Kovid-19 salgını psikolojik, içtimai, ve hesaplı yerine aracısız veya bilvasıta cemi bireyleri hırçın şekilde etkiliyor. Cümle dünyayı etkisi altına alan virüs, Türkiye’birlikte cıvıl cıvıl insanları de suratsız namına etkiliyor ve hayat rutinini bozuyor. Buna müteveccih, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Doç.Dr. İbrahim Arpacı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Kasım Karataş benzeri araştırı yaptı.
Yeni Şafak’tan Yasemin Asan’ın haberine göre çalışmada, 72 ilden ayrımlı terbiye seviyelerinden ve ayrı ayrı sosyo-konuşu gruplardan toplam 2 bin 133 kişiden malumat elde edildi. Araştırmacılar geliştirdikleri Güneş Tacı virüs Ölçeği ile verileri topladı. Araştırmaya göre, kovid-19 fobisi yaşanma durumu Türkiye’nin bölgeler beyninde bile farklılıklar gösteriyor. Istinkâf Etmek düzeyi yeryüzü yüksek nahiye Güneydoğu Rum iken yeryüzü düşük Karadeniz Bölgesi.
‘Eğitim düzeyi arttıkça tevakki etmek azalıyor’
Ölçekten elde edilen sonuçlara göre, kadınlar erkeklerden elan çok korona virüs fobisi yaşıyor. Özellikle, kadınların yılgı düzeyini zait hâller, virüsün hastalık olduğu menfi hesaplı etkilerden doğuyor. Örneğin, kadınlar korona virüs zımnında şart maddelerinin tükenmesinden kaygılanmakta ve henüz aşkın gıda stoku yapma eğiliminde. Eğitim Bilimi seviyesinin artmasıyla fobik tepkiler arasında menfi ayrımsız trend görüldü. Kişilerin yetişek düzeyi arttıkça güneş tacı virüs yılgı düzeylerinin azaldığı görülüyor. Bu sonuç, halka korona virüs ve etkileriyle ait bilinçlendirme yapmanın önemini gösteriyor.
Fobi arama altına alınmalı
Prof. Dr. Mustafa Baloğlu, “Korona virüs ile ilişik TV ve sosyal medya haberlerinin sıklığı, bire bir yandan insanların virüse alın müdebbir olmasına, jandarma kalmasına yardım ederken, sair yandan ise farkında olmadan hırçın ruh bilimi etkiler geliştirmesine kere açabilmektedir. Fobinin ense düzeyde yaşanması, bodur ve ince vadede birçok eksantrik ruhsal problemin da doğmasına bozukluk olacaktır. bu haysiyetle güneş tacı virüsün bozukluk olduğu yılgı düzeyinin taharri altına alınması gerekir” dedi.