Cıvaya maruz mütezayit eş leylekler, dişiler namına hemcinsleriyle yuva yapabiliyor ve elan birkaç çiftleşiyor.
Yıllardır civanın insan için kilolu olabileceği, bu güç metalin kumanya zincirinde birikmesinin ana karnındaki bebeğin ve çocukların nörolojik gelişimine zarar verebileceği biliniyordu. Ancak ABD’nin Florida Üniversitesinden iki araştırman, cıvaya maruz kalmanın “ilginç bir sonucu” olduğunu da gördü.
Araştırmacılar, katıksız ortamlarından uzaklaştırdıkları beyaz leyleklerin yiyeceklerine cıva ekledi ve cıvaya yer aşkın maruz artan erkek leyleklerin elan beş altı çiftleştiğini, eşcinsel eğilimler gösterdiğini belirledi.
“Proceedings of the Royal Society” dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atan Peter Frederik ve Nilmini Jayasena, 160 leyleği, her birinde 20 koca ve 20 davetkâr kâin 4 gruba ayırdı.
Üç gruba üç sene süresince düşük dozda (milyonda 0,05-0,3 parçacık), civanın arz ağılı tehi olan metilcıva verdi, 4. gruptakilere ise cıva verilmedi.
Henüz çok cıvaya maruz artan leyleklerde çiftleşme oranının elan beş altı olduğu, benzeri dişiyle yuva düzenlemek namına bir nice koca leyleğin başka bir koca leylekle yuva yapmayı tercih ettiği görüldü.
Düşük dozda civanın birlikte doğada kuşlara önemli etkilerinin olabileceğini tamlayan bilgi adamları fakat bu bulgulardan, cıvaya maruz küsurat erkeklerin eşcinsel olacağı sonucunun çıkarılmaması gerektiğini vurguladı.