DSÖ’den ciddi açıklama salgın hangi antlaşma biter

Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde mevcut merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında, dünya genelinde Kovid-19 olay sayısının 22 milyonu, ölmüş sayısının dahi 780 bini geçtiğini söyledi.

Salgında vakit kaybetmeden olay ve ölüm sayısının kebir olmadığını anlatan Ghebreyesus, ayrıca hastaneye yatış ve korkulu bakım hastalarının sayısında artma olduğunu, bunun esenlik sistemleri üzerinde büyük ayrımsız sıkıntı oluşturduğunu ve başka sağlık hizmetlerinin aksadığına dikkati çekti.

Ghebreyesus, insan vermeden dünyada birkaç ülkede çokça beş altı veya on paralık iletimin olmadığı ince aynı dönemden bilahare salgının yeniden ortaya çıktığına bel ederek, ülkelerin toplu vakaları aceleci tıpkısı şekilde belirleyip tılsım almasının dirimlik öneme topluluk olduğunun altını çizdi.

Telkih bulunana büyüklüğünde tek ülkenin bulunan durumu sürdüremeyeceği uyarısında bulunan Ghebreyesus, şöyle konuştu:

“Aşı dirimsel aynı dil olacak ve kabil olan genişlik bodur sürede aşı bulunmasını umuyoruz. Ancak tıpkı aşımızın olacağının üstelik garantisi yok ve aşımız olsa de bu pandemiyi bir tane başına sona erdirmeyecek. Hepimiz şu dakika erbap olduğumuz araçları kullanarak bu virüsü kontrol etmeyi ve yönetmeyi hıfzetmek zorundayız. Kendimizi ve birbirimizi güvende tutmak için günlük yaşamlarımızda gerekli olan düzenlemeleri yapmalıyız.”

Ghebreyesus, salgını dayanmak amacıyla “ülkelerin kapatılmasının” esenlik sistemleri üzerindeki baskıyı azaltacağını belirterek, “Fakat, kapatmalar hiçbir ülke için mufassal vadeli bire bir hal değil. Hayat ve kavil kaynakları beyninde veya esenlik ile iktisat beyninde intihap yapmamıza lazım namevcut. Bu hatalı ayrımsız seçimdir. Aksine salgın, afiyet ve ekonominin birbirinden ayrılamaz olduğunu bize hatırlatıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasının akıbet bölümünde 1918’de ortaya çıkan İspanyol gribinin iki yılda sona erdiğini anımsatan Ghebreyesus, “Globalleşme, arkadaşlık ve bağlanmışlık üzere dezavantajlarımız var. Fakat mütekâmil uygulayım bilimi üzere tıpkı avantajımız var. Zımnında bu salgının iki yıldan daha gücük tıpkı sürede bitirmeyi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: