Tesla gitti, TEMSA geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 ülke valiliğine gönderilen genelgede, şita mevsiminde oluşan çılgın baran, sis, kar, tipi, buzlanma kadar nedenlerle sürücülerin görüş mesafesinin azaldığı, taşıtların fren ve tevakkuf mesafesinin arttığı, araç istimal ve yolculuk konforunun bozulduğu ve gidiş geliş güvenliğinin ters yönde etkilendiği belirtildi.

Hele efdal ve kilolu kayıt sürücüleri, durdurularak, fikir mesafesinin azaldığı, strateji mesafesini artırmaları, abdestbozan izlem kurallarına uymaları, sis farlarını kullanmaları, kısık ve titiz seyretmeleri, gündüzleri üstelik yakını gösteren farlarını yakmaları hususlarında uyarılacak. 

Gidiş Geliş kazalarına bozukluk olan okkalı taşıtların, sandık ve römork yüklerinin kayması ve yönelteç hakimiyetinin kaybolması sonucu devrilme, savrulma ve kaymasına neden olan “yanal rüzgar”ın oluştuğu köprüler tayin edilecek.

Tünel giriş ve çıkışlarıyla argıt niteliğindeki topografik yapının bulunduğu kesimler, yağan düşünce “çımbar” şeklinde karayolu yüzeyine gelmesi sonucu, yüzeyde oluşan vazıh ve adsız sansız buzlanma dolayısıyla vasıta lastiklerinin karayolu yüzeyiyle olan temasını karşıcı bölgeler belirlenecek.

Albeni sıcaklığının vehleten düşmesi sonucunda viyadüklü veya viyadüksüz köprülerin madun ve üstünden güzeşte rüzgarların etkisiyle oluşabilecek, “erken ve adsız sansız buzlanma” riskinin yüksek olduğu kesimler, güreşçi köprüsü ve öğün eğiminin farklılaştığı yol kesimleriyle yağmur ve eriyen kar sularını karayolundan hemen dökmek için yapılan ve “hanek yapıları” yerine adlandırılan şerh, mazgal, rögarların kapanma olasılığı bulunan yerler, önceden belirleme edilecek ve alınacak tedbirler planlanarak uygulanacak.

Karayolu üzerindeki tatil kuruluş işletmecileri ve yöneticileriyle eş güdüm kurulacak.

Çevrilmiş kalan sürücü ve yolcuların, mağdurluk yaşamamaları amacıyla yerli yönetimlerce imkanlar dahilinde seçkin cins yardıma ulaşması, gerektiğinde kamu alım ve kuruluşlara ilgilendiren tesislerden yararlanma etmeleri sağlanacak.

Dokunaklı kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan dolayısıyla, yolun trafiğe kapandığı durumlarda taşıtların karayoluna çıkışlarına müsaade edilmeyecek.

VALİLİKLER SÜREYİ BİRER KAMER ARTIRABİLECEK

Yayımlanan “Kış Lastiği Istimal Zorunluluğu İle İlgili Usul Ve Esaslar Hakkında Manifesto” ile şita lastiği kullanma zorunluluğuna uyulacak.

Valilikler, şita lastiği uygulamasını, Bildiri’bile belirlenen gün aralığındaki sürenin öncesinde yahut sonrasında birer ay artırabilecek.

Teftiş için durdurulan kamyon, tanker, römork ve nısıf römorklar için dal siper çerçevesi, lastik, reflektör malzeme, takometre, çırağ donanımı üzere maharet kontrolleri yapılacak.

Gidiş Geliş yoğunluğu normale dönünceye büyüklüğünde, okkalı tonajlı taşıtlar akla yatkın yerlerde bekletilecek. Standart dışı mahrukat kullanımını engelletmek için, ambarlama, dolum ve satışlarının yapıldığı yerlere müteveccih, ilgilendiren birimlerle beraberinde denetimler yapılacak.

Sis, buzlanma üzere kaza riskinin yoğunlaştığı hava ve kat koşullarında, karayolunun trafiğe derhal açılması amacıyla, halaskâr ve çekicilerin, güzergahta makul yerlerde amade bulundurulması sağlanacak ve eğin niyetli şekilde sürücülerden fahiş denk taleplerini önleyecek tedbirler alınacak. 

Biberli gelgel ve kez koşullarında şişko taşımayı teşvik etmek için, mahalli medya organları ile teşrikimesai sağlanarak halkın toplu nakil vasıtalarından yararlanmaları başvuru edilecek.

HEDEF ANA YOL VE SOKAKLARDA “TUZ VARİLİ” UYGULAMASI YAPILACAK

Kar yağışı ve küreme sırasında, kar yığın ve kümelerinin alelacele kaldırılması sağlanacak.

Vasıta ve arızi trafiğinin, kere ve yaya kaldırımı yüzeyinde oluşabilecek buzlanmadan ters etkilenmesini alıkoymak üzere, gaye ana yol ve sokaklarda “tuz varili” uygulaması yapılacak.

Tuzlama ve küreme işlemleri, trafiğin yavaş olduğu saatler dışında yapılarak, karayolunun ulaşıma hazır ayla getirilmesi sağlanacak.

şehirler arası karayollarında eğreti ve yük taşımalarında makbul taşıtların dışında mütezayit taşıtlara da kış lastiği geçici zorunluluğu getirilmesi konusu valilikler aracılığıyla değerlendirilecek.

EMNİYET ŞERİTLERİYLE BANKETLERİN AÇIK TUTULMASI SAĞLANACAK

Arıza, gidiş geliş kazası, albeni muhalefeti kabilinden nedenlerle gidiş geliş akışının sağlanamadığı durumlarda yolun ağız ağıza trafiğe kapanmaması için lazım tedbirler ivedilikle alınacak ve güven şeritleriyle banketlerin degaje tutulması sağlanacak.

Sürücüler buzlanma, okkalı yağış, tipi kadar rey mesafesinin azaldığı  ve ilçe riskinin yoğunlaştığı kesimlerden evvel hava, kere ve çevresi üzerine  bilgilendirilecek, hatalı geçme, sollama ve abdestbozan kullanmayla takip mesafesi  konusunda uyarılacak, zincir takılması gerektiğinde zincir taktırılacak,  gerekiyorsa taşıtlar trafik ekibi öncülüğünde ve kontrolünde konvoy haline  getirilecek.

Karayolları ekiplerinin trafik zabıtasıyla teşrikimesai içerisinde  gidiş geliş kazalarına ve karayolundaki olumsuzluklara alay malay engelleme edilebilmesi  için akıllıca yerlerde bulunmaları sağlanacak.

SÜRÜCÜLERLE KARŞI KARŞIYA İLETİŞİM KURULARAK BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Kazaların en heybetli nedenleri ortada kâin “lüks sürat, yorgun yahut  uykusuz yerine vasıta istimal” ihlallerine ilişik kat kontrolleride, sürücüler  uyarılacak ve lazım tedbirler alınacak.

Otobüslerde sezonluk kendisine kış lastiğinin olup olmadığı, çekmece  halatı, cuşuhuruş sönüm tüpü kabilinden avadanlıklarının bulunup bulunmadığı, çerağ mevzun  donanımı taharri edilecek, eksikliği olanların, tamamlamadan çıkışına izin  verilmeyecek.

Görünürlüğü artırmak amacıyla güzergahlara yerleştirilen maket ve  nazir trafik grup araçlarının mevsim koşullarına sınırlı adına bakım ve  temizlikleri daha kalın periyotlarla yapılacak.

Farklı illere vabeste mıntıka trafik bakı ekipleri, teşrikimesai  içerisinde fariza yapacak. Sürücülerle karşi karşiya iletişim kurularak  hız  yapmamaları, araçta dolay ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmaları, çökertme  telefonlarıyla müzakere yapmamaları, abdestbozan kullanma ve andıran strateji kurallarına  riayet etmeleri hususlarında brifing yapılacak.

“Algılanan yakalanma riski duygusunu” tasarruf etmek üzere çakılı noktada  denetim fail veya gidiş halinde kâin kol araçlarının belen lambaları belirgin  olacak. Karayolu beden ve çevresinde kâin ufki ve düşey trafik işaretlemeler  taharri edilecek ve eksiklikler giderilecek.

Karayolu kenarlarındaki dinlenme ve akaryakıt tesislerinde güvenlik  şeritlerini obstrüksiyon fail ve geceleyin koşullarında yaklaşma istikametlerinden al  mülevven gidiş geliş ışığı kabilinden algıya sebep olan LED lambalar ile güvenlik şeritleri ve  banketlerin yanı sıra karayolu tahril çizgileri içerisinde saha kayran mahalli  satıcıların, kesintili ve çirkin görünümlü levha ve tezgahlarının kaldırılması  amacıyla birlikte emek yürütülecek.

Share: