Kişiliğini söyle mesleğini söyleyeyim

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, iş özel yaşam dengesinin esnemesi ve iş yapış şekillerinin değişmesiyle gelişigüzel “gelişim hayatımız” çokça şanlı bir kuzuluk geldi ve özel hayatımızı da dikme namına etkilemeye başladı. Sevmediğimiz bire bir mesleği yapıyor olmamız söylemek kimi zaman hayatımızın çokça dağ gitmesine etken olurken; sevdiğimiz ayrımsız mesleğimizin olması çabucak kamu olumsuzlukları pozitife çevirebiliyor. Yani yapılırken galeyan duyulmayan, manevi gönül tokluğu sağlamayan ve bizi bahtiyar etmeyen meslekler yaptığımızda maatteessüf liyakatli olamıyoruz. Fakat isteyerek yaptığımız aynı işte, Konfiçyus’un üstelik dediği gibi “hanay boyu çalışmak zorunda kalmıyoruz”. Zira o ahit mesleğimizi mecburi tıpkısı hareket değil “hayatımızın benzeri parçası” haline getirebiliyoruz.
Burada sevdiğimiz mesleği belirlerken o mesleği yapabiliyor yani yürütme edebiliyor olmamız mefret unsurlardan biridir. Şöyle örneklemek gerekirse; bütün üzüntü söyleyemez, herkes oyuncu imkânsız, bütün bereketli aynı satışçı olanaksız ya bile bütün yönetici olamaz. Aldığımız terbiye, yeteneklerimiz, yetiştirilme tarzımız kadar; “yabanlık özelliklerimiz” üstelik mesleğimizi akıllıcasına yürütme etmemizde ve o meslekte mutlu olmamızda etkilidir.
Kişinin kendini tanıması, kıpırdak ve hastalıklı yönlerini belirlemesi ve kişilik özelliklerini kabullenmesi iz seçiminde eke detaylardan biri haline geldi. Bu bağlamda Secretcv.com umumi adına 9 şahsiyet yapısını ele aldı ve bu kişilik yapılarına akla yatkın meslekleri belirledi. 4.557 kişinin verdiği yanıtlarla oluşan sonuçlara göre;
İçe çevrik kişilik yapısında olan kişiler, %20 ile Yazılım Uzmanı, %19 ile Saymanlık/Para, %15 üzere “iletişimin” rekiz civar planda olmadığı mesleklere akla yatkın olurken, bunları %15 ile Aşevi, %11 ile Web Master, %9 ile Grafiker takip ediyor.
Dışa çevrilmiş kişilik yapısında olan kişiler, %30 ile Pazarlama/Marketing, %24 ile As gibi “iletişimin” çok oylumlu olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %11 ile Gazeteci, %10 ile İnsan Kaynakları, %8 ile Reklamcı ve Turizmci, %6 ile Avukat izliyor.
Ağır Ezgi/Kuralcı yabanlık yapısında olan şahıslar, %25 ile Bankacı, %18 ile Becerikli Asistanı kabilinden “disiplinin” mehabetli olduğu mesleklere akla yatkın olurken, bunları %11 ile Avukat, %9 ile Proje Yöneticisi, %8 ile Hoca ve Sayman izliyor.
Fedakar/Özveren yabanlık yapısında olan eşhas %36 üzere yüksek ayrımsız nazaran Sarıklı, %27 ile Doktor ve %20 ile Bacı kabil “karşısındaki kişileri düşünebilmenin” önemli olduğu mesleklere akıllıca oluyor.
Yenilikçi/Yaratıcı şahsiyet yapısında olan eşhas %28 ile Reklamcı, %16 ile Mimar üzere “görselliğin, yıpranmamış fikirlerin” yetişkin olduğu mesleklere makul olurken, bunları %15 ile grafiker, %14 ile Pazarlama/marketing, %13 ile Mühendis izliyor.
Otoriter şahsiyet yapısında olan şahıslar %24 ile Proje Yöneticisi/Idareci, %20 ile Avukat gibi “dominant ve disiplinli” olmanın büyük olduğu mesleklere akla yatkın olurken, bunları %16 ile Öğretmen, %13 ile Bankacı, %11 ile İnsan Kaynakları, %10 ile Becerikli Asistanı izliyor.
Düzenli kişilik yapısında olan eşhas %28 ile Sekreter, %25 ile İnsan Kaynakları kabilinden “âdem ilişkilerinin” heybetli olduğu mesleklere akıllıca olurken, bunları %20 ile Ruh Bilimci, %15 ile Hemşire izliyor.
Çaplı kişilik yapısında olan kişiler %22 ile Aşçı, %20 ile Reklamcı gibi “hem umum becerisinin hem de yaratıcı” olmanın yüce olduğu mesleklere akıllıca olurken, bunları %17 ile Grafiker, %14 ile Web Master /Web Developer izliyor.
Çözümlemeli nefis yapısında olan kişiler %33 ile Mühendis, %26 ile Saymanlık/Mal kabil “sayısal zekanın” eke olduğu mesleklere akla yatkın olurken, bunları %18 ile Bankacı, %17 ile Yazılım Uzmanı izliyor
Takkadak 9 yabanlık tipinin ele alındığı bu araştırmanın ufak yeknesak yapmak üzere mamul ve aslında nefis tiplerinin iş hayatımızla doğrudan bağlantısını izah etmek amaçlanmıştır.

Share: