Küçümseme alışverişinde bunlara özen edin

Besin sektöründe istihsal işleyen 20 bin firmanın hemen bin tanesinin ürünlerine TSE belgesi aldığını ve denetlendiğini söyledi. Enstitü Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, şeker ve çikolata alırken nasıl TSE belgesine bakılmasını istedi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), bayram alışverişinde şeker hastalığı, çikolata, değişmez, kıraathane ve kolonya alırken ilgi edilmesi müstelzim unsurlara ilgili vatandaşları uyardı. Vatandaşların, bu ürünleri alırken TSE markaları olup olmadığına bakmasını talip TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bayramların vazgeçilmezi olan öğütülmüş kahvenin kendine özgü ilim, ahraz ve kokuda, akıcı sıfır türap şeklinde olmaması gerektiğini söyledi.

Kolonyanın görünüşünün engelsiz, süresince ekşimik, bulanıklık, yabancı beden bulunmamasına ilgi edilmesini talip Büyükhelvacıgil, “Çikolatada yağdan kaynaklanan sabunumsu, acımtırak, yabancı konuşamayan ve araz, ecnebi madde bulunmamalı, inanç şekeri, temiz görünmeli, yüzeyde ıslanma oluşmamalı, lokumun ise dokusu, esnek yapıda olmalı, parmakla bastırıldıktan sonradan sakat şeklini alabilmeli, ağızda ferah ve zıypak hissedilmeli.” dedi.

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye’dahi azık sektöründe istihsal işleyen tahminî 20 bin besin firması bulunduğunu rapor ederek, enstitünün bu firmalardan bin tanesinin 3 bin 500 ürününe TSE belgesi verdiğini söyledi. Enstitü tarafından gıda sektörüne yönelik mücehhez 963 adet Türk Standardı’nın yürürlükte bulunduğunu rapor eden Büyükhelvacıgil, “Makarna, ebebulguru, husye, benzen, cilt, pastırma, yemiş ve göveri ürünleri, tereyağı, salça, konserve, fındık, tarhana çorbası, tahin helvası, dondurulmuş hamsi, kaşar peyniri, zeytin, marmelat, yoğurt, reçel, dondurma, simit, kahve ve öz, standardı olan gıda ürünlerinden bazıları… İçtiğimiz suyun dahi standardı var.” dedi.

Büyükhelvacıgil, TSE markası amacıyla başvuran firmaların ürünlerini, Enstitü bünyesindeki gıda laboratuvarında analizlerden geçirdiklerini, ilgilendiren standarda uygun olup olmadıklarını incelediklerini belirterek, istihsal yerlerinde üstelik ürünün teknolojik ve hijyenik şartlarda üretilebilirliğine ilişkin tetkikler yaptıklarını anlattı.

TSE MARKALI ÜRÜNLERDE ŞİKÂYET CINS

Tüketicilerin gıda maddeleri alırken dikkat edecekleri en cesim hususun, ambalaj üzerinde TSE markasının bulunması olduğunu dile getiren Büyükhelvacıgil, “Vatandaşlarımız alışveriş yaparken öncelikle satın aldıkları azık maddelerinin standarda uygun olup olmadığına bakmalı. Çünkü TSE markası kâin mahsulat Türk Standartları Enstitüsü’nün garantisi altındadır ve ürünle ilgili karşılaşılan herhangi bir şikayet durumunda Enstitü’müze başvurması halinde yetiştirici firma ile irtibata geçilerek bahis konusu şikayetler değerlendirmeye alınmaktadır.” şeklinde konuştu.

TSE’nin azık güvenliği alanındaki sertifikalandırma çalışmaları hakkında vukuf veren Büyükhelvacıgil, “Gıdanın tarladan başlayarak dağıtım aşaması karışma sağlıklı ve tehlikesiz istihsal üzere lüzumlu dümen sistemine” sahip olduğunu gösteren Besin Güvenliği Dalavere Sistemi (TS SUNMA ISO 22000) belgesinin önemine aksan yaptı. Büyükhelvacıgil, bu güvenlik sisteminin, “Tıpkısı gıda zincirinde hammadde temininden başlayarak, besin istihzar, el işi, üretim, ambalajlama, depolama ve taşımalık üzere değme aşamayı kapsadığını” belirterek, TS ARZ ISO 22000 Besin Güvenliği Dümen Sistemi kapsamında 416 firmanın belgelendirildiğini söyledi.

Kalitenin aynı maliyeti bulunduğunu, ancak kalitesizliğin maliyetinin daha erdemli olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, “Tüketicilerimiz ahzüita yaparken duygusal güvenliklerinin korunması için akıllıca olmayan şartlarda üretilmiş, düşük nitelikli, haddinden fazla ucuza satılan merdivenaltı ürünleri tercih etmemeli.” dedi. ANKARA AA

‘Çin şekerine Türk ambalajı giydiriyorlar’

Şeker Bayramı alışverişlerinin arttığını tamlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alışverişlerde vatandaşların seçici olmasını istedi. Çin’den mevrut malların markalarının değiştirilerek satışa sunulduğuna işaret eden Palandöken, merdivenaltında satılan küçümseme şekeri, tatlılar ve unlu gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Palandöken, tüketicileri sağlıklarını dolay planda epilepsi, bilmediği yerlerden, merdivenaltlarında üretilen sağlıksız gıdaları almamaları üstüne uyardı. Sağlıksız ürünlerin kontrolünde evcil yönetimlere şişman görev düştüğünü tamlayan Palandöken, “Denetim sırasında koca yapanların esnaf delik kayıtları kesinlikle aranmalıdır. Basar kaydı olmayanlar taşıt dışı çalışanlardır.

Denetimler sebebiyle kirasını, vergisini veren kıytırık esnaf ve sanatkarın da nahak rekabetten uymazlık görmesi engellenmektedir.” dedi. Palandöken, haksız rekabete alın olduklarına, bu nedenle vatandaşın dükkanlarda birlikte istihsal izni olup olmadığını taharri etmesi gerektiğine dikkati çekti.

ZAMAN

 

Share: