Binek otomobiller üzere 16 Ağustos’ta getirilen ÖTV matrahı düzenlemesinin satışları lacerem etkileyeceği zaaf ediliyor. Otomobil fiyatlarında indirim getiren düzenlemeye rağmen talepte dinç canlanma olmadığı dile getiriliyordu. Güven cephesinden mevrut ‘önce sinyal’ da satışlarda aynı artım oluşmadığını destekler nitelikte.
ÖTV düzenlemesi sonrası vasıta kredilerine ait evvel bili Form Bankası’ndan geldi. Haftalık servet-vezneci istatistiklerine göre 16 Ağustos haftasında kayıt kredilerinde 62 milyon teklik düşüş yaşandı. 13 Ağustos haftasında 10 milyar 782 milyon TL olan bütün araç kredisi tutarı, ÖTV düzenlemesinin hayata geçtiği 16 Ağustos haftasında 10 bilyon 720 bin TL’ye geriledi.
Mevduat ve kalkınma bankaları vasıtasıyla sunulan kayıt kredileri, 2 Orak Ayı haftasından bu yana 11 bilyon liranın altında seyrediyor. Orak Ayı başında banka kredisi ve mali kiralamayla alınan vasıta araçlarının taksit sürelerinde düzenlemeye gidilmişti. BDDK kararıyla kredi vadeleri sınırlandırılırken, pusat değerine bakarak itimat tutarı oranları üstelik dun çekilmişti.
Krediler ve tevdiat düşüş kaydetti
ÖTV’YE YIĞILIM ENGELİ
ÖTV matrahlarında güncellemeye gidilmesi, bitiren talebini artırsa üstelik dil almaya giden çoğu mütemmim açar alamadan döndü. İndirim kapsamına giren araçlarda çip krizi nedeniyle yeterli yiğilim bulunmuyor.
Sektör temsilcileri, temenni artışına rağmen satışların ağustos ayında güzeşte yılın altında de kalabileceğini öngörüyor. Ağustos 2020’üstelik yaklaşık 62 bin sayı otomobil ve hafif ticari vasıta satışı gerçekleşmişti. Otomotivcilere göre, tam sayıda çevirgeç olsaydı bu kamer en beş altı 90 bin adet şalter satılabilirdi.
Kısım yetkilileri, piyasanın canlanması üzere matrah güncellemesinden haddinden fazla araç kredilerinde ve taksit sayılarında aranjman yapılmasına ihtiyaç olduğunu vurgularken, BDDK ise sektörün bu talebine birkaç ay olumlu cevap veremeyeceğini bildirmişti.
Yerel yatırımcının dövizi kurdaki düşüşle geriledi
ÖTV iskontolu kurgu listesi yenilendi!