Bunlara haysiyet edersek ipin ucunu kaçırabiliriz

Antalya’nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi’nde düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi 2020’ye katılan Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’üstelik hastalığın perşembe günü bakımından bir tane bire bir kişiye bulaştığını ve bu durumun tıpkısı müstevli olduğu anlamına gelmediğini belirtti. Türkiye’nin şu zaman itibarıyla Kovid-19’a cebin iyi bir noktada olduğuna işaret eden Özlü, alınan tedbirlerle hastalığın Türkiye’ye girişinin geciktirildiğini söyledi.

Bu durumun kendilerine iki şekilde yarar sağladığını anlatan Özlü, eksantrik ülkelerin hastalığın salgını ile uğraşırken Türkiye’nin ise bu süreyi gani kullandığını ve salgınla ser edebilmek üzere gerekli hazırlıkları yaptığını dile getirdi.

Özlü, “Türkiye şu an salgınla mücadeleye amade. Hep afiyet kurulları, çalışanları hassas ve farkındalık çokça efdal seviyede. Herkesin görev ve sorumlulukları muhtemelen. Ayrımsız marazlı çıktığı ant proses esasen sonuna nasıl yönetileceği muhtemelen. Dünyaya üstelik denk olduk bu konuda.” diye konuştu.

‘BAHAR VE YAZ AYLARINDA SALGINLAR ZAYIFLAR’

Hastalığın geç gelmesinin ikinci avantajının ise gelgel sıcaklığının arttığı dönemlerin başlaması olduğuna dikkati çeken Özlü, şunları kaydetti:

“Havalar ısınmaya başladı. Yaz dönemine giriyoruz. Bu virüs artık kış mevsiminde salgın yapıyor. Bahar ve yaz ile dünyadaki hep salgınlar zayıflar ve biter. Türkiye’de nazik çaplı benzeri salgın olmadan bu süreci atlatacağımızı imge ediyorum. Hastalığın iklimle kesme bir veriş içerisinde olduğunu tefhim etmek edisyon ama daha geçmiş deneyimlerden yola çıkarak salgınların april ve mayıs kabilinden durduğunu biliyoruz. Hangi olacağını kesme izah etmek pres. Tehdidin bitmeme ettiğini düşünüp muktezi tedbirleri almalıyız. Hastalığı geç gelmesinde başarılıyız amma bulaşıcılığının, yayılımının engellenmesinde dahi akıllıca yapmamız gerekenler var.”

1,5 METRE UYARISI

Sağlık Bakanlığının bu konuda konusunda sakıt görevi yaptığını, toplumun bile tavsiyelere uyması noktasında duygun olması gerektiğini vurgulayan Özlü, “Virüsün yayılması sökel kişilerden kuvvetli kişilere damlacık enfeksiyonu şeklinde oluyor. Damlacık enfeksiyonları ise 1,5 metre uzaktaki bir kişiyi etkilemiyor. Bu dönemde canlı ortamlara çok gitmemek. Sınırlı dışı seyahatleri haddinden fazla mecburi değilse sımak ve insanların arasına karışmak zorundaysak dahi 1,5 metrelik mesafeyi korumak haddinden fazla muhteşem. Bu mesafeyi koruyamıyorsak peçe takarak pestil kişilere yaklaşmalıyız. Kendisini parasız hisseden şahıslar da arz andıran keyif kuruluşuna giderken şişko nakil aracı namına evet kişi aracını kullanmalı evet de 112’den arkalama istemeli.” şeklinde konuştu.

Keyif Bakanlığının evvel günden bu yana ağır ezgi tıpkı şekilde bilgelik paylaşımında bulunduğunu hatırlatan Özlü, şöyle bitmeme etti:

“Bakanlık bilgilendirmeler yapıyor, Korona Bilgi Müesses üyeleri kendisine bizler açıklamada bulunuyoruz. Broşürler, internet sayfaları hazırlandı. Sosyal medyada çokça çok yanlış bilgiler dolaşıyor. Hastalığı toplumsal medyadan değil Keyif Bakanlığından takip edin. Zinde bilgilere bu şekilde cemaat olabilirsiniz. Içtimai medyadaki bilgilerin doğruluğu tamamen kesinleşmemiş. Aynı gösterici, videoteyp paylaşıyorlar konuyla tamamen ilişkisiz. Gâh isimler, sayılar ağız ağıza değişik olabiliyor. Bunlara öz saygı edersek ipin ucunu kaçırabiliriz. Akla Yatkın ile falsolu birbirine karışabilir. Toplumsal medyada nükte amaçlı paylaşımlar dahi ciddiye alınabiliyor. Ilgi elde etmek, tıklanmak üzere paylaşımlar yapılıyor. ‘Alkol içerseniz korunursunuz.’ kabil paylaşımlar görüyoruz. Bunların tek ilmî dayanağı yok. Bunlar bilcümle içtimai medyanın oyunu. Alkolün koruyuculuğu var amma elimize sürerek, içerek değil.”

‘EVE KAPANMAYA LAZIM YOK’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’da şu dakika için keder edecek bire bir durumun olmadığına işaret ederek insanların eve kapanmaması gerektiğini söyledi.

Virüsün 70 ve 80’in üstündeki kişiler için daha büyük aynı risk oluşturduğuna dikkati çekici Özlü, “Şayet yaşınız 50’nin üzerinde olup bile şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği kadar hastalıklarınız varsa hariç çokça çıkmamanızda, kalabalıklara girmemenizde fayda var. Tüvana biriyseniz eve kapanmanıza gerek yok. Sarılmamak, öpüşmemek, 1,5 metreden birbirine çok yaklaşmamak, elleri sıkça sabunla yıkamak gerekiyor. Bu kabilinden çok olağan önlemlerle kendimizi koruyabiliriz. Eksantrik tek şeye lüzum namevcut.” ifadesini kullandı.

Share: