7.7 ve 7.6’lık depremler sonrası ehlivukuf isimden can alıcı sözler: Türkiye’nin fay dengesi değişti

Niğde’de forma üssü Bor ilçesi olan 5.3 büyüklüğündeki depremin arkası sıra katıldığı NTV çalışkan yayınında değerlendirmelerde mevcut Prof. Dr. Okan Çıplak, dikkat calip izahat yaptı. Çıplak, Kahramanmaraş merkezli meydana mevrut 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye’deki kırık dengelerini değiştirmiş olabileceğini belirtti.

“FAYLARIN DENGELERİNDE DEĞİŞME VAR”

Tüysüz, “7,7 ve 7,6’lık depremlerden sonraları Türkiye’nin müstacelen hızla bütün fayların dengelerinde trampa var. Faya mümasil olan yerlerde dengeleri bir cirim değiştirmiş benzer. Kahramanmaraş’taki depremler karada yaşanan önemli depremlerden. İkinci bir depremin üstelik olması fayların değişmesine kez açmıştır. Amma batılara gidecek, Iye ve İstanbul’u etkileyecek aynı değişimden saraka etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“AYNI NOKTAYA KARŞILIK GELİYOR”

2020 yılında de 5,1 kadar depremle sarsıldığını hatırlatan Tüysüz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gine benzeri noktaya kıymet geliyor. Bura Sodyum Klorür Gölü fay sistemi dediğimiz 200 kilometrelik kırık sisteminin güney ucunda. Endişe edilecek bire bir depremin öncüsü olmasını düşünmüyorum.

“BİNLERCE YILDIR SAMUT OLAN BİR FAY VAR”

Binlerce yıldır susan olan bir kırık var. Bazen faylar 1000-10 bin yıl kabilinden aralıklarla sarsıntı üretiyor. 5 haddinden fazla aşağı bire bir yer sarsıntısı değil. Kasaba illerde hissedilmesi tabii. 4 ve 4,5büyüklüğünde depremler benzer. Daha nazik olacağını sanmıyorum.

“NİĞDE OLDUKÇA ZAYIF BİR ZEMİNDE”

Bazı karye evlerinde zar yıkılmalarına öğün açabilecek benzeri deprem, henüz şişman değil. Niğde berenari hastalıklı bir zeminde. Yapıların bu zemine göre mensur edilmesi haddinden fazla yüce.”

Share: