Dezenfektan ve kolonya abdest bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca dokunaklı öğrenci henüz acul cevap verilebilmesi için ‘Dini Meşveret Hattı’ yenilenerek, hem cep telefonlarından hem da çakılı telefonlardan ulaşılabilir ayla getirildi. ‘Alo Fetva Hattı’ namına da aşina ‘Dini Danışma Hattı’nın bakir numarası ise ‘190’ namına belirlendi. Dini konularda sorular sorup, bilgi ahzetmek isteyenler bu numarayı aradıktan bilahare bağlı bulundukları şehrin mülk müftülüğüne aktarılıyor. Antalya İl Müftülüğü’ne bağlananları ise burada fariza özne kestirmece 20 öğütçü karşılıyor. Kadınlara kadın vaiz, erkeklere ise eş vaiz hizmet veriyor. Vaizler, gelen sorulara yanıtı stabil ise acilen yanıt veriyor, araştırılması gereken benzeri bahis ise değme vaizin kendine özel hazırlanan defterine kademe edilerek, araştırılıp, henüz bilahare soran kişiye periyot yapılarak bilgelik veriliyor.

Güneş Tacı virüsten eski dönemde mevrut soruların şişman kısmını ev içerisindeki maddesel ve manevi ilgiler oluştururken, koronavirüsle gelişigüzel vatandaştan gelen sorular de bu yönde ağırlık kazandı. Kolonya evet dahi dezenfektanın abdest bozup bozmayacağından, cuma namazı namazını Korona virüs zımnında kılamadığı için günah olup olmadığı gibi soranların sayısının arttığı kaydedildi.

Vaiz Günahsızlık Sevim, vatandaştan günce hayatta karşılaşılan helal- haram durumları ve mirasla ilişkin soruların sıklıkla geldiğini ve bunları usulüne akla yatkın şekilde cevaplandırdıklarını ifade etti. Eşler arasındaki sorunlarla ilişkin soruların üstelik geldiğini anlatan Hatır, eşlere genellikle birbirlerine cebin anlayışlı olmaları gerektiği tavsiyesinde bulunduklarını söyledi.

“GÜNEŞ TACI VİRÜSTEN ÖLENLER YIKANIR MI?”

Vaiz Bağlılık, Güneş Tacı virüse cebin sığınmak amacıyla geçer kolonya ve dezenfektanların içerisinde etil alkol bulunması nedeniyle ‘yasak mı?’ diye çok soru geldiğini söyledi. Tüketilen ve dalgınlık veren alkolle bu alkolün karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Muhabbet, kolonya ve dezenfektanın hijyen amaçlı kullanılmasının ayrımsız mahsuru olmadığını ifade etti. Korona virüsten yakınlarının kaybedenlerin ‘Korona virüsten ölenler yıkanır mı?’ şeklinde kendilerine sorduklarını birlikte kaydeden Bağlılık, “Bu türden cenazeler alınan tedbirler eşliğinde makul koşullarda yıkanır ve dini vecibelere bakarak defnedilir. Yalnız şehitlerin cenazesi yıkanmaz” dedi.

Genç çiftlerden gelen sorularda alelumum belgi ve dini nikah üzerine durulduğunu anlatan Vaiz Sevim, “Nişanlıyken yapılan dini nikahla ait sorular geliyor. Bizim tavsiyemiz ve gerçekte yapılması gereken dahi belgi döneminde dini nikah yapmamak lazım. Şiar döneminde tıpkısı sevgili çıkıp taraflar ayrılınca ayvaz dini nikahtan vazgeçmezse sav oluyor. Bu yüzden ilk resmi nikah sonradan dini nikah olur” dedi.

“DOLARLA BAĞIŞ YAPTIM, DOLAR ARTINCA SEVABIM ARTAR MI?”

Maaş 40 bin teklik geliri olan tıpkı vatandaşın babasının şifahane masraflarını karşıladığını, bunun sadakadan sayılıp sayılmayacağını sorduğunu anlatan Öğütçü Arılık Kalp, kızından olan torununun soyadının değişik olması dolayısıyla torununa verdiği paranın fitreden sayılıp sayılmayacağının de sorulduğunu söyledi. Bugüne büyüklüğünde sadakayla ilişik gelen genişlik enteresan soruyu üstelik anlatan Kalp, “Dolarla bağış yaptım dolar artınca sevabım artar mı?’ diye soran vatandaş oldu. Tanrı katında hiçbir şey tıngır olmaz. Yaptığımız tüm hayırlar genişlik az 10 katı sahih alır” dedi.

Manevi danışmanlık hizmeti veren Salih Bayındır ise Korona virüs döneminde sülale içi ilişkilerde bazen sorunların meydana geldiğini ve bunu dindeki ara sıra müracaat noktalarından yola çıkarak vatandaşı bilgilendirip, manevi danışmanlık yaptıklarını söyledi.

Cuma ve cemaatle namaz fetvası! Ezan üzere enteresan öneri

 

Alo Fetva hattı e-Devlet’e taşındı

 

Ilmek ‘telefonda fetva’ uygulamasını kaldırdı

 

Share: