Hatay Arkeoloji Müzesi’nde eserlere polat dipdam ve kum torbalı siper

Depremlerde hasar düz Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki tarihi eserler ve kültür varlıklarının korunması amacıyla icraat devam ediyor. Bu kapsamda 35 yıl süresince Yakın Şark tarihine damgasını vuran Eti kralının heykeli Şuppiluliuma, Arsuz Stelleri, Antakya lahdi, mozaikler vesaire için tedarik alındı. Müzedeki eserlerin son durumuna ilgili bilgi veren Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, “Tekmil vitrinler arama edildi ve eserler mizan alındı, sarıldı. Belkili ayrımsız hareket riskine karşı kontrollü şekilde Kırşehir Müzesi’ne gönderildi. Burada artan Şuppiluliuma heykeli, benzeri buçuk ton ağırlığında ayrımsız yayın. Onu yerinde korumak gerekiyordu. Polat tekke yapıldı, ağırlık yapmasın diye torbalara kum de konulmadı” dedi.

Depremin önce dakikalarından beri müzeyi müzaheret etmek için çabaladıklarını anlatan Ersoy, “Ben, müdür yardımcılarım ve burada vazifeli arkadaşım fariza alanlarını şikayet etmediler. İlk günden bugüne büyüklüğünde buradayız. Önceliğimiz müzenin güvenliğini sağlamaktı. Kül Türkiye müzelerinden, Aksaray’dan, Tokat’tan, Samsun’dan, Sivas’tan, gönüllü arkadaşlarımız buraya geldiler ve müzenin güvenliğini sağladık. Güvenliği sağladıktan sonra eserlerle ilişik bile restorasyon mıntıka laboratuvarlarımızdan restoratörlerimiz geldi. Çokça çalıştılar hepsine teşekkürname ediyorum. Cümle vitrinler arama edildi ve asar sağlama makbuz, sarıldı. Necmi Asfuroğlu Kazı Bilimi Müzesi ve Kent Müzesi’nin eserleri birlikte bu şekilde boşaltıldı ve eksiksiz eserler olası benzeri deprem riskine hangi alın kontrollü şekilde Kırşehir Müzesi’ne gönderildi” diye niteleyerek konuştu.

ŞUPPİLULİUMA HEYKELİ’Nİ YERİNDE MÜZAHERET ETMEK GEREKİYORDU

Eserleri gösteri planı çerçevesinde korumaya aldıklarını nâkil Ersoy, Burada artan Şuppiluliuma heykeli, ayrımsız buçuk ton ağırlığında benzeri yapıt. Onu yerinde korumak gerekiyordu. Hars ve Turizm Bakanlığı Hars Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün ayrımsız gösteri planı var. Eylem planı çerçevesinde restoratörler heykeller engel görmesin diye niteleyerek bire bir yol haritası hazırladı. Polat mapus yapıldı, vakar yapmasın diye torbalara kum de konulmadı. Tüf pozalan ateşi kondu. Ortak benziyor amma belli belirsiz yastık görevi görüyor. Arkasında Arsus Stelleri, Antakya lahdi var. Hepsi sarıp sarmalandı ve sistemli şekilde korumaya makbuz. İçeride çokça kalamıyoruz çatlak mozaiklerde, onları bile evire çevire korumaya alacağız” ifadelerini kullandı.

– Kaba

Share: