Türkiye’de İlk Nöbet Omurilik Felciyle Arsıulusal Savaş Sempozyumu Düzenlendi: Hastalar Idman ve Kontrollerini Hiç Bırakmamalı

Türkiye Murdarilik Felçlileri Derneği (TOFD), 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Haset kapsamında sempozyum düzenledi. Türkiye’dahi ilk defa planlı sempozyumda Başakşehir Çam ve Sakura Site Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Murdarilik felcinin tedavisinde, hastaların hastanede iyileşmelerine koruyucu olabilmek için ameliyatlar ve daha sonrasında iyileştirme kliniklerinin kontrolünde olmaları, egzersizlerini ve tıbbi kontrollerini on paralık bırakmamaları gerekmektedir” dedi.

TOFD, 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Haset dolayısıyla Türkiye’dahi ilk defa Murdarilik Felciyle Uluslararası Savaş Sempozyumu’nu İstanbul’de gerçekleştirdi. Başakşehir Çam ve Sakura Site Hastanesi’nde gerçekleşen sempozyuma İstanbul İl Afiyet Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Başakşehir Kaymakamı Erek Turan ve Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit katıldı. Antrparantez sempozyumda Avrupa Omurilik Felçlileri Derneği (ESCIF) Başkanı Stefan O. Jorlev ve murdarilik felci tedavisinde dünyaca adlı Hint doktor HS Chhabra misafir kendisine meydan aldı.

“OMURİLİK FELÇLİ BİREYLERİN SORUNLARINI ULUSAL VE ULUSLARARASI BOYUTTA TEMAS ETMEK BALABAN EHEMMIYET TAŞIYOR”

TOFD Başkanı Semra Çetinkaya, omurilik felcinin nedenleri ve inhibütör çalışmalar konusunda bilgilendirme ve farkındalığın artırılması gerektiğini dile getirerek “Yekpare dünyada senkronik namına etkinliklerin düzenlendiği bu koskocaman günde omurilik felcini ve bununla süregelmek zorunda olan bireylerin sorunlarını millî ve arsıulusal boyutta konuşmak balaban önem taşıyor. Çabucak Türkiye’birlikte değil dünyada geliştirilen otama yöntemleri hakkında gelişmeleri öğreneceğimiz bu etkinliği Türkiye’bile ilk defa gerçekleştirmiş olmaktan bahtiyarlık duyuyoruz” dedi.

Uluslararası Murdarilik Felci Derneği’ni (ISCoS) temsilen katılan Prof. Dr. Sarih Erhan, kül dünyada 2016 yılından bu yana kutlanan 5 Ilkgüz Uluslararası Omurilik Felçlileri Haset’nün Türkiye’bile dahi anadan görme ayla gelmesi hedeflenen bu bilgi şöleni ile gündem haline gelmesinden mutluluk duyduğunu tabir etti.

OMURİLİK FELCİNDEN SONRALARI YEMEDEN IÇMEDEN YÜZDELIK 12’Sİ İŞ HAYATINA GERİ DÖNÜYOR

Sempozyumda Türkiye genelinde 500 omurilik felçlisi ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları üstelik açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre murdarilik felci öncesinde çalıştığını tabir edenlerin takkadak yüzdelik 12’si omurilik felcinden sonra çalışmaya devam edebiliyor. İş çevresi münasebetsiz yönde etkilenen omurilik felçlilerinin yüzde 40 oranında ortez ve protez özellikle koyulmak için bez ve gösterişli minder kabilinden malzemelere da muvasala güçlüğü çekiyorlar. Mekân düzenlemesinde şaibe ise hele içtimai yaşamda hissedilen eke sorunların başında geliyor.

Halka kategorik gerçekleştirilen sempozyumda omurilik felçlisi bireylerin yaşadığı fiziksel ve ruhsal zorluklar, tedavi süreçleri, yasalı hakları ve eşeysel dirim konusunda yaşadığı müşkülat için alçalma edilen sorular alanında eksper etibba vasıtasıyla cevaplandı.

“OMURİLİK FELCİNDE ACİL ENGELLEME VE YAŞAM DESTEĞİ YÜKLEMEK ÇOKÇA ÖNEMLİDİR”

Başakşehir Çam ve Sakura Site Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit da “Maalesef herhangi bir yıl binlerce dirilik trafik kazaları, denize atlama ve spor yaralanmaları sonucunda omurilik felci ile karşı karşıya kalabiliyor. Murdarilik yaralanması olan aynı kazazedeye, acil müdahale ve hayat desteği vermek çok önemlidir. Hastanın çabucacık hastaneye ulaştırılması gerekir. Bu nedenle kaymakamlık mahallindeki önce müdahale çokça önemlidir. Daha sonralari, kaza sonucu yaralanan kişinin muhakkak kuvvetli travma merkezlerine götürülmesi gerekmektedir. Omurilik felcinin tedavisinde, hastaların hastanede iyileşmelerine havari olabilmek üzere ameliyatlar ve henüz sonrasında iyileştirme kliniklerinin kontrolünde olmaları, egzersizlerini ve tıbbi kontrollerini tek bırakmamaları gerekmektedir” dedi.

Share: