Bangladeş iflasın eşiğinde

Bangladeş, Arsıulusal Para Fonu’ndan (IMF) 4,5 milyar dolarlık tıpkı güven atlaya zıplaya iktisat üstünde kalan baskıyla başa geçmek için müzaheret arayan sair Asya ülkeleri Pakistan ve Sri Lanka’ya katıldı.

Sözcü’de vadi düzlük habere göre, domestik ceride The Daily Film Yıldızı geçkin Bangladeş’in IMF’den 4,5 bilyon dolarlık benzeri cesaret istediğini belirtirken dev hazır giysi ihracatı endüstrisi ile maruf ülkenin ödemeler dengesi ve bütçe ihtiyaçları ile abuhava değişikliğiyle başa geçmek için için finansman aradığını bildirdi.

UYUŞMA ŞARTI

IMF’den yapılan açıklamada abuhava değişikliğinin etkileri ile dövüşmek talip Bangladeş’in bu eskimemiş finansmanı alabilmek üzere bir stand-by veya ‘genişletilmiş fon imkanı’ üzere eğlenceli benzeri IMF programı kapsamında antant imzalaması gerekeceği belirtildi.

IMF Asya ve Pasifik Departmanı Direktörü Krishna Srinivasan dün yaptığı açıklamada, ülkelerin sürdürülebilir büyümeyi sağlamasına yardımcı olmak üzere kurulan Peklik ve Sürdürülebilirlik Vakfı (RST) kapsamında yıpranmamış tıpkı itimat amacıyla müzakerelere başlamasını istediğini söyledi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI ARTIYOR

Mutluluk güneş tacı virüsü pandemisi ve ardından yaşanan jeopolitik gelişmeler nedeniyle kalan enerji ve emtia fiyatlarının getirdiği sorunlarla mebde etmeye çalışsa birlikte ekonomi gün günden elan birlikte kötüleşmişti.

Bangladeş Forma Bankası’nın döviz rezervleri, akıbet bire bir yıl zarfında 45,5 milyar dolardan 39,67 bilyon dolara düşerken ülkenin dış tecim açığının bile sürekli arttığı bildirildi.

KEMER SIKMA ÖNLEMLERİ UYGULANACAK

Laf ile ilişik değerlendirmelerde kâin Bangladeş Planlama Bakanı Shamsul Alam, Rusya-Ukrayna savaşı zımnında ekonominin incitici etkilendiğini belirterek, “Ödemeler dengemiz aksi bölgede. Döviz kurumuzu istikrara kavuşturmamız gerekiyor” dedi.

Alam, hükümetin cıvıltı ve dış alım kısıtlamalarına gittiğini, kalkınma harcamalarında kesintiler yapılacağını ve çeşitli ‘kemer şet önlemleri’ uygulanacağını belirtti. Muhalefetteki ulusçu öğür ise kriz zımnında hükümeti suçluyor.

Bangladeş’mağara denyo finansal durumu, geçtiğimiz aylarda ülkenin kuzeydoğusunda bir yepyeni sel baskınları ile henüz üstelik kötüleşmişti. Selin milyonlarca insanın evini sular altında bıraktığı ve hükümet tahminlerine bakarak yaklaşık 10 milyar dolarlık hasara bozukluk olduğu kaydedilmişti.

PAKİSTAN, SRİ LANKA, LÜBNAN, RUSYA…

Dünya genelinde artan mal fiyatları ve ÇAKER ilkin almak üzere artan faizler, gelişen büyüklük para birimlerinde sert derece kayıplarını ve aut borç ödemelerinde artan maliyet kaynaklı zorlukları birlikte getirmişti.

Bangladeş’mağara dışında tıpkısı süredir Sri Lanka, Lübnan ve Pakistan bile takanak krizleri ile boğuşuyordu.

Ekonomisi çöken Sri Lanka’bile ahali iki hafta ilk riyaset sarayını basmış, Singapur’a kaçan büyüklük başkanı Gotabaya Rajapaksa istifasını e-sefer tarafından iletmişti.

Dış borçlarını ödeyemeyerek mayıs ayında temerrüde düşen Sri Lanka’nın ardından Pakistan’ın temerrüde düşen tıpkısı sair gelişmekten olan talih olabileceği riskine ilgi çekilmişti.

Mavera yandan güzeşte sene temerrüde sakıt Lübnan’üstelik iktisadi ve siyasal kargaşa devam ediyor.

Rusya ise ödeme sistemlerinin engellenmesi nedeniyle geçtiğimiz haftalarda 1918 yılından bu yana ilk defa temerrüde düşürülmüştü. Uluslararası itimat derecelendirme kuruluşu Fitch, bu hafta Belarus’un tafsilatlı vadeli döviz değerlemesini C’den “sınırlanmış temerrüde” indirmişti.

Fitch, Belarus’un temerrüde düştüğünü ilan etti

 

Rusya, 1918’den bu yana ilk defa temerrüde düştü

 

Sri Lanka Başbakanı: Talih ekonomimiz çöktü

 

Share: