ACİL KALEM UZMANI DR. TAKAZ’DAN ENKAZDAN ÇIKARILAN YARALILARA İLİŞKİN UYARI

Acil Tababet Hekimi Dr. Akif Takaz, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve şimdiye kadar 18 binden çok kişinin hayatını kaybettiği depremde, enkazdan çıkartılan yaralıların tedavisine ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaralılarda hipotermi kadar hayata mal olabilecek sorunların meydana gelebileceğini tamlayan Dr. Takaz, ‘Yaralıyı, korkuyla, telaşla müstacelen tıpkı yere ulaştıralım mantığıyla akıntı edilmemeli; sabit, beis görmeyeceği tıpkı şekilde debi ettirmeden sarıp soğuktan koruyarak bekletip uzmanların gelmesini icat etmek gerekiyor” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle yaşanan şişman katabolizma sonrası Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından birçok gönül depremzedelere yardım etmek amacıyla kıran bölgesine ulaştı. Birey kaybının seçme güzeşte çağ yükseldiği ve depremzedelerin hayata tutunma mücadelesi için müstelzim zamanın her güzeşte dönme azaldığı bu süreçte enkaz altından çıkartılan yaralılara ne müstacel müzaheret tekniklerinin uygulanacağı tartışma konusu oldu. Medicana International İstanbul Hastanesi Müstacel Servis Bölümü’nden Dr. Akif Takaz, ‘Yaralıların çıkarılması kontrol istirdat uzmanı kişilerin öncülüğünde gerçekleşebilir. Arkası Sıra yaralının tedavi noktasında sağlık profesyonellerine devredilmesi gerekiyor. Şu birlikte tıpkı temel ki Türk milletinin duyarlılığı ve destekleriyle göçük çalışmalarına mukavemetli çokça hassas âdem katıldı. Benim söyleyeceklerim kıran bölgesinde kurtarma çalışmalarına fahri destek veren vatandaşlarımızın dikkat etmesi müstelzim esas konulardır’ ifadelerini kullandı.

KIŞ DEPREMLERİNDE HİPOTERMİ RİSKİ VAR

Enkazdan çıkartılan yaralıların tedavisinde hastalara engelleme edecek heveskâr keyif personelinin olması gerektiğinin belirten Dr. Takaz, ‘Kurtarılan yaralılara elbet tıpkısı engelleme yapılması gerektiği, sağ adına enkazdan çıkartılan kişilerin hayata nasıl bağlanacağı ve sıhhi imdat durumda ne yapılması gerektiğinin bilinmesi çok oylumlu. Şu dakika yaşanan tıpkı şita depremi ve bu şita depreminde neler yapılacağı bile ayrı ayrımsız ehemmiyet taşıyor. Öncelikle yaralıyı soğuktan müzaheret etmek gerekir. Yaz depremlerinde sunma evgin dönemde ihtimal dışarıda barınmak cins ama sıfır ve sıfırın altındaki gelgel sıcaklıklarında insanların dışarıda barınması, özellikle âdeta çocukların buna dayanabilmesi kabil değil. Şita depremlerinde itici zımnında hipotermi kadar insanların hayatına mülk olabilecek çokça yavaş mesail meydana gelebilir’ şeklinde konuştu.

YARALIYA DEĞME İÇECEK VERİLMEMELİ

Enkazdan çıkartılan yaralıların birçoğunda ‘Crush Sendromu’ gelişebileceğini tamlayan Dr. Takaz, konuyla ait şunları söyledi:

‘Yaralıların göçükten çıktıklarında ezilme yaralanması anlamına dahi mevrut ‘Crush Sendromu’na maruz kaldıklarını söylemek gibi. Depremde yıkımla gelişigüzel kaslarda ezilme ve kaslara büyük tıpkı abra binme olur. Angarya ile vücutta istemediğimiz elektrolit birikmesi meydana dirimsel. bununla birlikte eğin çokça mufassal müddet susuz kalır, buna sadık adına böbrekler fonksiyonunu kaybetmeye başlar. Bu çok kilolu aynı dirimlik ateş oluşturur. Vücuttaki potasyum oranı yükselir. Bu noktada depremde yaralanan kişiye herhangi bir ağızdan aynı meşrubat yüklemek üstelik sorun oluşturabilir. Bu durumun tedavisi yaradılış aracılığıyla serum fizyolojik ile birlikte çeşitli sıvılar uygulamaktır.”

YARALININ SICAK TUTULMASI GEREKİR

Dr. Takaz, ilkyardım konusunda bindi isnat etmek isteyenlerin yapabileceği sunu akıllıcasına uygulamanın yaralıyı akım ettirmeden ısıdam tutmaya işlemek olduğunu kaydederken, “uzman doktor ve sağlık personeline akıllıca hikmet atfetmek ve yaralıyı onlara aktarma etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Share: