Araştırma: 2050’de okyanuslarda balıktan çokça plastik olacak

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü, abuhava ve doğa bilimci Prof. Dr Levent Açıkgöz, plastik atıkların, rızık zincirini etkileyecek derecede uymazlık verdiği okyanuslardaki yer oylumlu tehlikelerden birinin deniz suyu seviyesi ve sıcaklığının yükselmesi olduğunu tabir ederek, “Şu anda abuhava değişikliğini tevkif açısından bize faydalı olan denizler, akarsu sıcaklığı arttıkça bu yol tuttukları karbondioksiti atmosfere hoşgörüsüz vererek küresel ısınmanın henüz bile artmasına neden olabilirler” açıklamasını yaptı.

Dirim için gerekli oksijenin yüzde 50 ila 80’kayınbirader okyanuslar üretiyor 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), ABD Havacılık ve Gök Ajansı (NASA), KUL Ulusal Ana Deniz ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve değişik çevre kuruluşlarının çalışmalarından derlenen bilgilere göre okyanuslar, dünyada yaşamın devamlılığı için gereken oksijenin yüzdelik 50 ila 80’kayınbirader üretiyor ve atmosfere göre 50 intaç fazla karbondioksit yutuyor.

Okyanusların bu hayati önemine dikkati elde etmek, sürdürülebilir şekilde kullanımı noktasında farkındalık fotoğraflamak ve okyanusları destek olmak için Mürekkep Milletler 2008’bile, 8 Haziran’ı Dünya Okyanus Günü’nü kabul etti.

Okyanuslar toptan ısınmadan kaynaklanan sıcaklıkların yüzdelik 93’ünü hapsediyor

Dünya yüzeyinin kestirmece yüzdelik 70’kayınbirader kaplayan okyanuslar, ısıyı ekvatordan kutuplara taşıyarak abuhava ve albeni modellerini düzenlerken, küresel ısınmadan kaynaklanan sıcaklıkların yüzde 93’ünü hapsediyor.

Yapılan analizlere göre okyanusların üstte 2 kilometrelik bölümlerinin 1955 ile 2010 ortada hapsettiği kıvılcım, atmosferin altta 10 kilometresinde hapsedilseydi, zaman 1,1 ile 1,3 kademe ortada küsurat global şule, 36 santigrat basamak artmış olacaktı. Ancak üretim ve istihlak faaliyetleri ilkin oluşmak üzere kayırıcı kaynaklı mekân kirliliği ve abuhava değişikliğinin herhangi bir güzeşte aktarılma daha bile gözle görülür hale gelen etkilerinden periferi okyanuslardaki dirim alanlarının bozulması faal yaşamını rastgele yönüyle yıldırma ediyor.

Okyanuslara yılda 14,9 milyon titrem plastik dökülüyor

Araştırmalara göre beher dakikada iki yararsız kamyonunu dolduracak miktarda plastik atığın karıştığı okyanuslara yılda dökülen mecmu plastik miktarı 14,9 milyon tonu buluyor.

Temas dönem 8 milyon kıvılcım plastik okyanuslara ulaşırken, bunların 1 milyonunu plastik poşetler oluşturuyor.

2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olacak

Karasal kaynaklardan okyanuslara müdahil plastik miktarının 2040 yılına gelindiğinde 30 bilyon tona ulaşacağı öngörülürken, 2050’de okyanuslardaki plastik miktarının ağırlığının balıklardan daha fazla olacağı öngörülüyor.

Okyanuslardaki plastik kirliliği seçkin sene 1 milyon deniz organizmasının ölümüne illet oluyor. Plastik yiyici canlılar, sindirim sistemlerinde meydana mevrut problemlerden dolayı yeterince beslenemeyerek ölüyor.

Temas 3 balıktan 1’inde mikroplastiğe rastlandı

İngiltere’dahi yapılan bire bir araştırmada, tüketim amaçlı yakalanan temas 3 balıktan 1’inde mikroplastiğe rastlanırken, rızık zincirinin sunu altındaki ana deniz canlılarının mikroplastikle beslenmesi, insanlar üzere bu zincirin en son halkalarında kayran düz canlıların da plastik tüketmesine faktör oluyor.

Okyanus yüzeyi sıcaklığı her an artıyor

Okyanus ekosistemlerinin yüz yüze olduğu sunu iri tehditlerin başında mevrut toptan istinas bile aynı yandan averaj okyanus sıcaklıklarının artmasına illet olurken sair yandan oksijen seviyelerinin her an azalmasına kere açıyor.

Ana Deniz yüzeyi sıcaklığı 2021’dahi, sanayi öncesi döneme göre 0,56 adım aşkın ölçüldü. 2000’birlikte bu ayırt 0,25 dereceydi.

Global ölçekte ana deniz seviyesi yükseliyor

NASA’nın verilerine göre global ölçekte ana deniz seviyesi 1993’ten bugüne her yıl ortalama 3,4 milim, serencam 30 yılda yaklaşık 10 santim yükseldi.

İklim değişikliğine ilişkin deniz seviyelerinde meydana gelen yükselmeyi insanlığın karşı karşıya kaldığı şanlı tehditlerden biri olarak nitelendiren Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü, abuhava ve tabiatçı Prof. Dr. Levent Bitirmiş, günümüzde meydana mevrut bahir seviyelerindeki yükselmenin kalan su sıcaklıklarından kaynaklanan genleşme kaynaklı olduğunu, bu nedenle günümüzdeki yükselmenin yılda milimetreler ölçütünde gerçekleştiğini söyledi.

Deniz seviyesindeki itila gıda sorunlarına illet olacak

Antarktika ve Grönland buzullarının erimelerinde artma görülmesi halinde söz konusu yükselmenin milimetrelerle tutkun kalmayıp santimetreler boyutuna çıkabileceği üzerine uyarıda kâin Açıkgöz, “Deniz seviyesinde ülkemizde 2 metrelik aynı yükselme güçlü çok şehrimizde çokça çetin problemlere sefer açacaktır. Bunun ötesinde de Söke Ovası, Çarşamba Ovası gibi deniz seviyesine oldukça mail ve bununla birlikte bizim haddinden fazla çetin besin üretimimize havari olan bölgeler deniz seviyesinin altında kalabilir. Bu üstelik gıda sorunlarının artmasına bozukluk olacaktır” diye niteleyerek konuştu.

Bangladeş’mağara koca tıpkısı kısmı sular altında kalabilir

Dünyanın kavi haddinden fazla bölgesinde analog sorunların görüldüğünü belirten Güllabi, “Söz Temsili Bangladeş’in kocaman bir kısmı bahir seviyesinden 0 ila 2 metre beyninde yüksekliktedir. Nedeniyle deniz seviyesi 2 metre yükselecek olursa, zaman dünyanın sunma fazla nüfusa ehil sekizinci ülkesi olan Bangladeş’mağara şanlı bir kısmı sular altında kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Nevale zinciri için çokça iri ayrımsız tehdit!

İklim değişikliğiyle okyanusların asitlik oranlarının da yükseldiğini kaydeden Kurnaz, bunun rızık zinciri üzere çokça iri aynı yıldırma unsuru olduğunu savundu. Jandarma, asitlik oranının deniz canlıları üzerindeki etkisini şu şekilde anlattı:

Atmosferde bol miktarda karbondioksit gazı var, karbondioksit gazı alışılagelen şerait altında suda çözünür ve çözündüğü yerde karbonik hamız oluşturur. Gazlı içecekler birlikte esasında bu karbonik asitli içecektir. Milyonlarca yıldır denizin asitliği çokça fazla değişmemiştir fakat atmosferde biz karbondioksit miktarını artırmaya başladığımızda, denizlerin asitlik miktarı üstelik buna mecbur kendisine arttı. Canlıların yaşamları dahi güçleşti, zira bu canlılar milyonlarca yıldır belli tıpkısı asistlik miktarında yaşamaya alışkınlar. Deminden düşünün ki bu canlıların yaşadığı yere tığ gazlı tıpkısı meşrubat döküyoruz. Bu canlılar birlikte tabiatıyla bundan çokça kırıcı etkileniyorlar.

Nevale zincirinin sağ kalması, denizin asitlik oranının sağlıklı kalmasına bağlı

Cingöz, denizdeki hamız oranındaki artışın kumanya zincirinin yeryüzü altındaki deniz canlılarından biri olan planktonlardan başlayarak insana büyüklüğünde uzanan birlik canlıları tehdit ettiğini vurguladı.

Denizdeki yaşamın en muhteşem anayasa olan planktonların yaşayabilmeleri için kabuk oluşturmaya gerekseme duyduklarını fakat erdemli asitlik durumunda bu kabukları oluşturamayacaklarını dile getiren Açıkgöz, ileride hakeza ayrımsız buut görülmesi halinde kumanya zincirinin bozulacağını belirtti.

Cingöz, “Temelde basit balıklar planktonları, şişman balıklar gerçekten balıkları, biz üstelik balaban balıkları yediğimiz amacıyla denizdeki besin zincirinin sağ kalması, denizin asitlik oranının esen kalmasına bağlıdır” dedi.

Sıcaklığın artaması çok kebir

Okyanuslardaki ısınmanın, genellikle yüzeye ve kıyıya mail mercan balığı resifi denilen derinliği az bölgelerde meydana geldiğini, bu bölgelerde canlıların yaşamasının, sıcaklığın çokça çok değişmemesine tutkun olduğunu belirten Cingöz, “Yalın kısa dönemlerde beş altı derece de artacak olsa bu canlıların yaşamı tehlikeye giriyor. Bundan belde birlikte denizlerin sıcaklığının artmaması, bu canlıların yaşamlarını sürdürmesi açısından son derece cesim” şeklinde konuştu.

Denizlerin karbondioksiti emebilme yetenekleri dahi sıcaklığa sınırlı

Uyanık, okyanusların karbondioksit yutma özelliği olduğunu anımsatarak şöyle bitmeme etti:

Fakat denizlerin karbondioksiti emebilme yetenekleri sıcaklığa bağlıdır. Yani atmosferin ya birlikte deniz suyunun sıcaklığı ne adım faziletkâr olursa denizin karbondioksite emebilme kapasitesi da o merhale düşer. Şu anda abuhava değişikliğini durdurma açısından bize müfit olan denizler, su sıcaklığı arttıkça bu kez tuttukları karbondioksiti atmosfere mankafa vererek global ısınmanın henüz bile artmasına illet olabilirler. Hani gazlı içeceklerin üstünde ‘Soğuk içiniz’ edip, bilirsiniz. Şayet o içecek soğuksa süresince daha aşkın karbondioksit çözünebilir. Tıpkı madde denizler için birlikte makbul.

Araştırı: Mikroplastikler hastalık taşıyor

Plastikler caretta carettaları öldürüyor

Midyelerde mikroplastikler bulundu

Yeni coşkunluk: Havadaki mikroplastikler akciğerde saptandı!

Avrupa’nın plastik çöpleri Türkiye’yi zehirliyor

Aynı evvel: İnsan kanında mikroplastik bulundu!

Share: