Yıpranmamış araştırma: İnsanlık gösterge duyusunu adım adım kaybediyor

İnsanların belirti kabul etme yeteneğinin yavaş yavaş azaldığını belirten benzeri varsayım, malumat camiasında bir süredir ağız dalaşı konusuydu. Bakir araştırmada bu hipotezin akıllıca olabileceğine dayalı bulgulara ulaşıldı. Independent’ın haberine bakarak; araştırmacılar, hazırlanan tecrübe düzeneğinde alamet reseptörlerindeki genetik varyasyonların, zamanla nişane alma yoğunluğunda tıpkısı azalmaya meni yazar etmediğini çekmek istedi.

10 değişik sendrom denendi

Çalışmaya önderlik fail Bingjie Li ve meslektaşları, deneye ABD’de zinde bin Çinliyi ve farklı budunsal kökenlerden mevrut 364 kişiyi karışma etti. Katılımcılardan 10 ayrımlı kokuyu koklamaları ve yoğunluklarına göre derecelendirmeleri istendi. Eski çalışmalar, değişik bireylerdeki karine alıcı genlerinde yüzde 30’dan çok farklılık bulunabileceğini göstermişti. Bu birlikte ara sıra insanlara elem gelen kokuları bazı kişilerin tek algılamadığı anlamına geliyordu.

Bu verilerden yola çıkan araştırı ekibi, katılımcıların verilen kokulara elbet reaksiyon verdiğini belirleyen genetik varyasyonları birlikte inceledi. Grup, “Algıdaki bu değişkenliği genetik değişkenlikle muvazene etmek, sendrom reseptörlerinin rolünü belirlememizi sağlıyor” diye yazdı.

İki koku reseptörü keşfedilmesini sağladı

Katılımcılara verilen kokulardan ikisi, galaxolide adı verilen sentetik benzeri mis kokusunu ve koca destek altından alınan beden kokusundan mesul ayrımsız molekülü içeriyordu. İncelemeler katılımcılarda bu kokuları algılanmasını sağlayıcı ve henüz evvel adsız iki semptom reseptörünün keşfedilmesini sağladı.

Daha bilahare bu kalıtım bilimi mutasyonlar incelendi ve evrimsel yaşları değerlendirildi. Reseptörlerin atasal versiyonuna, yani sakat tiplerine ehil kişilerin bu kokuları daha ağırbaşlı algıladığı anlaşıldı. Hakemli ilmî bülten PLOS’ta yayımlanan araştırmanın yazarları, bu kanıtın insanların gösterge alma duyusunun zamanla azaldığını gösterdiğini belirtti.

Makalede konuyla ait şu ifadeler düz aldı: Bu iş, aracısız bu hipotezi görmek üzere tasarlanmadı. Ancak veriler, primatların semptom almayla ilgilendiren geniş repertuarının ant içinde bozulduğu hipotezini destekliyor. Mavera yandan araştırmanın ara sıra kısıtlamaları var. Örneğin araştırmacılara göre deneye karışma edilen katılımcıların budunsal kökenlerinin daha türlü olması gerekiyor.

Kovid-19 sonrası araz ve lal kaybının sebebi genetik faktörler daha çok!

 

Dr. Savaşçı: Omikron henüz sinsi, tat ve ses seda kaybı yapmıyor!

 

Itici algınlığınız Kovid olabilir: Ahraz-Koku kaybını beklemeyin!

 

Share: