Bu yıl bile kurudu, yüzeyinde tuz tabakası kaldı

İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta düzlük düz, ahali dilinde Kellah Gölü olarak bilinen Tecer Gölü, herhangi bir yaz mevsiminde sıcaklığın etkisiyle ağız ağıza kuruyor.

Bu yıl da 6. aydan itibaren suların çekildiği gölden geriye beyaz zehir tuz tabakası kaldı.

Ulaş Muhtarlar Derneği Başkanı ve bir zamanda dikici olan 58 yaşındaki Vahap Seyhan, gölün 90’lı yıllarda adım adım kurumaya başladığını belirterek, “1990’dan evvel gölde dayanılmaz benzeri elektrik vardı. Üstelik aynı huy harikasıydı, kuş cenneti kabil çokça güzel tıpkısı yerdi burası. Angut, badi, turna kabil yerel ve göçmen kuşlara karı sahipliği yapardı. Buradaki kamışlardan gölü göremezdik. Hatta çocukluğumuzda buraya dirimsel yıkanırdık.” dedi.

Seyhan, 2000’li yıllarda eski canlılığına sarmak üzere dönemin belediyesi vasıtasıyla Tecer Dağı’ndan borular marifetiyle göle su bağlandığına dikkati çekerek, “O üstelik beş altı yıl dalavere etti. 2008’den sonradan o su de yetmemeye başladı. Global ısınmaya tutkun sezon değişikliklerinden etraf gölümüz en üst bu arkaç geldi. Şita mevsiminde noksan metre kadar akarsu oluyor, 6. aydan bilahare üstelik ağız ağıza kuruyor ve yüzeyinde elden sodyum klorür tabakası kalıyor.” diyerek konuştu.

Gölün tuzlu yapısından muhit içme suyu ve tarım, hayvancılıkta kullanılmadığını vurgulayan Seyhan, çokça bozuk zamanlarda ilçe halkının günce tuz ihtiyacını gölden karşıladığını sözlerine ekledi.

Kuruyan gölden sevindiren evolüsyon

 

Konya’daki Düden Göleti’nde toplu martı ölümleri görüldü

 

Marmara Gölü kurudu, yer savaşları başladı

 

Share: