Yüksek gerginlik hastalarına beslenme uyarısı

Keyif Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Azık Teknolojileri Asıl Selen Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, faziletkâr voltaj şikayeti olanların özellikle semirtilmiş ve yağda kızartılmış besinler, töz işleri, kök tatlıları, kırmızı ten ve sakatatlardan ırak durması gerektiğini belirterek, kıraathane, çikolata, içimli, gazlı içeceklerle sodyum klorür, margarin ve ötede öz tüketiminin birlikte tansiyonu yükselttiğini bildirdi.

Sibel Bölek, yaptığı yazılmış açıklamada, kalbin koku pompalarken oluşturduğu basınca tevettür denildiğini, dem basıncının yani tansiyonun yükselmesiyle organları besleyen damarlarda tıkanma ve kireçlenme gibi sorunlar geliştiğini aktardı.

Bunun sonucunda bile damarın bulunduğu organlarda ölümsek hasarlar oluşabildiğini tabir eden Bölek, yüksek tansiyonun gücük ve etraflı vadeli olumsuz etkilerinden kurtulmanın bildirme enerjik yolunun koku basıncının alışılagelen sınırlarda tutulması olduğunu vurguladı.

Bölek, tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, deli dolu bire bir yaşam biçimi yeğlemek, egzersizlerle desteklemek ve bereketli su içmenin gerginlik seviyesini dengede tutmaya koruyucu olacağını belirterek, şunları kaydetti:

“El arasında sarımsak gerilim düşürücü kendisine bilinir. Ancak sarımsak ve soğan tansiyonu düşürmekten artma ayarlamaya yardımcı tamam. Bu nedenle, hipertansiyon şikayeti olanların, yemeklerine verimli soğan, sarımsak arttırma etmeleri tansiyonlarını dengede tutmaya apotr olacaktır. Faziletli potansiyel farkı şikayeti olanların özellikle semiz ve yağda kızartılmış besinler, ana işleri, kök tatlıları, kırmızı et ve sakatatlardan uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca kahve, çikolata, yiyintili gazlı içeceklerle sodyum klorür, margarinler ve ölçüsüz öz tüketimi da tansiyonu yükselten yiyecekler listesinde bulunmaktadır.”

“Faziletli tevettür şikayeti olanlar göveri ağırlıklı beslenmeli”

Sibel Bölek, faziletli potansiyel farkı şikayeti olanların sebze yemeklerine ciddiyet vermesi, kırmızı ten tüketiminin sunma aşkın haftada iki sefer olması gerektiğini aktararak, şöyle bitmeme etti:

“Al vücut tüketimin namına dem basıncını düşürmede deli dolu olduğu ilmî araştırmalarla ortaya konulmuş olan omega-3 kaynağı balığın tüketimine ağırlık verilmelidir. Yemekler, bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır. Moskof yağlardan uzak durulmalıdır. Yemekler hazırlanırken sodyum klorür ilavesi olabilir olduğunca sınırlandırılmalıdır. Ülkemizde faziletkâr tansiyona sıklıkla rastlanılmasında makro bire bir etkenin tuz olduğu düşünülmektedir. Sigarayı bırakmak üstelik efdal potansiyel farkı hastaları için dirimsel ehemmiyet taşımaktadır. Potasyumdan zengin muz, elma, kayısı, havuç, üzüm, şeftali, domates üzere besinler hem normal hem de erdemli gerginlik hastası bireylerde soluk basıncını düşürücü heybetli aynı etkiye sahiptir. Antrparantez yapılan araştırmalar tekrar potasyum açısından oldukça zengin olan kavun ve karpuzun bile tevettür düşürücü etkiye ehil olduğunu ortaya koymuştur.”

Share: