Sosyal medyadaki ‘izolasyonlu sedye’ye bakanlıktan uyarma

Görüntülerdeki kişinin umre dönüşü ikircim konusunda hastaneye götürüldüğü ve testlerinin olumsuz çıkınca taburcu edildiği belirtildi. Mavera yandan yetkililer, bu kişinin izolasyonlu sedyeyle taşınmasının hoppadak ilaç amaçlı olduğunu vurguladı.

Sakarya’bile geçtiğimiz bölüm umre dönüşü ikircik üzerine otama altına alınan kişinin “izolasyonlu sedyedeki görüntüleri İstanbul’üstelik çekilmiş kabil “İstanbul’da korona virüs vakası görüldü” notuyla toplumsal medyada paylaşılıyor.

Afiyet Bakanlığı uydurma söylentilere alın titiz olunması gerektiğini bildirdi. Nezaret tarafından sunulan bilgide, Umre dönüşü rahatsızlanan tıpkı kişinin güneş tacı virüs şüphesi dolayısıyla “tılsım gayeli yerine” bu teskere ile Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldüğü ve yapılan testler sonrası hastada güneş tacı virüs’e rastlanmadığı, hastanın taburcu edildiği vurgulandı. Esenlik Bakanlığı Türkiye’de henüz test sonucu artı çıkan aynı korona virüs vakasına rastlanmadığının altını çizdi.

“ENDİŞEYE KAPILMAYIN”

İstanbul Avrupa Bölgesi İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Fatih Türkmen ise hastaların bu teskere ile taşınmasından ufuk vatandaşların endişe duymasına lüzumlu olmadığını söyleyerek “Vatandaşlarımız şurası bilsin, vakaların bu sedye ile nakil edilmesi, kesme tanılama aldığı anlamına gelmiyor. Adi ağırbaşlı kararsızlık olan, teşhisi henüz netlik kazanmamış, kâh seçme olay gruplarında, sadece şu zaman gündemde olan emraz bile değil, apayrı geçici emraz açısından üstelik bu sedyeler ve izole giyinik ekiplerimiz kullanılabilir. Bu önlemler, vatandaşta değişmez benzeri hastalık bulunduğu anlamına gelmiyor. Takkadak vakaların transferi sırasında dış ortamdakileri muhtemel ayrımsız riskten korumak için uygulanan tıpkısı iş. Çok gösterişli bir genişlik, benzeri salgın, rastgele ölümcül bir hastalık var kabilinden endişelere kapılmasınlar” dedi.

‘ŞÜPHELİ DURUMLARDA ÖNLEMLERİ EN SON DÜZEYDE TUTUYORUZ’

Hoppadak korona virüs şüphesinde değil, herhangi bir bulaşan çor şüphesinde da bu ekipmanların kullanılabileceğine bel eden Dr. Türkmen, “Bu imkanlarımızın olması vatandaşlarımız açısından âdeta bol ayrımsız öz. 112 yerine serencam dönemde bize de ihbarlar gelebiliyor. Söz Gelişi ancak dışına gidip dönmüş aynı vatandaşımız, bize ulaşıp suratsız durumunu bildirebiliyor. Benzeri şekilde bambaşka analog solunum yolunu ilişik rahatsızlıklarıyla ilişik bile vatandaşlarımız bizi arayabiliyor. Ekibimiz, bu bildirimlerin yönetimini profesyonel ayrımsız şekilde gerçekleştiriyor. Zaruri bilgileri alıyorlar ve sakil durumlarda ona bakarak ayrımsız organizasyon gerçekleştirip sürecin yer doğru şekilde ilerlemesini sağlıyorlar. Hangi ekipmanın hangi durumlarda kullanılacağına de aç ekiplerimiz hakim durumda” diye konuştu.

‘VAKANIN NAKLİ BİTENE BÜYÜKLÜĞÜNDE CARCUR AÇILMAZ’

İlk kez dünyada Ebola salgını ruzname olduğu sıralarda, peşi sıra bile MERS ve SARS salgınları sırasında kullanılmasıyla dikkat calip ‘negatif basınçlı elektrik sedyesi’nin beceri özellikleri karşı dahi bilgelik veren Başhekim Dr. Türkmen, “Aksi basınçlı enfekte kontaminasyon hasta sedyesi adını verdiğimiz bu tümce, aut ortamdan izole edilmesi müstelzim vakalarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu teskere büyükçe üç parçadan oluşur. Seçme ambulansın sedyesiyle düzenli aynı şekilde kullanılabilir. İçerisine aynı hadise yerleştirdiğimiz ant, hastanın solunum ettiği albeni, ekipmanın hepa-süzek sistemi çalıştırılarak süzülüyor ve akım cihazı yardımıyla dış ortama atılıyor. Böylelikle içeride bulunan hastada şayet bulaşıcı benzeri çor varsa gelgel eliyle bunun dışarıya bulaşmasının önüne geçiliyor. Sedyenin çadır kısmı fermuarı yardımıyla yoğun açılabiliyor. Fenomen ve fenomen üzere kullanılacak tamlık ekipman ve materyal biricik seferde içeriye yerleştiriliyor. Fermuar kapatılıyor. Bu aşamadan sonra fenomen ilişkin merkeze ulaştırılana büyüklüğünde katiyen fermuar açılmıyor. Sedye içerisindeyken hastaya tıpkısı engelleme yapılması gerekirse, değiştirilebilir eldiven aparatlı bölmelerinden ekibimiz müdahaleyi gerçekleştirebiliyor” dedi.

‘SAĞLIK EKİBİ BILE APOTR EKİPMANLAR YOLMAK ZORUNDA’

Bu özel sedye ile olay taşınırken esenlik ekibinin üstelik belli özellikleri kâin ekipmanları kullanması gerektiğine değinen Türkmen, şu bilgileri verdi: “Keyif personelimiz D tipi dediğimiz koruyucu gayda, yardimci gözene, N95 tipi maskeler ve eldivenleri yok etmek zorundalar. Bunlar yegâne kullanımlık malzemeler. Benzeri olay taşındıktan sonra bu malzemeler tıbbi atık kutusuna atılıp imha ediliyor. Hastayı taşıdığımız ambulansımız da dezenfeksiyon usullerine bakarak dezenfekte edilerek henüz ahir alışılagelen hizmetlerini vermeye bitmeme edebiliyor. Negatif basınçlı sedyenin bataryası 12 saat süreyle dış ortamda rahatlıkla çalışabiliyor. Ambulansın içerisinde da ambulans çalıştığı sürece enerji sıkıntısı yaşanmıyor Bu nedenle çok detaylı soluklu seyahatlerde dahi kullanılabilen tıpkısı bütün bu.”

Share: