İthalat hesabına Ar-Ge’ye önem verilmeli

İstanbul Azade Sayman Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) ”Türkiye Endüstri Üretimi ve Gerçekler” raporunda, Türkiye’nin üretemediği 18 ürüne, 5 yılda 29,4 bilyon dolar ödediği belirtildi.
Endüstri sektörünün 3 bin yayın kalemi incelenerek hazırlanan raporda, Türkiye’nin kesin ithalatçı durumunda olduğu sektörlerin ülkede sıfır yer yağı gibi enerji kaynakları, madenler ve ekincilik ürünleri dışında küsurat bölümünün balaban kısmının erdemli uygulayım bilimi ürünlerinden oluştuğu rapor edildi.
Faziletkâr teknolojide Türkiye’nin iri arıklık ve hesaplı zayi yaşadığı, tümden üretemediği birçok gelecek teknoloji ürünü için değme yıl milyarlarca doları sıkı dışına akıttığı savunulan raporda, Türkiye’de üretilemeyen güzel 18 kitap çeşidi amacıyla sınırlı dışına her sene 7,8 milyar dolar ödendiği, akıbet 5 yılda ithalat marifetiyle dışarıya ödenen paranın toplamının ise 30 bilyon dolara yaklaştığı bildirildi.
Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin başında gözlükçü cihazlar, tıbbi görüntüleme cihazları, yazar ve klonlama cihazları kabilinden erdemli teknoloji ürünlerinin başı çektiği kaydedilen raporda, başta çökertme telefonları ve dijital kameralar oluşmak için metin çok tüketici elektroniği ürünün Türkiye’de ”baştan sona evcil üretim olarak” on paralık üretilmediği ve ağırlıkla Doğu Asya ülkelerinden ithal edildiği tabir edildi.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, rapora ilgili değerlendirmesinde, teknoloji toplumu olamamanın sancılarının konuşu dengeleri dikçe sarstığını belirterek, ”Ülkemizde kol saati, gerilim aleti birlikte üretilemezken her yıl milyarlarca doları ithalata yarmak yerine Ar-Ge’ye ehemmiyet verip kanı göçleri önlense Türkiye bu işten ekonomik çıkar” ifadesini kullandı.
Domestik araba üretimi tartışmasını de anımsatan Arıkan, bu tartışmadan geçmiş foto makinesi, bahir motoru, afaki, gerilim aleti, hassaten bilek saati dahi üretemeyen ayrımsız ekonominin masaya yatırılması gerektiğini vurguladı. ”Türkiye, uygulayım bilimi üretebilir” ifadesini kullanan Arıkan, duygulanma, işbirliği, planlama ve envestisman gerektiğini, kavrayışsız kalmışlık çemberinin fakat hakeza kırılabileceğini, teknolojik devrimlere uzlaşma sağlayarak zenginlik ve içtimai istikrara kavuşulabileceğini kaydetti.
Türkiye’nin dışa tabi olduğu endüstri ürünlerinin 5 yıllık maliyeti şöyle:

NIŞANE NAMERT
2006-2010(milyon dolar)

Helikopter, tayyare ve değişik albeni taşıtları
8.399

Çökertme telefonları
6.882

Sayısal Kameralar
605

Radyo-TV nişane cihazları
1.095

Matbaa makineleri
797

Hareketli bilgisayar
4.374

Enformatik ürünleri parçaları
2.625

Musannif, tarayıcı, fotokopi, belgegeçer
1.358

ATM (Para incizap makineleri)
447

Otomobiller amacıyla CD ayırtı
10

Tansiyon, endoskopi, diyaliz cihazları
658

İşitme cihazları ve duygu pilleri
263

Tomografi, röntgen cihazları
737

Saat sektörü
1.028

Klavyeli çalgılar
58

Renkli foto filmi, sinema filmi
70

Haricen muvakkat bahir motoru
44

HEP
29.450

Share: