Bilim Kurulu üyesinden ciddi hikâye uyarısı!

Keyif Bakanlığı Güneş Tacı virüs Haber Müesses Üyesi Prof. Dr. Duyma Kultufan Turan, “Küsurat pozitif hadise sayısı şu anda polikliniklere başvuran kişilerle ortaya çıkıyor. Polikliniklere viral semptomlarla başvuran bireylerin yüzdelik 40’a yakını artı çıkmaya başladı. Sayı anbean artıyor” dedi.

Fenomen sayılarındaki artışta maske, ara ve hıfzıssıhha kurallarının gevşetilmesinin aktif olduğunu belirten Turan, “Vatandaşların toplu, neşeli mekanlarda artık ilk kânun geçirmesi bizi biraz daha zorlayacak gibi duruyor. Hele saraka döneminin peşi sıra önümüzdeki iki hafta bizim amacıyla gerçekte haddinden fazla eleştiri. Hikâye sayılarında kilolu artışlarla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘Poliklinik başvurusu çok efdal’

Prof. Dr. Turan, hadise sayılarındaki artışın daha kırıcı bakımlara yansımadığını söyleyerek şöyle konuştu:

Kovid-19’bile yaşadığımız başka piklere göre biricik farklı durum, poliklinik başvurusu berenarı yüksek. Ancak sayrılarevi ve bunaltıcı bakıma yatışlar benzeri miktar artsa de daha önceki artışlar büyüklüğünde faziletkâr değil. Bu varyantın özelliğiyle ait gibi, bulaştırıcılığı erdemli amma çor şiddeti daha çokça gösterişli değil. Ancak etkilenen ekip, pandeminin geçmiş dönemlerde olduğu gibi 65 yaş ve gövde şahıslar ile ekleme hastalığı olanlar. Bu durumdaki kişilerde eskimemiş varyantta de okkalı klinik tablolar oluşabiliyor.

‘Önümüzdeki günlerde ağırlık oluşabilir’

Omikron’un BA.4 ve BA.5 ast türlerinin şu dakika acun genelinde yeğin ayla geldiğine şaret eden Turan, “BA.4 ve BA.5 bulaştırıcılığı çok efdal iki modifikasyon. Bunlar şu anda Avrupa’nın etkisi altında olduğu varyantlar. Bu kapsam nedeniyle Türkiye’yi bile etkiliyor. Ülkemizde birlikte önümüzdeki günlerde bu varyantlardan kaynaklı sorumluluk oluşabilir. Bu nedenle dikkatli oluşmak geçişsiz” diye konuştu.

Şu anda çok güç hastaneye yatış ve ağır sıklet hizmet namevcut

Turan, yıpranmamış varyantların çor şiddeti ile ilgili şunları kaydetti:

Bakir varyantların hastalık şiddetinde çok engelsiz aynı artışa bozukluk olduğunu ikna etmek akla yatkın olmaz. Zira elan elimizde bununla ilişkin yeterince vukuf namevcut. Klinik gözlemlerimize göre şu anda çokça tehlikeli hastaneye yatış ve dokunaklı hizmet ihtiyacı göstermiyor erat. Önümüzdeki günlerde bu varyantlarla ait elan net konuşabilmek kabil olacak.

Aşıları geciktirmemek gerekiyor

Turan, Keyif Bakanlığı’nca kullanılmamış anımsatma dozlarının e-Nabız üzerinden tanımlandığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Anımsatma dozu zamanı gelmiş bireylerin aşılarını geciktirmeden olmaları geçişsiz. Özellikle meze dönemini atlattık. Önümüzdeki dönemde vakalarda çokça dağ ayrımsız şekilde artım olanaklı. Bu nedenle hatırlatma dozları elan önem kazanıyor. Özellikle ağustos sonu eylül gibi daha tetik olunması gerekecek tıpkı döneme giriliyor. Ağustos başında en geç, aşıların evet olması gerekir. Hatırlatma dozlarını tüm yaş gruplarına öneriyoruz amma hele encam gözyaşı ve ek hastalığı olanlara antrparantez vurgu boşaltmak gerekiyor.

Maske uyarısı

Güneş Tacı ile mücadelede temas devir bireysel önlemlerin kurtarıcı olduğunu savunan Turan, dünyanın hiçbir durumunda çıplak ayrımsız kısıtlamaya gitmenin söz konusu olamayacağını belirtti.

Neşeli, vabeste ortamlarda kesin peçe takılması, enfekte olduğunu düşünen, viral semptomlar gösterenlerin kendini izole etmesi gerektiğini vurgulayan Turan, kişilere belirtik alanlarda olsalar bile mesafeye özen göstermelerini kaynak etti.

Bili Oturmuş andıran zamanda toplanacak mı?

Prof. Dr. Turan, “Koronavirüs Bilim Kurulu andıran zamanda gene toplanacak mı?” sorusunu, “Şu anda elan bize bildirilen bire bir bilgi namevcut. Marifet Müesses adına devam fail aynı proses yaşıyoruz, toplantılarımızı sonlandırmıştık amma gerekseme halinde hep toplanmaya hazırız. Bu hasbilik esasına bakarak yapılan tıpkısı işti filhakika, tığ halen görevimizin başında devam ediyoruz. Bilim Kurulu’nun toplanması gerektiğinde bize bilgelik geçilir ve aynı araya geliriz. Fakat önümüzdeki günlere ilgili şu zaman için benzeri bilgi yok” diyerek yanıtladı.

Maske zorunluluğu ati mi?

Güzün vaka sayılarının henüz de artacağı ve maske zorunluluğunun yeniden gündeme gelebileceği iddialarına ilgilendiren de Turan, şunları ekledi:

Zatî önlemleri kişilerin kendilerine bırakmıştık biliyorsunuz, halkımızın birlikte bu duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Daha fazla tılsım ve hacir gelmemesi için bizim bunu yapıyor olmamız gerekiyor. Bu nedenle ağustos sonuna akıllıca, ilkgüz başında hikâye sayıları yani zait yaşama sayısı, sayrılarevi ve kırıcı bakım yükü alınan kararlarda belirleyici olacaktır. Şimdiden bununla ait kesin tıpkısı yanıt atfetmek haddinden fazla akıllıcasına olamaz. Önümüzdeki günleri izleme edip göreceğiz.

Enflüanza vakaları arttı

Malumat Müesses Üyesi Prof. Dr. Duyma Kultufan Turan, Kovid harici influenza (enflüanza) vakalarında benzeri çoğalma olup olmadığına yönelik, “Pandeminin önceki kısık ve akut dönemlerinde kısıtlamalar olduğu ve maske kullanıldığı için sair viral enfeksiyonlarda ayan tıpkı eksilme olmuştu çünkü bulaş, toplumda yaygınlığı azalmıştı. Ancak serencam aylarda maskenin ortadan kalkması değişik viral enfeksiyonların de dolaşımda ortaya çıkmasına illet oldu” ifadelerini kullandı.

Hastaneye korona şüphesiyle başvurup, tetkiklerde menfi sâdır ve mevsimlik enflüanza semptomları gösteren kişilerin bulunduğu nâkil Turan, “Kırıcı mevsimlik grip semptomları gösteren, 9-10 zaman bitmeme fail alçak halsizlik, argıt ağrısı, bezginlik kabil şikayetlerle bize başvuran eşhas bulunuyor. Kovid-19 harici viral enfeksiyonlar zımnında başvuran hastalarda dahi tıpkı artım olduğunu görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Kovid-19’da kullanılmamış çekinmek: Centaurus varyantı

 

Kovid-19 belirtilerinde sıralama değişti! İşte o semptomlar

 

Kovid-19’üstelik haftalık tablo açıklandı

 

Share: