Yumurta, tavuk ve balık tüketimi azaldı

Çalışmada hedef kitle namına asgari ecir ve altında geliri olanlar ile herhangi bir gelirden yoksun olanlar seçildi. Soruşturma, 15 Mesafe-15 Aile tarihleri ortada, merhale halkı büyüklüğü 4 ve beden olan 173 kişinin katılımıyla online yapıldı.

Ankete katılanların yüzde 80’i borçlu

bahis konusu dönemde 4 kişilik tıpkı ailenin esas besin gereksiniminin karşılanması amacıyla açlık sınırı 3 bin 267 liralık, barınma, esenlik, azık, hizmet ihtiyaçları amacıyla mukteza minimum yokluk sınırı ise 11 bin 186 lira olarak tespit edildi.

Katılımcıların yüzde 80’inin medyun olduğu ankete göre, 2020 yılında OECD ülkelerinde besin enflasyonu ortalama yüzdelik 3.3 iken Türkiye’da yüzdelik 20.6 oldu.

Aylık 2 kilogram ve gövde tavuk tüketenlerin oranı yüzdelik 18.5 iken pandemi sürecinde yüzdelik 4’e, balık tüketenlerin oranı yüzdelik 10.4’kap yüzdelik 2.9’a düştü.

Katılımcıların yüzde 16.8’i pandemi öncesinde tınlamalı namına aylık kırmızı ten tüketmediklerini belirtirken, bu devlet pandemide 2 hatim artışla yüzde 31.2 ‘ye yükseldi. Katılımcıların yüzdelik 68’i pandemi öncesi yumurtayı günlük tüketirken, bu mehabet yüzdelik 44’e düştü. Yumurtayı haftada ayrımsız tüketenlerin oranı ise yüzdelik 13.3’cilt yüzde 21.4’e imdi.

Yasmık, makarna, bulgur, şehriye ve pirinç asıl nevale gıdaları oldu

Katılımcıların yüzdelik 43’ü pandemi öncesinde aylık 1 litreden fazla ayçiçeği yağı tüketirken bu çap pandemide yüzde 32’ye düştü. Aylık fire litreden beş altı çiçek yağı kullandığını yahut hiç kullanmadığını belirtenlerin oranı dahi yüzde 27’den yüzdelik 39’a yükseldi.

Yoksulların arz beş altı yüzdelik 84’ü haftada bir veya henüz çok makarna, yüzdelik 75’i bulgur tüketti. Katılımcıların yüzdelik 11.5’i zayıf fasulyeyi, yüzde 8.7’si nohutu aylık düzenli tüketemediklerini söyledi. Zayıf fasulyeyi ayda aynı tüketenlerin oranı pandemi öncesi yüzdelik 13.3 iken pandemide yüzdelik 19.5’e çıktı.

Mercimek, makarna, bulgur, şehriye ve düğü asıl rızık gıdaları oldu.

Araştırmada şu öneriler sıralandı:

Anne besinde ithalattan vazgeçilerek, domestik istihsal artırılmalı, öncelik şirketlere değil bölüt verilmeli, yoksulların insani yaşaması amacıyla asıl besinlerde sübvansiyon uygulanmalı. Minimal sevap açlık sınırının konusunda çıkarılmalı, tek yetersizlik yapılmamalı. Gelişmemiş faaliyet, işsizlik maaşı, nakdi ecir desteği çalışılan dönemle kıymet olsun. İşsiz yoksullara hanedeki emanet sayısına göre nakdi ecir desteği sağlansın; neşelilik, akarsu, doğalgaz bedelsiz verilsin. Çocuklu hanelere melfuf desteklemeler yapılsın.

Kovid-19 kaynaklı ölümlerin oranı iki intaç elan çok…

İşte İstanbul’birlikte açık olacak ahzüita yerleri

Ahenktar zaman bağışı, kalp krizi ve kanser riskini azaltıyor

 

Share: