Cezayir, İspanya ile ticari ilişkilerini baştan başlattı

Cezayir Bankalar Birliği, ülkede faaliyet gösteren bankacılık kurumlarına gönderdiği talimatnamede, “Madrid ile ticari operasyonları içeren gelişigüzel kalem bankacılık işleminin durdurulması yönündeki kararın sona erdiğini” belirtti.

Talimatnamede söz konusu adımın, “geçmiş kararın yeniden değerlendirilmesi ve dış tecim alanındaki ait aktörlerle yapılan istişareler sonrasında” atıldığı kaydedildi.

Öte yandan, İspanya’nın Umum Pais gazetesinin, Cezayir’de müteharrik Avrupalı diplomatik ayrımsız kaynağa dayandırdığı haberinde ise “artık İspanyol şirketlerin Cezayir’e dış satım yapmasına müsaade verileceği” rapor edildi.

İspanya-Cezayir arasındaki kriz

İspanya’nın Batı Kumluk konusundaki tutumunu değiştirmesi Cezayir ile ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Fas Kralı 6. Muhammed’e gönderdiği mektupta, Mağrip Beyaban sorununda Fas’ın ortaya attığı muhtariyet planını desteklediğini açıklamış, arkası sıra 7 Nisan’da Rabat’a giderek düet ilişkilerin normalleştirme sürecine girmesini sağlayan düet anlaşmalara imza atmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Cezayir, Madrid’deki büyükelçisini konuşma üzere merkeze çekmişti.

İspanya Başbakanı Sanchez, 8 Haziran’dahi mecliste yaptığı konuşmada, İspanya’nın Fas ile ilişkileri normalleştirmek için Gün Batısı Kumluk politikasında yaptığı değişikliği savunarak, Fas’ın Mağrip Sahra için önerdiği planın “kısık, emin ve gerçekçi temellere dayandığını, değişik yandan İspanya’nın bu kesim halkının davasından vazgeçmediğini” söylemişti.

Sanchez’in konuşmasından beş altı saat bilahare Cezayir Cumhurbaşkanlığı, “İspanya Krallığı ile hukuk, iyi komşuluk ve iş birliği anlaşmasının ivedilikle askıya alındığını” duyurmuş, arkası sıra Maliye Bakanlığı da İspanya ile aut ticaretini dondurduğunu açıklamıştı.

Gün Batısı Badiye sorunu

İspanya’nın çarkıt sömürgesi Batı Çöl’dan 1976’da çıkmasıyla Fas bu bölgeyi topraklarına katmış ve ardından Cezayir’in bindi verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi beyninde günümüze kadar bitmeme eden mesail başlamıştı.

Fas, bölgenin özlük egemenliğinde kalması gerektiğini savunarak Günindi Badiye’bile “genişletilmiş muhtariyet” öneri ediyor. Polisario Cephesi ise Garp Sahra’nın özgür ihtişam olduğunu müstakbel sürüyor ve

Share: