Bozuk ve dingildek gelinlikler onarılıyor, anlayışsız dönüşümle piyasaya kazandırılıyor

Çarkıt ve kaypak gelinlikler onarılıyor, kavrayışsız dönüşümle piyasaya kazandırılıyor

ADIYAMAN Adıyaman Umum Terbiye Merkezi bünyesinde kurulan işleme kursunda çarkıt ve yıpranmış gelinlikler, umum emeği ayn nuru çalışmalarla baştan tasarlanarak piyasaya sunuluyor.

Umum Terbiye Merkezi Müdürlüğünün Sıratut Mahallesi’nde kadınlara müteveccih açmış olduğu el işi kursunda kestirmece eski ve dingildek gelinliklerin tamiri yapılıyor. 20 Kursiyerin vadi aldığı kursta, ayda 150’ye mail gelinlik vasıtasız geçiyor. Kursiyerler marifetiyle el emeği ayn nuruyla aracısız geçirilen gelinler yeniden tasarlanarak ayn azrail bir ayla getiriliyor. Piyasada değeri 15-25 bin TL arasında değişen amma gördüğü hasarlardan belde kullanılamayan gelinlikler kursiyerler marifetiyle yapılan çalışmalarla baştan kullanılabilir hale getiriliyor. Eski zamandan günümüze kadar kalan gelinlikler üzerinde ise yine kursiyerler aracılığıyla yapılan eskimemiş tasarımlarla özen çektiriyor. Tamiri yapılamayacak ağıl mevrut gelinliklerden alınan parçalarla de ise torunlar amacıyla eskimemiş gelinlikler dikiliyor. Eş duvağı, kınalık, bindallık tarzında bir nice yapıt tamiri ve üretimi işleyen kursiyerler hem iz öğreniyor hem üstelik özlük eş bütçelerine destek sunuyor.

Gelinliğe dayalı seçkin cins dizayn ve bakımlar yaptıklarını dile getiren Halk Yetişek Merkezi Kankızıl Öğreticilerden Ayşe Özaltay, “Gelinlik tamiratı yapıyoruz. Bozuk gelinliklerde ansız transformasyon yerine çalışıyoruz. Gelinlerimizin boncuklarından, dantellerinden, ipliklerinden bürük çalışması yapıyoruz. Burada haftada 25 taneye mail tamiratımız oluyor, maaş 100-150’ye mail gelinlik tamiratı yapıyoruz. Ayda 25 taneye mail duvak çalışmamız oluyor. Gelinliklerimizin tamirat işlerinde ense bölümleri arlanmaz olanları eteklik kısımlarını alıyoruz yavru gelinlikler dikiyoruz. Çocuk abiyeleri, şiar kıyafetleri dikiyoruz. Bu yaptıklarımızı de esnaflara satıyoruz. Gelinlik, alamet tuvaleti, abiyelerimiz, kınalık, bindallık, gelinliğe dayalı gelişigüzel madde üretimini yapabiliyoruz, çıkışını üstelik yapabiliyoruz. Bizler 5 yıldır bu işin içerisindeyiz” dedi.

Kursiyerlerden Zeynep Özgül ise konuşmasında, “Bürük yapıyoruz, boncuk işleme, gelinlik tamiratı, konusunda nakışlar işliyoruz. Bu tür şeyler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Ayşe Amor Sapdüzen ise konuşmasında, ” Ego 6 kamer oldu buradayım. Gelinlik tamiratları yapıyoruz, duvaklara çiçek işlemesi yapıyoruz. Boncuk işliyoruz, patika ediniyoruz. Buradaki arkadaşlıklar haddinden fazla iyice. Bilcümle alay malay burada hem eğleniyoruz hem da çalışıyoruz, ecir kazanıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: