Yıpranma hakkından tamlık basın çalışanları yararlanabilmeli

Türk-İş Konfederasyonu umumi heyet hesabına yapılan kayıtlı açılamada, fiili hizmet süresi zammının (yıpranma hakkı) 5510 az Içtimai Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde düzenlenen hususi bire bir sosyal güvenlik uygulaması olduğu belirtildi.

Uygulamanın, kanunda tamlanan aksiyon yerlerinde müteharrik ve lokalize aksiyon risklerine fiilen maruz dalan diğer çalışanlara bakarak elan çok yıpranan sigortalılara pozitif ayrımcılık niteliğinde olduğuna belen edilerek, bu imkanın kapsamdaki çalışanların emeklilik süresini öne çektiği vurgulandı.

Matbuat çalışanlarının dahi kamuoyunda yıpranma namına bildik haktan yararlandığına özen çekilerek şunlar kaydedildi: “Bu konuda haddinden fazla misil aranjman yapılmıştır. Akıbet düzenlemeyle uygulamadan yararlanan matbuat çalışanlarının kapsamı daraltılmıştır. Örneğin, 1 Ekim 2008 tarihi öncesinde itibari bakım süresi kapsamında olan ‘matbaa hareket yerlerinde çalışan’ gâh basın çalışanları 1 Ekim 2008 sonrasında fiili hizmet süresi zammı kapsamına dahil edilmemiştir. Ülkemizde bu türden ağır ve azaltan işlerde çalışmayı teşvik etmek, burada müteharrik kişileri yaptıkları işten periferi mükâfatlandırmak ve yıpranmalarını hesap ederek henüz er zor olmalarını seçmek yerine yapılan fiili bakım süresi zammı düzenlemesi yıllardır adil benzeri çerçeveye oturtulamamıştır.

Bu haktan yararlanması gereken, bati ve azaltan işlerde çalışan işçilerin bu haktan yoksun bırakılmaması gerekmektedir. Bu nedenle, ağılı gaz, begayet bağrış çağrış, faziletli flama ve düşük ışıklandırma süresince çalışmalarından hava sağlıkları damarlı etkilenen ve acilen yıpranan bilcümle matbuat çalışanlarını kapsayacak şekilde yasal düzenleme yapılması balaban görülmektedir.”

Türk-İş’e göre yıllık şişkinlik yüzde 20

 

Türk-İş: Kıdem tazminatı İş Kanunu’nun anne direğidir

 

Türk-İş: Bayrılık tazminatına dokunulursa genel greve gideriz

 

Share: