Sigara bıraktırma araçları emin mi?

Gönlügür, sigara içmeyi bıraktırdığı öne sürülen cihazlara yönelen tiryakilerin, ilgili aletleri tercih etmeleri aşamasında, satın alacakları cihazların bilimsel olup olmadıklarına bakmalarını ve mümkünse ne mertebe çalışkan olduklarına ilgili çözümleme istemelerini önerdi.
”Bu aletler bilime hangi kadar uygundur bakılmalı. Ilmî ayrımsız kanıtı var mı araştırılmalı” ifadesini kullanan Gönlügür, şunları kaydetti:
”Tıpta ‘placebo etkisi’ dediğimiz ayrımsız terim vardır. Kimi Vakit kişi bire bir ilaca ya birlikte bir cihaza mana yükler. Kendisinde etkisi olduğunu düşünür, amma bu gerçekte kişinin kendisini istiğna ika duygusudur. Sigarayı bırakmakta bildirme hak yolu hekimden bindi almaktır ve yönlendirmelerine uymaktır. Sigara içmeyi önlediği kanıt edilen cihazlarla ilgili söylemlerin heybetli benzeri kısmı gerçeği yansıtmamaktadır.”
SİGARAYI BIRAKMADA ANİ DEĞIŞMEYEN ETKİLİ
Gönlügür, sigarayı bırakmada larpadak kararın etkili olduğuna bel ederek, aşamalı namına sigara bırakmanın çoğunlukla başarılı sonuçlar vermediğini aktardı.
Kademeli ve azaltılarak sigara bırakmanın birlikte bahaneleri dahi getirdiğini anlatan Doç. Dr. Gönlügür, sigarayı bırakmanın arz akıllıcasına yöntemin sürekli hekimle iletişim kurmak, istençli görünmek, özellikle familya doğmak üzere çevreden dahi psikolojik destek kabul etmek olduğunu kaydetti.

Share: