Adıyaman’da selden etkilenen ekincilik arazilerindeki hasar tayin ediliyor

ABDULLAH SÖYLEMEZ/CÜNEYT ÇELİK – Adıyaman’ın Tut ilçesinde aktif olan bora sonrası yaşanan selin ekincilik arazilerine verdiği zararın tespiti üzere çalışmalar bitmeme ediyor.

Tarımın çetin yapıldığı kentte aynı süre evvel Tut ilçesinde bora sonrası akarsu seviyesinin yükselmesiyle derelerin taşması tarlaları birlikte etkiledi.

Yağışın aralıklarla devam ettiği ve dere kenarlarında mevcut tarlaların imdi uymazlık gördüğü ilçede, Il koordinesinde hasar belirleme çalışması gerçekleştirildi.

Bölgede koordinatör olarak görev fail Tunceli Valisi Mehmet Büyük Özkan, AA muhabirine, sel zımnında tarım arazilerinin uymazlık gördüğünü ve hasar tespit çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Yaraları henüz çabuk sarabilmek üzere bati emek yürüttüklerini belirten Özkan, şöyle konuştu:

“Arkadaşlarımız deprem, tarımsal zararlar ve tıpkı bölük evlerimize sel girmesi cihetiyle oluşan kayıt zararlarına dayalı tespitlerini yürütüyorlar. Bu tespitler içerisinde burada balaban olan ürünlerden incir, fıstık, dut ve buna benzer ekili alanlarda üstelik arkadaşlarımız çalışmalarını yürüttü. Lazım müracaatla ve lüzumlu arkadaşlarımızın tespitiyle ulaşabildiğimiz düz miktarı kısaca 2 bin-2 bin 500 dekar arasında. Arkadaşlarımız, bu ilk tespitler neticesinde esasen birlikte mevrut vatandaş müracaatlarını değerlendirmeye devam ediyor. Bunun birlikte evinin içine başat sularının girmesi zımnında eşyaları kötülük gören vatandaşlarımız var ve onların çalışmaları dahi bitirildi.”

“Vaktiyle birlikte baskın oluyordu ama bu şekilde olmuyordu”

Depremlerde Adıyaman merkezde oğlu, gelini ve torununu kaybeden Mehmet Asya ise köye döndüğünü tabir ederek, “Bahçelerimiz uymazlık gördü fakat bahçenin hasarı kalbin hasarını banko dengelemiyor. Onun üzere bahçeyi hiç düşündüğüm namevcut.” dedi.

Hâkim dolayısıyla tarım alanları ve yemiş ağaçlarının kötülük gördüğünü anlatan Asya, şunları kaydetti:

“Bahçemde seçme cins semere ağacı bulunuyor ama genelde incir ve koz ağaçları var. Yeğin ağız ağıza güllabi. Bu şiddette depremi biz birlikte hayatımız süresince görmedik. Haberlerde söylenene göre 250 yıl öncesine büyüklüğünde kimse da görmemiş. Bu bir tufandı, geldi bile geçmedi. Eskiden dahi yeğin oluyordu amma bu şekilde olmuyordu, arazilere kötülük vermiyordu.”

Share: