Roma dönemine ilgilendiren kalıntılarını bulunduğu kesim dönüş yüzüne çıkartılmayı bekliyor

Roma dönemine ilgili kalıntılarını bulunduğu toprak zaman yüzüne çıkartılmayı bekliyor

Defineciler marifetiyle defaatle halel edildi

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Bilgelik Haberal:

“Definecilerin iptal ettiği Roma dönemine ilgilendiren sit alanı yerine ilan edilen mıntıka koruma altına alınsın”

KASTAMONU – Kastamonu’nun Şalter ilçesinde Roma dönemine ilişik kalıntıların bulunması ile sit alanı kendisine zar edilen bölge, defineciler tarafından sinsice kazılarla yapılar defaatle halel edildi. Bölgenin önemine ilgi çeken Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Yardımcısı Bilgelik Haberal, bölgenin sığınma altına alınması gerektiğini söyledi.

Kastamonu’nun Kurgu ilçesine sadık Fevk Cenup köyü Kadimi mevkiinde kâin ve Roma dönemine ilgili olduğu memul kalıntıların olduğu mıntıka, geçtiğimiz yıllarda sit alanı adına car edildi. Istirdat kazılarının yapılmadığı kesim, anbean defineciler vasıtasıyla kaçak kazılar yapılarak fek edildi. Bölgedeki mezarlar, sütunlar, muhtelif odalar, ayrımlı tarihi asar gibi tarihi alanlar aktarılma yüzüne çıkartılmayı bekliyor. Mozaiklerin üstelik bulunduğu yerlerin bire bir kısmı uğrun kazılar sebebiyle nakız edildi. Tarihi öneme eş olduğu memul tarihi asar ise etrafa saçık vaziyette bulunuyor.

“Sit alanı zar edildikten bilahare bölgeyle kimse ilgilenmemiş”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Yardımcısı Bilgelik Haberal, definecilerin tağyir ettiği bölgenin esirgeme altına alınması gerektiğini belirterek, “Vasıta ilçesinde taze antik dönemine, yani Roma dönemine ilişik antika kent gördüm. Dil ilçesine tutkun Yukarı Güney köyüne tutkun Kadimi mevkiinde mevcut antik kent yıllar ilk sit alanı namına ilan edilmiş. Fakat sit alanı ilan edildikten sonraları burasıyla kimse ilgilenmediğini öğrendim. Yerli umum ile köyün muhtarıyla, vatandaşlarla konuştum. Bu bölgeye kimsenin gelmediğini söylediler, bölgedeki sinsice kazıların önüne geçemediklerinden bahsediyorlar. Sürekli sorunlar yaşadıklarından bahsediyorlar. Gizliden Gizliye kazılar yapıldığını söylüyorlar. Aşağı bende bölgeye gittiğimde gördüm, buraları fotoğrafladım. Buraları kameraya üstelik çektik. Bölgede, sütunlar, mozaikler, tür kök odalar var, mezarlar. Yani burada antik döneme ait aynı yaşamın olduğunu görüyorsunuz, araştırmaya birlikte icap yok. Zira yürürken da görebiliyorsunuz. Etrafı kayaç parçaları ile mozaiklerle yoğun. Mozaikler habersizce defineciler marifetiyle yerinden sökülmüş. Meydanda tarihi ayrımsız şehir duruyor. Halel edildiğini görünce ego çokça üzüldüm. İnanılmaz figürler, birçok simgeler gördüm. Ne olduğunu anlayabiliyorum ama ben kazı bilimci yahut yer bilimci değilim. Burasının sit alanı car edildikten sonradan bile peşinin bırakılmaması gerekiyordu. Tezyifkâr burada bire bir antik kent yatıyor. Eminim ki özge antika kentlerden daha önde henüz çarkıt olduğunu düşünüyorum. Bu havza Anahtar ilçesinin Karabük tarafına akilane Soğanlı çayına andıran tıpkı bölgede bulunuyor” dedi.

“Bölgenin esirgeme altına alınarak turizme kazandırılması gerekiyor”

Bölgenin istirdat kazıları yapılarak esirgeme altına alınarak turizme kazandırılması gerektiğini tamlayan Haberal, “İl Hars ve Turizm Müdürlüğü başta görünmek üzere devletimizin ilişkin kurumlarının bu bölge ile ilgilenmesini talep ediyorum. Burası sit alanı car edilmiş, ancak kaçıncı sit alanı olarak zar edilmiş. Bölgenin baştan incelenerek esirgeme altına alınmasını ve yapılacak istirdat kazılarıyla bu bölgenin ülkemize kazandırılmasını talep ediyorum. Burasının koca ayrımsız değer olduğunu düşünüyorum. Vesile’ta Kahintepe diyerek bire bir bölgemiz var. Çevirici Barajı inşaatında ortaya çıktı. Ama oradaki istirdat kazıları birlikte durmuş vaziyette. Kahintepe’nin elan esbak araştırmalarında Göbeklitepe’den henüz sakat olduğunu söylediler. Bu bölgede aynı yaşamın olduğu ve farklı curcunalı getireceği düşünülüyordu. Kahintepe’ye gidip baktığımda beden örtülmüş, kazılar bile durdurulmuş. Buraların hayata geçirilmesi gerekiyor. Buradaki istirdat kazılarının devam ettirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Zira hem Kahintepe hem de Fevk Güney köyünde mevcut bu Kadimi mevkiindeki bulunan antika kentin ortaya çıkartılması çok macerasız oluyor. Bura 1 haftada ortaya çıkartılacak aynı saha. Olgunlaşmamış otların oluşturduğu ayrımsız havza. Birden yakınından Soğanlı çayı geçiyor. Bu bölgenin turizmi kazandırılması gerekiyor. Sunu özellikle burasının dulda altına alınması gerekiyor. Definecilerin, kaçak hafriyat yapanların yol uğrağı yeri haline mevrut. Burada şöylede bir sıklet var. Muhtarlık ya da köylüler dahi bu çaktırmadan kazılar yüzünden mesail yaşıyorlar. gelen geçen âdem ile uğraşmaktan onların başı derde giriyor” diyerek konuştu.

“Bölgenin turizm açısından balaban ayrımsız derece olduğunu düşünüyorum”

Mozaiklerin fotoğraflarını çektiğini ve Bizans evet bile Roma dönemine ilişkin olduğunu öğrendiğini ifade fail Haberal, “Roma dönemine ilgili başka şehirlerde bu merkez hikayeler ön plana çıkartılırken buralara inanılmaz turistler geliyor. Ancak tığ de bunları ortaya çıkartabilirsek Kastamonu, Safranbolu ve Karabük ortada merkezi bir yerde. Buranın hayata geçirilmesi, bura antik bir kent. Tarihi tıpkı geçmişi mevcut yaşamın olduğu aynı vadi. Bölgede kale var, mezarlar var. Burası İpek Yolu’nun geçtiği tıpkı noktada bulunuyor. Onun üzere ben turizmciyim, turizm açısından büyük bire bir derece olduğu için burasının üstünde duruyorum” şeklinde konuştu.

Share: