Prof. Dr. Göral: Hava kirliliği, hazım sistemini vuruyor

Kışın artan gelgel kirliliğinin; obezite, şeker hastalığı ve özge süreğen hastalık riskini artıran iç mikrobiyotasını değiştirdiğini tamlayan Prof. Dr. Vedat Göral, “Araştırmacılar özellikle vücudumuzda, hava kirliliği nedeni ile kalan ozon maruziyetinden etkilenen, 128 garip bakteri türü belirlediler. Dünyada yılda tahminî 8,8 milyon âdem gelgel kirliliği zımnında hayatını kaybediyor. Alelhusus çöz hastalığı olanların, kışın ve düzensiz havalarda elan titiz olması ve ilaçlarını mutlaka ağır ezgi kullanması gerekir” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, şita aylarında kalan hava kirliliğinin sindirim sistemini menfi etkilediğini açıkladı.

KOAH VE ASTIM HASTALARI RİSKLİ GRUPTA YER ALIYOR

Prof. Dr. Göral, hava kirleticilerin esenlik üstünde çokça sayıda inatçı etkisi olduğuna dikkati çekerek “Özellikle kışın kalan gelgel kirliliğine maruz kalma, yemeden içmeden akciğerde hastalıklara hastalık olmayıp, KOAH ve astım hastalarında zarara sefer açtığı üzere, gastrointestinal bozukluklar, obezite, diyabet ve diğer vakayiname hastalık riskini zait iç mikrobiyotasının bileşimini değiştirir. Havadaki kirleticilerin çoğu, taşıl yakıtların (örneğin, makine egzozundan) ve endüstriyel atıkların yanmasından elde edilir. Gelgel kirliliğinin ana bileşenleri; polen, sülfatlar, nitratlar, organik karbon, mineral tozu, polisiklik hoş kokulu hidrokarbonlar (PAH), metaller, iyonlar ve dirim bilimsel bileşenlerdir. Araştırmacılar özellikle vücudumuzda, albeni kirliliği nedeni ile mütezayit ozon maruziyetinden etkilenen, 128 cins bakteri türü belirlediler. Bu bakterilerin bazıları, insülin salınımını etkileyebilir ve şeker hastalığına sebep kabil. Özge enva ise iç bariyeri bütünlüğünü korumaya ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan yağ asitleri bile dahil atılmak için zararlı metabolitler üretebilir. Bunlar birlikte iç mikrobiyatasında değişikliğe ve bağırsakta geçirgenliğin artmasına, iltihabi iç hastalıklarında artışa neden kabil” diye konuştu.

BATI DİYETİ UYGULAYANLAR, BUNDAN SONRA RİSK ALTINDA

Sindirim sisteminin mütezayit gelgel kirliliğinde erdemli miktarda kirleticilere maruz kaldığını aktaran Prof. Dr. Göral, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Icraat solunan partiküllerin mukosiliyer taşınmasının akciğerlerden bağırsağa çabucak temizlendiğini gösterdi. Yani partiküller akciğerlerden bağırsaklara de ulaşıyor. Ayrıca kirletici partiküller, hem kayıt hem dahi akarsu kaynağımızı kocaman miktarda kirletir ve bu nedenle ağız yolundan bile albeni kirliliğindeki maddeler bağırsağımıza girer. Tipik tıpkı Günindi diyeti uygulayıcı kişinin, günde sayı farkı milyonlarca epey partikülü aldığı aritmetik ediliyor. Bu nedenle iz havadaki partiküller, Gastrointestinal hastalıkların son zamanlardaki artışına, özellikle yangılı iç hastalığı sıklığında artışa afi oynar. Sevimli albeni kirliliğine ekleyerek, mülhak namına sigara üstelik içiyorsa iç geçirgenliğinde artma, yangılı bağırsak hastalıkları sıklığında çoğalma daha çarpık çurpuk olur. Epidemiyolojik veriler, hava kirliliğinin gastrointestinal tümce üzerinde eke keyif etkileri olduğunu gösterir. Azot dioksit ve partiküllerin henüz faziletkâr konsantrasyonlarına uzun mütemadi maruz kalma, erken başlangıçlı Crohn hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca ölçülen hep hava kirleticilerindeki çoğalma, iltihabi iç hastalığı zımnında hastaneye yatış riskinde de artışa illet olmaktadır.”

YILDA 8,8 MİLYON KİŞİ ALBENI KİRLİLİĞİNDE HAYATINI KAYBEDİYOR

Prof. Dr. Vedat Göral, değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü: “Gelgel kirliliği, o bölgeye güdük devamlı seyahat kadar, güdük devamlı maruziyette de gastrointestinal hastalıklara sebep tür. Hava kirliliği bundan sonra apandisit hastalığına, çocuklarda kanı ağrısına ve gastroenterite posta çevirici. Akıbet çalışmalarımızda, yutulan kirletici partiküllerin çöz mikrobiyota bileşimini ve işlevini değiştirdiği gösterildi. Yemeklerinde partikül verilen deneyim hayvanlarında, bağırsakta yangılanma ve çöz geçirgenliğinde artma görüldü. Serencam yerine dünyada çekicilik kirliliği, ölüm nedenleri ortamında beşinci önde gelen risk faktörüdür ve yılda yaklaşık 8.8 milyon insanı öldürür. Yazarlar, ‘Albeni kirliliğine atfedilebilen çor yükünün çoğunun, solunum yolu hastalığı, iç hastalığı ve türlü 2 diyabet dahil kalkmak amacıyla bulaşan sıfır vakayiname hastalıklardan kaynaklandığını’ vurguluyor.”

Göral, kışın gerekmedikçe hariç çıkılmaması üstüne uyarıda bulunarak, “Apotr peçe kullanılması, hava kirliliğin erdemli olduğu bölgelerde oturulmaması yahut buralara gezi yapılmaması gerekir. Özellikle iç hastalığı olanların, kışın ve düzensiz havalarda elan tetik olması ve ilaçlarını kategorik eğlenceli kullanması gerekir” ifadelerini kullandı.

Share: