Patronlar çalışanlardan memnun değil

Türkiye Iktisat Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Türkiye genelinde yaptığı işgücü analizinin sonuçlarına göre, illerde işgücünün eş olduğu ustalık ile işverenin temenni ettiği maharet beyninde alçak uyumsuzluklar yaşandığı belirlendi. 19 ilde 5 bine andıran işverenle yapılan görüşmelerde firmaların yüzdelik 49’u çalışanlarının genelinin işine bilge olmadığını belirtti. Firmalar sıkıntının kaynağı olarak ise az mesleksel eğitime belen etti. Mesleki maharet eğitimlerinin aylaklık sorununun çözümünde çalışkan olacağını dile getiren firmaların oranı ise yüzde 87’yi buldu. 
Amme ile özel sektör beyninde “BECERİ’10” sloganıyla planlı “Uzmanlaşmış Çığır Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi”yle Türkiye’nin istihdam haritası çıkarıldı. TEPAV’ın gerçekleştirdiği “İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri” ile Türkiye’nin kayıtlı istihdamının yüzde 75’kayınbirader oluşturan ve aylakçılık sigortası üzere İŞKUR’a başvuran işsizlerin bile yüzdelik 80’inin bulunduğu 19 ilin analizi yapıldı. Bu çerçevede krizin arkası sıra illerin istihdam rakamlarındaki serencam format, yer ülke işgücünün terbiye profili ve gerekseme duyulan işgücü profili kabil koskocaman verilere ulaşıldı. Emek Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Sazak, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon’üstelik gerçekleştirildi. Firmalarla karşı karşıya yapılan anketleri illerdeki Odalar ve ilgilendiren Türkiye Devir Meclisleri’yle alay malay gerçekleştiren TEPAV, gerekseme analizleri konusunda ise TOBB ETÜ’yle gelişigüzel çalıştı.
-EĞİTİM PROFİLİ ERDEMLI, BECERİ BAĞAN-
Çalışmada, illerin iri kısmında işgücünün eğitim profili Türkiye ortalamasının üstünde daha çok. Bu iller Ankara, Trabzon, Adana, Kocaeli, Antalya, Malatya, İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Erzurum ve Bursa namına sıralandı. Konya, Denizli, Samsun, Manisa, Diyarbakır ve Gaziantep’te ise işgücünün terbiye durumunun devlet ortalamasının gerisinde kaldığı görüldü. Mersin Ağacı ve Kayseri’de üstelik Türkiye ortalamasına “az çok analog” benzeri durumdan bahsedildi.
Buna rağmen illerde işgücünün erbap olduğu beceri ile işverenin talep ettiği teknik arasında çetin uyumsuzluklar yaşandığı belirlendi. 19 ilde 5 bine yakın işverenle yapılan görüşmelerde firmaların yüzdelik 49’u çalışanlarının genelinin işine bilge olmadığını belirtti. Firmalar sıkıntının kaynağı yerine ise yetersiz mesleki eğitime bel etti. Mesleki ustalık eğitimlerinin avarelik sorununun çözümünde etken olacağını dile getiren firmaların oranı yüzde 87’yi buldu.
-METIN ÇOKÇA MESLEKTE İŞGÜCÜ TEMİNİ EL-
Mücahede, illerin stabil çok aksiyon kolunda işgücü temininde sıklet çektiğini üstelik ortaya çıkardı. Sıkıntının birikim ve mesleki teknik eksikliğinin yanında piyasada bu alanlarda yeterli personelin bulunmayışından kaynaklandığı rapor edildi. İllere göre bazı farklılıklar gösterse da işgücü temininde zor çekilen mesleklerde öne çıkanlar şunlar oldu:
“Dikiş makinesi operatörü, doğal gaz altı kaynakçısı, dokumacı, konfeksiyon işçisi, CNC operatörü, iplikçi, nitelik kontrolör, ütücü, plastik iğne makineleri operatörü, mekanik bakım-tamirci, tornacı, overlokçu, makara-katlama-büküm operatörleri.”
llerin önceki tam rica ettiği meslekler ise şöyle sıralandı: Adana’dahi “gaz altı kaynakçısı”, Mersin’birlikte “overlok makinesi operatörü”, Ankara’dahi “doğal gaz altı kaynakçısı”, Antalya’üstelik “aşevi”, Bursa’de “CNC tezgah operatörü”, Denizli’birlikte “dokuma makineleri operatörü”, Diyarbakır’de “muhasebeci”, Erzurum’dahi “pazarlamacı”, Gaziantep’te “mekanik hizmet-tamirci”, İstanbul’bile “makineci (dikiş)”, İzmir’de “makineci (terzilik)”, Kayseri’üstelik “argon kaynakçısı (biz kaynakçısı)”, Kocaeli’de “mekanik bakım-tamirci”, Konya’dahi “CNC tezgah operatörü”, Malatya’da “makineci (terzilik)”, Manisa’de “hizmet ve tamir elektrikçisi”, Samsun’dahi “CNC tezgah operatörü”, Tekirdağ’dahi “mekanik bakım-tamirci” ve Trabzon’dahi “besin mühendisi”.
-KURSLAR AÇILMAYA BAŞLANACAK-
“İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri”, TOBB, Mesai ve Toplumsal Düzenlilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı ve TOBB ETÜ ortada yürütülen UMEM Projesi kapsamında açılacak meslek edindirme kurslarının oluşturulması açısından ehemmiyet taşıyor. Buradan çıkma ihtiyaçlara göre işsizlere yönelik kendisine kurslar açılacak. Kursiyerler, ortalama 3 kamer teorik ve ameliye eğitimlerin verileceği kursların peşi sıra uran kuruluşlarında de 3 ay staj yapacak. Hem eğitim hem birlikte staj sürecinde kudretli olanların yüzdelik 90’ının illerde Odalar’a uzuv firmalarca istihdam edilmesi sağlanacak
Cezrî

Share: