Depremde yıkılan binanın projeye uygunluğunu lise mezunu müteahhit arama etmiş

Adana’da, kolon betonlarından alınan karot incelemesinde “zelzele peklik testini” geçemeyen Zeray Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilişkin tutuklanan müteahhidi Şanlı Şevik, yapım amacıyla alınan malzemelerin kalitesini kontrol ettiğini ve binanın projeye uygun yapıldığını doğacak sürdü.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde yıkılan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Çukurova ilçesi Ev Mahallesi Turgut Özal Bulvarı’ndaki 12 eğik Zeray Apartmanı’nı düz yazı fail kooperatifin kurucularından ve tutuklanan müteahhidi Ali Şevik, savcılık ifadesinde hakkındaki suçlamaları akseptans etmedi.

Şevik, ortaöğretim mezunu olduğunu ve çiftçilikle uğraştığını belirterek, “1990’lı yıllardan bu yana F.B. isimli müteahhit ile çalışmıştım. Zeray Yapı Kooperatifini M.R.A, kardeşim M.Ş, U.B. ve şu zaman isimlerini hatırlayamadığım birkaç can ile birlikte kurmuştuk. Amacımız ev sahibi olmaktı.” ifadesini kullandı.

Kooperatif olarak başka tıpkı müteahhide bina yapımı konusunda izin vermediklerini savunan Şevik, şunları sav etti:

“Kooperatif yönetimi adına umumi asamble kararı ile dirilik usulü aksiyon yapılması yönünde karar alındı. İnşaat için alınan malzemelerin kalitesini, inşaatın bitmeme ettiği süreçte projeye akla yatkın olup olmadığını ben taharri ederdim. İnşaatın tevessül tarihini bilmiyorum. Yanılmıyorsam 2004 yılının başında inşaatı bitirmiştik. 2 blok şeklinde yapılmıştı. İnşaat bittikten sonra tıpkısı hizip insanlar taşınmaya başladı. Bu sürede evrak prosedürünü tamamlamaya çalıştık. Hatırladığım kadarıyla binanın yapıldığı arsa çokça hissedarlıydı. O dönemde arsa sahipleri kooperatife güvenmediğinden sözleşmeyi benim adıma yarmak istedi. Üzerime tehirli suçlamaları kabul etmiyorum.”

Yıkılan binalar deprem peklik testini geçememişti

Adana’da depremde yıkılan binalardaki imal kusurlarıyla ilgilendiren soruşturma kapsamında Zeray Apartmanı’nı mensur eden kooperatifin kurucularından ve müteahhidi Ulvi Şevik 16 Şubat’ta tutuklanmıştı.

Yıkımların arkası sıra başlatılan çalışmalarda, kolon betonlarından çatı uzmanlarınca alınan karotlar incelenmek üzere çatı ve mesnet denetimi laboratuvarına gönderilmişti. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar sonucu, depremde yıkılan 11 binadan alınan örnekler sarsıntı dayanıklılık testini geçememişti.

Öte yandan, Cumhuriyet Altını Başsavcılığı bünyesinde kurulan Sarsıntı Anket Bürosu, kentte yıkılan binalardaki yapım kusurlarıyla ait soruşturmasını titizce yürütüyor.

Share: