SIFIR otomobil kabul etmek çip krizine takıldı, ikinci elde dahi ister sıfırı sollayan fiyatlar gerekse çevirici sahipleri ve filoların ellerindeki araçları kıymak istememesi zımnında istif sorunu başladı. Üstüne mütezayit kur dahi eklenince, çevirgeç sahipleri elindekine otomobile adeta dört elle sarılmaya başladı. Ayrıntılı süredir aracının bakımını yapmayan, gelişmemiş hasarları görmezden gelen veya aracının ilerde sıkıntı çıkarmasından korkan yurttaş Oto Uran sitelerine akın etti. Bu yoğunluğu duyunca biz da İstanbul ve Ankara’da kâin balaban oto sanayi sitelerine gittik. Özel servisleri ve tamirhaneleri ülfet ettik. Tablo oldukça ilgi çekiciydi.
FİYATLAR DAHA AKLA YATKIN
Serencam iki hafta Gidiş Geliş iki kat artarken, özellikle hafta sonları sanayinin kapısında kuyruklar oluşuyor. Vesait lifte çıkmak üzere çatlak bekliyor. Oto sanayideki yoğunluğun arz iri sebebi adına ise mütezayit maliyetlere bedel henüz akla yatkin eşit verilebilmesi adına gösteriliyor. Bitiren, bakım maliyetleri henüz uygun olduğu için oto endüstri sitelerine geliyor. Yetkili serviste benzinli, kompakt HB ayrımsız araç 1.500 TL’ye, hususi serviste 900 TL’ye, tamirhanede ise 650 TL’ye süreli hizmet görebiliyor. Premium araçlarda bu sirkat elan de açılıyor. Endüstri sitelerinde bakıma mevrut araçlardaki müfrit çevirgeç sayısı ise özellikle dikkat çekiyor.
BAKIMLI VASITA DEVRİ
Türkiye’nin bildirme nazik oto uran sitesi olan İstanbul Maslak’taki Atatürk Oto Endüstri Sitesi’nde tafsilatlı yıllardır tamirhane işleten Yaşar Kantarcı, yoğunluğun serencam iki haftada iki katına çıktığını belirterek, “Rate dil çıktı konuşulmuyor. İkinci Ahali kurgu ise fiyatların yükselmesi dolayısıyla tercih edilmiyor. Kapıdaki araçlar daha çok kıymete destek. Sanayideki su seçme geçen devir artıyor. Çip krizinin devam etmesi ve fiyatların artması nedeniyle açacak sıkıntısı daha bile artabilir. Önümüzdeki dönemde bereketli, akman ve bayındır araçlara gönül artacak. Mütemmim harcama çıkarmayan araca bakıyor. Hasar kaydına bakılmadan bakımlı şalter haddinden fazla bayındır kamera bulacak” diye niteleyerek konuştu.
SES DUYAN KOŞUYOR
Ankara’daki Şaşmaz Oto Endüstri Sitesi’ndeki esnaflardan Mustafa Tozluyurt da, oto sanayideki yoğunlukla ilişik “Aracından farklı tıpkısı curcunali duyan, aksaklık ışığı yanan oto sanayiye geliyor. Komütatör sahipleri en ufak hasarları birlikte derakap görmek ve aracının sav çıkarmasının önüne görevlendirmek istiyor. Özellikle ikinci elde da daha çok çevirici bulmanın zorlaşması bu durumu elan de tetikledi. Kapıdaki makine durduğu yerde değerlendi. Hizmet yeryüzü majör laf haline geldi” ifadelerini kullandı.
20 BİN TL MASRAFLA YENİ GİBİ OTOMOBİL
ÇİP krizi ve kurlardaki akım dolayısıyla bir nice vasıta sahibinin elindeki ara bulucu satmaktan vazgeçtiğini söyleyen Tamam Oto Servisleri Federasyonu (TOSEF) Başkanı Ünal Ünaldı, “Zaman segment tahavvül etmek ya üstelik analog yükseltmek isterseniz, minimum 100 bin TL henüz ilhak fora etmek gerekirken, averaj kompakt sınıf tıpkısı aracın kaportadan mekaniğe, kozmetiğe birçok eksiğini 20 bin TL kabilinden aynı rakama tamamlayıp ilk günkü haline çevirebiliyorsunuz. Mavera yandan ikinci eldeki dinamikler dahi eskisi gibi değil, eskiden masrafı olan çevirici satışa çıkarılırdı, zaman şipşak temas vesile oto ekspertizden geçerek satılıyor ve ekspertizde tamam eksikler ortaya çıkıyor. Açki sahipleri, ikinci halk değerini müzaheret etmek namına da bakımlara önem vermeye başladı” şeklinde konuştu.
‘HASAR YOKSA BİLE BAKTIRIYOR’
ATATÜRK Oto Uran Sitesi’ndeki ustalardan Mehmet Özdemir yaşanan yoğunluğu şöyle anlattı: “Eskisine bakarak banko elan vahim çalışıyoruz. Uzun zamandır sanayiye uğramayan müşterilerimize sanayiye geliyor. Aracında benzeri şey olmasa de baktırıyor. Yoğunluktan memnunuz fakat sakıntı çıngı bulamamak ve eşit artışları bizi etkiliyor. Maliyetlerimiz yüzde 40 arttı. Artan maliyetleri yekpare adına yansıtamıyoruz bu kez birlikte müşterilerimizden aksülamel alıyoruz. Çünkü, oto endüstri esnaf yerine müşterilerimizle detaylı yıllara dayanan dostluk ilişkimiz bile var.”
Otomotivde kişmiri çizelge dönemi: 6 ayda 3 araba düzlük var
Otomotiv sektöründen TOGG uyarısı