Kullanılmamış âdem türü keşfedildi

Bilimciler, Sibirya’daki Altay Dağlarında kâin Denisova Mağarası’nda buldukları 30.000 yaşındaki buluntuların diş ve parmak kemiklerinden aldıkları DNA örneklerini analiz ettiler ve bunun bozuk ve değişik tıpkısı kayırıcı türüne ilgilendiren olduğunu açıkladılar.
Bulunduğu mağaranın yerine atfen Denisova’lı anlamına mevrut ‘Denisovan’ adı sunulan kabil, modern insanın taş aletler, külfet ve sanatı geliştirmekte olduğu son Buzul Çağı’nda yaşamış. Bu belirgi sonucuna bakarak, adam soyağacında andıran dönemde muammer olan üç soy gündeme geliyor: Modern âdem, Neandertal ve Denisovan.
Analizlerin kaynağı olan kemikler ‘X-eş’ namına adlandırılan taze bir kıza ilişkin. Bu yılın başında yayınlanmış olan geçici testler kemiklerin ağız ağıza kullanılmamış tıpkı adalet ilişkin olabileceğini söylüyordu. Şimdilerde bitirilmiş olan kül DNA analizi, kemiklerin giderek ağdalanmış benzeri nakız almakta olan insan mahiyet ağacındaki yerini kesinleştiriyor.
X-karı’ın bulunuşu, benzeri Endonezya adasında 2004 yılında ortaya çıkarılmış olan ‘Hobit’ lakaplı ve 90 santimlik tartışmalı gizil yeni türün keşfini izlem etmişti. Bir çok araştırmacı Hobit’i, kemiklerin iş bozukluğu yaşamış bir insana ilgilendiren olduğunu söyleyerek reddediyor.
Denisovanlar, iki ayakları üstünde yürümüş olmalarına rağmen Neandertal ve modern insanlardan fiziki açıdan ayrımlılık gösteriyor. Diş şekli insanın çokça elan eski tıpkı akrabası olan ve yaklaşık bire bir milyon yıl önce ortadan kalkan Homo erectus’unkileri andırıyor. Makaleye bakarak inç kemikleri ve dişler değişik bireylere ilişkin.
Almanya Leipzig’teki Max Planck Evrimsel Antopoloji Enstitüsü’nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Richard Green, insanın erken periyot atalarından tıpkı grubun 300.000 ila 400.000 sene önceki Afrika’yı ayrılma ettiğini ve müstacelen parçalanarak yayıldıklarını düşünüyor. Green’e göre bu parçalardan aynı art Neandertaller’e evrilirken diğeriyse doğuya yönelerek Denisovanları meydana getirmiş. 70.000 yıl kadar önceki bir bambaşka göç dalgası sırasında birlikte modern koca Afrika’yı terk etmiş. Çağdaş koca gruplarından aynı tanesi Denisovanlar ile irtibat etmiş ve bunların DNA’sının izlerine Melanezya’da rastlayabilmek benzer.
NTVMSNBC

Share: