Kirlilik, 2019’da 9 milyon kişiyi öldürdü

Pislik kaynaklı hastalıkların 2019’da 9 milyon ölüme el açtığı kaydedilirken, Hindistan yaklaşık 2,4 milyon, Çin ise kısaca 2,2 milyon ölümle başı çekti. ÇAKER ise 142 bin 883 kayıpla yer fazla pislik kaynaklı hastalıklardan ölüm tanıdık ülkeler arasında 7. sırada yer aldı.

The Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan araştırmaya bakarak acun genelinde 2019’daki pislik kaynaklı hastalıklardan ahiret yolculuğu oranı 100 bin kişide 117 olurken ESIR’da bu cesamet 43,6 namına gerçekleşti.

Çad ve Ölçülü Afrika Cumhuriyet evvel tam

Çad ve Itidalli Afrika Cumhuriyeti, 100 bin kişide tahminî 300 pislik kaynaklı hastalıklardan ölümle geçmiş sıralarda vadi aldı, Brunei, Katar ve İzlanda ise 15 ila 23 ile bu konuda en bağan ahiret yolculuğu oranlarına eş ülkeler oldu.

2000’da kestirmece 2,9 milyon, 2015’te üstelik 4,2 milyon kişinin ölümüne el açan endüstri kaynaklı hava kirliliği, 2019’da ise 4,5 milyon kişinin hayatına mülk oldu.

Akarsu ve kurşun kirliliği öne daha çok

Araştırmada, 2019’da, 1,4 milyon ölüme sebep olan su kirliliği, 900 bin ölüme hastalık olan mermi kirliliği öne daha çok. Çalışmaya göre antrparantez, pislik acun çapında sigara ve cesaretsiz içicilikle ayrımsız sayıda kişinin ölümüne el açtı.

Boston College Küresel Halk Sağlığı Programı ve Toptan Pislik Observatuvar Direktörü Philip Landrigan, 9 milyon kişinin kaybının haddinden fazla aşkın olduğunu ancak kirlilik kaynaklı hastalıklardan ahiret yolculuğu sayılarının azalmadığını söyledi. Landrigan, ölü sayısının yaklaşık adına 2015 ile tıpkısı olduğuna ve bu ölümlerin önlenebileceğine ilgi çekerek, “Yalınç şeylerden rüşvet sağlıyoruz. Sınai albeni kirliliği ve kimyevi kirliliğin hala arttığını görüyoruz” dedi.

Kirlilik kaynaklı hastalıklardan ölümlerin dörtte üçüne hava kirliliğinin neden olduğuna dikkati çekici Landrigan, bunun balaban ayrımsız kısmına ise “kömürle etkin hareketlilik santralleri ve çelik fabrikalarıyla taşıtların” kere açtığını bildirdi.

Tahran’da hava kirliliği tekrar okulları tatil ettirdi

Hava kirliliği etkisini artırıyor: Duygusal kaybı yükseliyor!

BM’den ‘ses kirliliği’ raporu: Listede Türkiye bile var

Yer kirliliği, Kovid-19’dan daha aşkın duygusal kaybına misil açıyor

Dünyada hava kirliliği artıyor

Çevre kirliliğine 2021’bile 350 milyon teklik ceza kesildi

Share: