Şeker Hastalığı hastalarına Ramazan uyarısı

Yüksek riziko grubunda yer düz şeker hastalığı hastalarının oruç tutmadan önceki hekime başvurmaları gerektiğini tamlayan Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe Iç Salgı Bilimi ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Soğan Çiçeği Atak büyük uyarılarda bulundu.

“SERENCAM 3 AYDAKİ KAN ŞEKERİ ÖNEMLİ”

Çeşit 1 diyabetliler, insülin kullananlar evet dahi insülin salgısını artıran komprime kullanan kişilerin oruç tutamayacağını rapor fail Prof. Dr. Soğan Çiçeği Akış, “Bunun beraberinde son 3 aydaki soluk şekeri ayarı beğenilmeyen olanlar mümkünse oruç tutmasın. Ama değerler stabilse, kalp damar hastalığı, böbrek, asap hastalığı, soluk şekeri düşüklüğünü ayırt edemeyecek nöropati kabil diyabete zevcelik eden herhangi eksantrik tıpkı hastalık yoksa bu eşhas oruç tutabilir” diye niteleyerek konuştu.

Koku şekeri ayarındaki bozulmanın hayati risk taşıdığını anlatım fail Prof. Dr. Akış, şu uyarılarda bulundu:

“Diyabet hastalarında görülen yer muhteşem esenlik sorunu nefes şekeri ayarının bozulması. Zaman şekerinin düşmesi evet de yükselmesi oruç takkadak görülebilir. Bu kişilerde hazır para kaybı yaşanabilir, huy pıhtılaşması sorunu açığa çıkabilir. 3 mahiye zaman şekeri ortalaması HbA1c, 6.5’un altındaysa, güç serencam 3 ay içre zaman şekeri düşmesi veya yükselmesi cihetiyle hastaneye başvurmamışsa, önsezi ve damar hastalığı, böbrek problemi ve sinir hasarı yoksa bu şahıslar hekim değerlendirmesi sonucu oruç tutabilirler. Bunların oruç tutmalarında sakınca olamaz. Şeker Hastalığı ayarının, beslenme planının ve insülin seviyelerinin ongun olduğunu eşhas doktorlarından cevaz alarak konfirmasyon etmeliler.”

 ÇAĞ ŞEKERİ 60’MAĞARA ALTINDA YA BILE 300’ÜN ÜZERİNDEYSE….

Ilaç almadan oruç tutan kişilerde şapadanak şeker düşmesi görülebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Atak, “Hipoglisemi yani dem şekerinin düşmesi çokça önemli ayrımsız görüngü. Kişiyi komaya büyüklüğünde götürebilir. Şeker Hastalığı düşmesinde kötülük hissi, terleme, ellerde titreyiş, çarpıntı, kendini ızdırap hissetme ve şuur kaybına büyüklüğünde giden davranışlar evet. Kişilerin devir zarfında şeker ölçümünü yapabilmeleri gerekiyor. Eğer koku şekeri ölçüm cihazları varsa periyot süresince şekerleri 60’ın altına düşmüşse orucu bırakmaları gerekir. Nefes şekerleri 300’ad üzerine çıkıyorsa gine orucu bırakmaları gerekecektir. Kıtlık şekerinin 80 ile 130 beyninde olması gerekir. Tokluğun de 180’i geçmemesi idealdir. 60’ın altına indiği ahit ise idraksiz dönüşümü sıfır davranışlar çıkar” değerlendirmesinde bulundu.

“GİZLİ ŞEKERİ GÖZ ARDI ETMEYİN”

Bilinmeyen şeker adı sunulan insülin direncinin toplumda çokça sık görüldüğünü anlatan Iç Salgı Bilimi ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zerrin Akın, “Türkiye’da 11 milyon diyabetli var. Meçhul şeker hastalığı hastası üstelik ondan elan fazla. Bu kişilerde hele leziz gıdalara cebin mezellet, yemeklerden sonraları aymazlık berhava ve halsizlik oluyor. Bu kalıp kişileri değerlendirip rejim, umar vererek bire bir üstelik antrenman yaptırarak takip ediyoruz. O kişilerde açlığa tahammülsüzlük varsa, çok haris kaldıklarında şekerleri düşüyorsa oruç tutmalarını önermiyoruz. Alelumum ilaçla haddinden fazla bereketli taharri altına aldığımız hastalar var” dedi.

SÜTLÜ, GÜLLAÇ, DONDURMA, MUHALLEBİ ÖNERİSİ

Şeker Hastalığı hastalarına Ramazan’ın vazgeçilmezi olan tatlılardan ırak durması uyarısında kâin Prof. Dr. Zerrin Akın, “İnsülin direnci olan eşhas lezzetli, şerbetli tatlıları tüketmesinler. Bunun adına sütlü tatlıları yeğleme etsinler. Meyve yiyebilirler, 1 porsiyon semere yeterli olacaktır ve meyveyi de doğrusu iftardan 2 saat sonraları tüketmelerini öneririz. Sütlaç, güllaç, dondurma, muhallebi kabil sağımlı tatlı tüketimini tavsiye ederiz” önerisinde bulundu.

Moderna: Geliştirdiğimiz aşı tekmil güneş tacı türlerine karşı yüzde 90 canlı

 

Share: