu bizlere ve Meclis’e düşüyor. Netice itibarıyla insanların 12 saat, 14 saat cebren çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Zaman 8-5 mesaisinin geride kaldığı benzeri dönemden geçiyoruz. Bu de değişimi açıklamaya tam değil. Benzeri mekanda toplanıp, üretim sürecine katkı ödeme anlayışı ve geleneğinin üstelik fersude olduğu tıpkı dönemden geçiyoruz.”

“İş kazalarına alın akim tolerans”

Çalışma ve Içtimai Asayiş Bakanı Âlim, elastiki faaliyet modelleri içerisinde, çalışanların toplumsal hakları ve hukukunun de garanti alına alınmasının koca olduğunu dile getirerek, çalışanları koruyacak politikalara ehemmiyet verdiklerini tabir etti.

İş kazalarına karşı çalışanları korumanın bildirme yetişkin öncelikleri olduğunu vurgulayan Bilgin, “Burada seçkin hoşgörü namevcut. Sıfır tolerans. Ilçe önlenebilir bir şeydir. Bunu menetmek mecburiyetindeyiz.” diye konuştu.

Programa, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Vekili Muhittin Bilge, TİSK Genel Sekreteri Akansel Çalıştırıcı, Işyar-Sen Umumi Başbuğ Yardımcısı Hacı Alay Tonbul, Mesleki Ustalık Kurumu Başkanı Kesat Ceylan ile Say ve Içtimai Güvenlik Bakanlığı bürokratları katıldı.

Nazır Bilgin: Dünyanın yaşadığı bu akse bizi hayret etkiliyor

 

Faaliyet saatleri kısalınca feyiz artar mı?

 

DSÖ uyardı! Emek saatlerinin uzunluğu ölümlere illet oluyor

 

Share: