Tunus’ta kötüleşen hesaplı vaziyetler protesto edildi

Tunus’un mütenevvi kentlerinde ülkede kötüleşen toplumsal ve hesaplı durumları protesto için gösteriler düzenlendi.

Tunus Genel İşçi Sendikası’nın (TGİS) çağrısıyla Bace, Ahali- Kaf, Silyana, Kafsa, El-Mehdiyye kentlerinde toplanan binlerce emanet, ülkedeki sosyal ve kazançlı durumları protesto etti.

Bace’deki gösteride konuşan TGİS Genel Yazman Yardımcısı Sami deri-Tahiri, ” Yetersizlik, sefalet, kötü zarfında faal, yolsuzluk ve otoriteli devlet sistemine maruz mütezayit parçalanmamış Tunusluların ve cemi emekçilerin sesini duyurmak için buradayız.” dedi.

Otoriteryanizme karşı bir tane eğin kalkmak ve bununla uğraşmak gerektiğini tamlayan Tahiri, “Özgürlük, onur, içtimai hak, istihdam üzere bükülme gerçekleştirdik ama kötüleşen sosyal durumlardan bambaşka tıpkısı şey görmedik.” ifadelerini kullandı.

Halkın yeryüzü yalınç insani gereksinimlerden yoksun olduğunu, afiyet, eğitim ve erişim sektörünün çöktüğünü vurgulayan Tahiri, “Devrimden sonraları art arda mevrut hükümetlerin başarısızlığından kaynaklanan bu yadımlama karşısında artık susmayacağız.” ifadelerine saha verdi.

Tahiri, Tunus Cumhur Reisi Kays Said’in olağanüstü kararlarını açıkladığı 25 Temmuz 2021’de ülkenin zarfında bulunduğu durumdan kurtulmasını rica ettiklerini ancak bunun gerçekleşmediğine işaret etti.

TGİS, 3 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “sendikal haklar ve ülkedeki konuşu durumu protesto” amacıyla türlü sektörlerde iş bırakımı ve gâh kentlerde gösteriler düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Kays Said, TGİS’in iş bırakımı duyurusunun ardından yaptığı açıklamada, sendikal hakların Kanunuesasi yoluyla güvence altına alındığını ancak bu hakların politik hedeflere yansımak amacıyla öne sürülemeyeceğini belirtmişti.

Tunus’ta siyasal ve konuşu kriz

Tunus Cumhur Reisi Kays Said, 25 Temmuz 2021’üstelik zar ettiği yabansı kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki kamer sonradan üstelik kullanılmamış kararnamelerle yetkilerini uzun uzadıya icra organını kendine bağlamıştı.

Said’in 13 Antrakt 2021’bile açıkladığı “politik krizden çıkış misil haritası” kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022’de Temel referandumu, 17 Fasıla 2022’üstelik da er genel seçme yapıldı.

Umumi seçimlerin evvel turunda seçmenlerin takkadak yüzdelik 11,22’sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmaya açmasına illet oldu.

Reisicumhur Said’in kararlarının ardından yıllardır bitmeme fail hesaplı krizin elan bile derinleştiği Tunus’ta bazen kesimler, Said’in kararlarını “darbe” yerine nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Share: