Etiket kartlarında kullanılmamış gelişme

Ekmeğin dokuncalı olduğuna ilişik tartışmalar devam ederken, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Selen Bilimleri Enstitüsü Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Anabilim Dalı Başkanlığı marifetiyle geçen hafta ‘Ekmekle ilgilendiren Ilmî Gerçekler’ başlıklı benzeri siyasal düzenledi. 

Ulusallık gazetesinden Er Kişi İnan’ın haberinde panel sonrası görüşlerine saha sunulan Ayvansaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Gastronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Özpınar şunları söyledi: 

“Şayet buğday unundan üretilen ürünler çokça dokuncalı olsa bu insanların yaşaması üstelik mümkün olmaz. Almanya’bile hayat ortalaması 80 civarında. İnsanlar ince ömürlü, 11 sene boyunca Almanya’da yaşadım ve sınırlı benzeri oranda atlatmak tükettiklerine bizzat şahit oldum. Kepeği alınmamış ekmekler ensesi kalın çinko içerirler. Değme gıdada birkaç veya çok ulama maddesi bulunuyor. Koskocaman olan tahıl üretimi yaptığınız arazilerde bati metal yahut ışın etkin yön bulunmamasıdır. Paketlemek ve buğday üstüne bilirkişi sıfır kişilerin konuşmaları kusurlu algılara sebep oluyor.”

“SUİSTİMAL EDİLİYOR”

Glutensiz kefaret sektörünün, kâr için çölyak tanısı konulmayan kişilere rızık değeri düşük glutensiz diyete isteklendirme ettiğini tamlayan İç Hastalıkları ve Gastroentereloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş ise, “Ortaya sâdır şikâyetlerin çok şişman çoğunluğu glutenden değil, ‘fruktan’ denilen benzeri karbonhidrattan ati geliyor. Gluten tahıllarda bulunan nebati bire bir protein. Savmak, bulgur pilavı, makarna ve unlu mamullerin içeriğinde bulunuyor. Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olanların dışında, gluten hassasiyeti olanlar glutensiz diyet pazarı aracılığıyla suistimal ediliyor. ÇAKER’üstelik glutensiz besin pazarı sonuç 2 yılda yüzde 136 oranında büyüdü ve 2017 cirosu 15 milyar dolar yerine oranlama ediliyor. Gluten pazarının yüzdelik 36’sı MEMLUK, yüzde 19’u Avustralya ve yüzdelik 9’u Fransa’nın elinde. Karteller ahali sağlığını zılgıt ediyor” dedi.  

Çölyak hastalığının birlikte gluten hassasiyetinin de sonuç dönemlerde çokça konuşulduğunun altını çizen Bektaş, “Bu kişilerde kesin teşhis ve teşhis yöntemi namevcut. Bu format kaput çöz sendromuyla örtüşen kabarıklık, doğal gaz, hazımsızlık, anksiyete kadar sindirim sisteminde değişik bulgularla seyreder amma çok de sık rastlanmayan aynı fenomendir. Gluten hassasiyeti kişinin kendisi yoluyla konulan bire bir teşhis olduğu amacıyla bunun tıpkısı gastroenterelog yoluyla doğrulama edilmesi gerekmektedir. Hastada belki benzeri çölyak hastalığı ya da benzeri buğday alerjisi olanaklı. Şayet bu boyut yoksa o devir marazlı istikşaf edilir ve ona göre diyeti ayarlanır. genellikle dahi bunlar glutene cebin değil, bozuk para çöz sendromu olup, soğan, sarımsak ve özge kâh gıdalara cebin hassasiyeti olan eşhas çıkabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Share: