Sarsıntı bölgesinde 44 eczacı yaşamını yitirdi, 1200 eczane yıkıldı yahut bunaltıcı hasarlı

TÜRK Eczacılar Birliği (TEB) suret heyeti üyesi Osman Özdemir, zelzele bölgesinde 44 eczacının yaşamını yitirdiğini, 1200 eczanenin birlikte yıkık yahut sakil hasarlı olduğunu açıkladı. Bölgede 1’i TIR, toplam 25 otağ ve taşımalık eczane oluşturduklarını tamlayan Özdemir, eczacıların eczanelerini yeniden açmaları üzere taşımalık desteği istedi.

TEB hat heyeti üyesi Osman Özdemir, 11 ili etkileyen yer sarsıntısı bölgesinde 44 eczacının hayatını kaybettiğini, 1200 eczanenin birlikte yıkıldığını veya çetin hasar sebebiyle açılamadığını söyledi. Özdemir, TEB yerine yer sarsıntısı bölgesinde 1’i TIR, toplam 25 otağ veya taşımalık eczane kurduklarını ve vatandaşa derman hizmeti sağladıklarını kaydetti. Sahada merhem ve eczacılık hizmetinde eş güdüm eksikliği olduğunu tamlayan Özdemir, “TEB ve Sağlık Bakanlığı’nın bunu çabuk benzeri şekilde beraber yürütmesi fayda sağlayacaktır. Vatandaşın bu anlamda ilaçlanmamış kalmaması hepimiz üzere haddinden fazla yüce. Esenlik Bakanımız üstelik bunu zaten ısrarla belirtiyor, ‘Sahada kimseyi ilaçsız bırakmadık’, akıllıcasına söylüyor. Bu Arada on paralık kimseyi ilaçlanmamış bırakmadık. Burada esas ilke, eczanelerin ayağa kaldırılması, hızlı şekilde eczacılığın akıllıcasına adına devamını ve sürdürülebilir olmasını nail olmak lazım. Bu konuda zaten başka illerde eczanelerimizi yavaş yavaş kapatmaya başladık. Galiba TIR eczanemiz bu tarafa gelecek, Hatay’da bu sistemin kurulması az buçuk ant takanak kabil görünüyor ama inşallah bildirme mail zamanda bunu kuracağız” dedi.

ECZACILAR İLAÇSIZ BIRAKMIYORHatay Eczacılar Odası Başkanı Sedat Aközcan dahi Hatay’üstelik 650 civarında eczane varken, depremde 21 eczacının yaşamını yitirdiğini, yer iri yıkımın Antakya, Develik, Samandağ, Kırıkhan ve İskenderun’da yaşandığını kaydetti. Antakya, Defne, Samandağ’bile neredeyse hiç eczane kalmadığını tamlayan Aközcan, “Kırıkhan’birlikte da çokça beş altı eczanemiz kaldı. Antakya’dahi 212 eczanemiz vardı, ayakta kalan 9 sunum, bütünü gitti maatteessüf. İskenderun’üstelik şuncacık daha bir iki ve toparlanmaya başlandı. Bu ilçelerde ispençiyari hizmetine başlayamadık çünkü az daha bütünü yıkılmış. Buradaki kül hizmet TEB koordinasyonuyla Türkiye’deki eczacıların gönderdiği ilaçlarla yürüyor. Çalışanların bütünü de değişik illerden fahri mevrut eczacılar, herhangi bir 3-4 günde ayrımsız değişim oluyor. Çünkü burada hayat şartları haddinden fazla zor, 7/24 eczacılarımız burada insanlarımızı ilaçlanmamış bırakmıyor. Şayet benzeri ilacı bulamazsak TEB’e yazıyoruz, icabında parasıyla alıp getirtiyor ve vatandaşa veriyoruz. Amma bu sürdürülebilir mi, ne kadar sürdürülebilir print” diye konuştu.KONTEYNER ECZANE AÇILMALIArtık eczaneleri açmaları gerektiğini amma bitkin ve tehlikeli hasarlı olmaları zımnında ancak konteyner eczane açılabileceğini tamlayan Aközcan, şunları söyledi: “Burada devletin polikliniklerinin protokollü ilaç yazması gerekiyor. Onlar resmi ilaç yazacak kim eczacı zaten hep malını, varlığını kaybetmiş, esasen ayağa kalkabilmesi üzere protokollü resmi reçetenin hareketli arkaç gelmesi lazım. Fakat elan cemi anlamıyla gelmedi. Sağlık Bakanlığı izni verecek ve Sosyal Düzenlilik Bakanlığı ile koordineli çalışması gerekiyor. Söz Gelişi İstanbul Kartal Fehamet Hastanesi’nden hekim mevrut, işte onun reçetesinin geçmesi üzere sisteme tanımlanması gerekiyor. Ayrımsız dakika önce de sağlanmalı kim, ‘Şu noktalarda etibba çalışıyor, poliklinik hizmetleri var, vatandaşta geliyor ve burada eczane açarsanız yeniden ayağa kalkabilirsiniz’ demem gerekiyor. Filhakika tamlık eczaneleri açmamız benzer değil amma sunma azından bölüt bakım edecek kadar eczaneyi açmamız gerekiyor.”SAMANDAĞ’DA 2 ECZANE AYAKTA

Samandağ’birlikte eczanesi korkulu hasar gören eczacı Erkan Düzce, TEB’in konteyner eczanesinde fahri hizmet veriyor. Samandağ’bile 46 eczaneden takkadak 2’sinin ayakta kalabildiğini tamlayan Düzce, “Bu konuda yetkililerle buraya konteyner eczane tahsis edilmesi amacıyla konuşma yaptık. Çünkü ne kadar burada fahri olarak yapsak üstelik bir güruh ilacımız maalesef namevcut. Yemeden Içmeden belli başlı kalemler geliyor ve tükeniyor. Burada kesinkes bizim azade eczanelerimizi aktif ağıl getirmemiz gerekiyor. Bu konuda eczacılar filhakika taşımalık alabilecek durumda değil, çoğumuz ciddi yıkım yaşadık maalesef ve yetkililerin bu konuda girişim atmasını bekliyoruz. Talebimiz, kişi eczanelerimizi aktif arkaç getirebilmek amacıyla bize taşımalık tahsis edilmesini istiyoruz. Günde 1500’e mümasil kayırıcı geliyor, bu ilaçları düzgün kullanıyorlar mı, özlük ilaçları mı, riskli mi değil mi tek gözetim yapamıyoruz. Gâh ilaçların arama edilmesi gerekiyor, elden gerekseme sahiplerine ulaşması lazım. Öz bilgisayarlarımızı birlikte kuramıyoruz” dedi.

Share: