Otomotiv sektörü ‘mega trendlerle’ dönüşecek

Global otomotiv sektörünün geleceğini, otonom sürüş, bağlantılılık, elektriklendirme ve ortak canlılık üzere “mega trendlerin” şekillendirmesi beklenirken, sektörün sağlık hacminin 2030’da toplam 7,7 trilyon dolara çıkacağı hesap pusulası ediliyor. Anadan Görme sıfır iş alanlarının sektörden aldığı payın artması ve dirimlik hacminin 4,3 trilyon dolara çıkması öngörülüyor.

AA muhabirinin iş hayatı ve tutum dergisi McKinsey Quarterly’nin yayımladığı benzeri araştırmadan derlediği verilere bakarak, makine sektöründeki gelişmeler ati 10 yılda bundan eski 50 yılda olandan daha çok güçlük oluşturacak. 

Buna bakarak, 20’nci yüzyılın başlarında gerçekleşen teknolojik yenilikler otomobilleri ve zımnında dünyayı dönüştüren ayrımsız inkisar noktası olurken, sektörde güzel değişimlere defa açacak ikinci benzeri “intizar noktası”nın henüz gerçekleşmesi bekleniyor. 

Mega trendlerin karakterize edeceği bu gelişmeler dünyanın ciharıyek yanındaki makine üreticileri, servis sağlayıcıları, gelişmelere ivme kazandıran uygulayım bilimi şirketlerinin görüşleri ve kullanıcı eğilimleriyle alay malay değerlendiriliyor.

Gelir payının yarısından fazlası “perişan” iş alanlarına kayacak

Araştırmaya göre, 2030 yılına kadar otomotiv endüstrisindeki dirimlik payının yüzdelik 50’sinden fazlası “gayrimuntazam” yani geleneksel sıfır hisse senedi alanlarına kayacak. Sonunda taksiler, sürücülü vesait ve yer yağı satışı kabilinden anadan görme kendisine sınıflandırılan aksiyon alanlarındaki gelirlerin yüzdelik 38 düşeceği tahmin edilirken, internet vasıtasıyla anahtar davet, mutedil ve encam dozaj özerk vesait ve algoritma tabanlı sigortacılık kabil bakir iş alanlarının sağlık payında yüzdelik 56’lık tıpkısı yücelme öngörülüyor.

Global otomotiv sektöründe 2015’te hep 5,5 trilyon dolar olan gelirlerde anadan görme gelirlerin payı 5,4 trilyon dolar, kullanılmamış hareket alanlarının sağlık payı ise 0,1 trilyon dolar kendisine kaydedildi. 2030 yılına gelindiğinde ise mecmu dirimlik hacminin 7,7 trilyon dolara çıkması beklenen sektörde, geleneksel gelirlerin payının 3,4 trilyon dolara düşmesi, teknolojik gelişmelerle alay malay bakir fırsatların yaratacağı hisse senedi alanlarındaki gelir hacminin ise 4,3 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Anadan Görme otomobillerden “sanal şoförlere”

Bir Vakitler “özgürlük makineleri” car edilen anadan görme otomobiller, bugünün koşullarının ötesinde, faziletkâr düzey sentetik zeka ve sezgili arayüzle geliştirilen, sürücü ve yolculara serbest yetenekli ibdai deneyimler sunan otomobillere dönüşecek. 

Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneğinin (SAE) tanımlamasına bakarak, otomotiv sektöründeki yer doğru değişimlerden biri yerine gösterilen otonom yani sürücüsüz veya sürücüye haddinden fazla beş altı gerekseme duyan araçlar, güdücü kontrolü açısından 5 seviyede değerlendiriliyor: Ağız Ağıza çoban kontrolündeki geleneksel otomobillerden bilahare gelen ve temel seviyede bağlantılılık özellikleri barındıran L-1’den (Level 1- 1. düzey), tamlık el koşullarında sürücüsüz ve tamlık zamanlı performans gösteren özerk sürüş sistemini tabir eden L-5’e kadar uzanıyor. 

Buna bakarak, “umumi tesisat bağlantılılığı” kategorisindeki L-1 otomobillerde sürücüler, asıl açkı kullanımını yürütebilecek ve ustalık pozisyonu gözlemleyebilecek. L-2 kendisine sıralanan “bireysel bağlantılılık” kategorisinde çoban, dışarıdaki sayısal ekosistem ve platformlar aracılığıyla sayısal hizmetlere vurmak amacıyla öz ferdî profilini kullanacak. 

“Tercih bazlı kişiselleştirme” kategorisindeki L-3 otomobillerde sürücüler, kişiselleştirilmiş kontrollerden ve kendi oluşturdukları hikmet-canlılık içeriğinden yararlanabilecekken, “etkili çoklu-alacak etkileşimi” kategorisindeki L-4 özerk özelliği sürücülere, araçla hareketli etkileşim ihdas, hizmet ve fonksiyonlar üzerine proaktif öneriler kazanma fırsatı sunabilecek.

en üst seviyede otonomluk özellikleri taşıyan ve “sanal sürücü” kendisine değerlendirilen L-5 tipi araçlarda ise kognitif bileşimli zeka, tüm yolcuların belirtilen ve belirtilmeyen ihtiyaçlarını karşılayacak, ağdalı ve programlanmamış görevleri tayin ederek uygulayacak.

Araştırmaya bakarak 2030 yılına kadar eskimemiş araçların yüzde 45’i L-3 sınıfı araçlardan oluşacak.

 

 

Share: