PROF. DR. ALİM XBB 1,5 VARYANTI İLERLEYEN GÜNLERDE HENÜZ HIZLI YAYILACAK

SİVAS Cumhuriyet Altını Üniversitesi (SCÜ) Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bilici, koronavirüsün ‘XBB 1,5’ varyantının deli dolu olmaya başladığını belirterek, ‘XBB 1,5’ varyantının antikorlardan çabuk aynı kaçışı var. Sadık ortamdaki kitleler beyninde haddinden fazla acul ayrımsız şekilde yayılıyor. Önümüzdeki günlerde bile yayılmasını biraz elan fazla gösterecek. Ahiret Yolculuğu riski düşük amma 65 gözyaşı üstü ve bağışıklık sistemi algın kişiler amacıyla risk oluşturuyor dedi.

SCÜ Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bilici, koronavirüsün sonuç günlerde yaygınlaşan ‘XBB 1,5’ varyantına ait açıklamalarda bulundu. ‘XBB 1,5’ varyantının şu an bütün dünyada etkisini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Alim, Hep dünyada şu anda Covid’in ast varyantı olarak görülüyor. Eski varyantlara göre bulaştırıcılığı berenarı erdemli. Bağışıklık dizge elemanlarından, antikorlardan üstelik çabuk tıpkı kaçışı var. Onun amacıyla bağlı ortamdaki kitleler beyninde haddinden fazla çabuk tıpkısı şekilde yayılıyor. Önümüzdeki günlerde da zannediyorum ki yayılmasını az buçuk daha fazla gösterecek. Ancak bu önceki varyantlar kadar değil. Esbak varyantlar az buçuk daha yabanıl seyrediyordu. Bu değişke az buçuk henüz serin, biraz elan mebzul ve insanları hastaneye çokça çok düşürmüyor. Hastanede yatış oranları çok daha bir iki. Fakat sosyete içerisinde hastalanma oranı çokça daha efdal. Yine bildirme belli işte belirtileri, öksürük, soğuk algınlığı şeklinde halsizlik, fütur, güceniklik, incitici, geçit ağrısı ve gövde ağrıları. Bunlar en sınırlı belirtileridir. Filhakika şu anda griple koronavirüs az daha toplumda birbirine karışmış durumda. Bugün dünyada, şimal eksik kürede neredeyse ‘XBB 1,5’ varyantı girmemiş talih namevcut gibi. Bilcümle ülkeleri bürüme etmiş durumda. Bizim ülkemizde de şu anda hakeza öksürük, argıt ağrısı, kırgınlık olan birçok vakalar esasen ‘XBB 1,5’ varyantı dedi.

Varyantın ölüm riskinin bağan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bilici, Bu varyantta ölüm riski çok çok düşük. Yani eski varyantlar üzere değil. Fakat çokça haddinden fazla bağan derken tabii 65 gözyaşı üstü insanlarda, uzuv transplantasyonu, kimyasal tedavi ve diyabetli olanlarda ahiret yolculuğu oranı yüksek olabiliyor. Bağışıklık sistemi birlikte çokça kebir. Tığ onun amacıyla diyoruz ki katiyetle telkih yiyecek, bağışıklama yiyecek, insanların aşı olmasını istiyoruz. Yine aşıyla tığ bunu toplumdan uzaklaştırabiliriz. Aşıyla yenebiliriz. Aşılama, peçe, uzaklık ve hijyen bunlar üstelik haddinden fazla muhteşem etmenler. Aşı vücudumuzda hücresel muafiyet sistemini etken halde tutuyor. Biz hep şunu diyoruz. ‘XBB 1,5’ muafiyet sistemini atlatabiliyor. Ancak bağışıklığın tamamını atlatamıyor. Bağışıklık sistemini canlı halde tutabilmek amacıyla mutlaka aşı girmek zorundayız. Yoksa hücresel immüniteyi vücutta çabucak çalışkan hale getiremiyoruz. Biraz zamana gerekseme oluyor. O ant içerisinde üstelik arada bir hastaları kaybedebiliyoruz. Onun üzere de immün sistemi etkili arkaç getirebilmek üzere her ne büyüklüğünde bu virüs immün sistemden kaçsa de aşı kalkışmak zorundayız diye konuştu.

Mecbur ortamlarda haddinden fazla aşkın durulmaması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Ahmet Bilen, İnsanların peçe takması gerekiyor. Bir da böyle 65 yaş üstü insanları kabil olduğu büyüklüğünde mecbur ortamlara götürmemek gerekiyor. Çalmak zorunda kalıyorsak bile hijyene, mesafeye dikkat almak gerekiyor. Şu şita dönemini atlatana büyüklüğünde peçe ve mesafe kuralları mehabetli dedi.

Share: