Haşerat insanlar gibi zehir çekiyor

Bir Krallık’taki Queen Mary Üniversitesi’nden araştırmacılar, böceklerin da bir insanlar kadar ızdırap hissedebildiğini kanıtlayan ayrımsız çalışmaya imza attı.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences adlı hakemli ilmî dergide yayımlanan araştırmada bire bir seri bilimsel sav gözden geçirildi ve 2019’dan bu yana süregelen tecrübe sonuçları aktarıldı.

Independent Türkçe’nin haberine göre bulgular, nosisepsiyon adı verilen ayrımsız sürecin hayvanlarda çeşitli fizyolojik ve davranışsal tepkileri tetiklediğini ortaya koydu.

Nosisepsiyon yanma, çökelek veya darbe sonucu oluşan yaraların yahut hislerin asap sistemi vasıtasıyla algılanması anlamına geliyor. Bu süreç alelumum hemencek geri çekilme kabil tepke benzeri tepkilerle sonuçlanıyor.

Nosisepsiyona seçkin ant olmasa de beynin ürettiği pahal benzeri enfüsi repertuvar olan zehir hissi haremlik edebilir.

Gibbons, “Bu nev refleksler solucanlar üzere nispetle çarpık çurpuk hayvanlarda da mevcuttur ve öznel tıpkı kırıcı yahut ıstırap deneyiminin haremlik etmesi gerekmeyebilir” dedi:

Bu noktada 2019’dahi yapılan deneylerin sonuçları etkin oldu. Araştırmacılar, Latince adı Drosophila olan yemiş sineğinin bacağını çıkardıktan bilahare vakayiname balkı semptomları gösterdiğini gözlemledi. Kâr sineği tamamen iyileştiğinde bacağın üstelik lüks duygulu hale geldiği görüldü.

Öte yandan bu hayvanların, insanlar kadar enfüsi ayrımsız zehir deneyimine ehil canlılarda tanıdık, nosisepsiyonu kontrol etme yeteneğine cemaat olup olmadığı bilinmiyordu.

“Modülasyon” adı verilen bu yetenek, aynı hayvanın hayatta kalmaya evleviyet vermek üzere davranışlarını değiştirmesini sağlayan cesim tıpkı adaptasyon işlevi sunuyor.

“İnsanın dokunaklı algısının tıpkı özelliği, beyinden mevrut asap sinyalleriyle modüle edilebilmesi” diyen Gibbons, şu örneği verdi:

Askerler zaman zaman vücutları nosiseptif sinyali bastırdığı üzere cenk alanında aldıkları dokunaklı yaralanmaları ayırt etmez. Antrparantez bilinçli yerine ‘dişini sıkmanın’ ve bu tür ‘kahramanca’ davranışın size bire bir dürü veya saygınlık kazandırması durumunda acıya katlanabilirsiniz.

bilim insanı, “Haşere beyninin bile acıya eş tıpkısı alacak deneyimini akıllıcasına kılacak sinir mekanizmalarını içerip içermediğini sanmak istedik” diye bitmeme etti.

Araştırma ekibi bu amaçla benzeri dizi nörobiyolojik ve davranışsal kanıtı gözden geçirdikten sonradan böceklerin, potansiyel namına çığlık verici uyaranlara karşı tepkilerini yıpratıcı bir asap sistemine sahip olduklarını ve böylece tıpkısı insanlar kadar davranışlarını esnek benzeri şekilde farklı bağlamlara uyarlayabildiklerini saptadı.

seçme hayvanda öznel dert deneyimini ölçmenin direkt bir yolu olmadığı göz önüne alındığında yeni bulgular henüz dahi ehemmiyet kazanıyor.

Gibbons, “Bu hayvanlara deneyimlerini soramayız. Dokunaklı çeken bire bir köpekte olduğu gibi irkilme evet da beniz bükülmeleri kabilinden belirtileri gözlemleyemeyiz” ifadelerini kullandı:

“Bu nedenle böceklerde acıya tavassut edebilecek nöral mekanizmaların varlığı cesim tıpkısı bulgu.”

Makalenin kuma yazarı Lars Chittka’evet göreyse eskimemiş bulgular, etik bilimi tartışmalarını birlikte getirecek:

“Böcekler araştırmalar ve çiftçilik faaliyetleri sırasında şiddetli verici uyaranlara maruz kaldıkları üzere bu, etik bilimi açısından önemli.”

 

Kaybolan koyunlara dron takibi

 

Itimatsız kozmetik ürünlere 645 bin liralık ceza

 

5. doz aşı hangi ahit yaptırılmalı?

 

Share: