Antikor testi nedir?

Bazen ülkeler, antikor testleri yaparak bakir nev korona virüse karşı bağışıklığı olan kişileri belirleme etmeyi hedefliyor. Antrparantez kısıtlamaları hayat bazında muafiyet durumuna bakarak kaldırmayı değerlendiren ülkeler birlikte var.

Ancak, kâin antikor testlerinin güvenli olmadığı ve yanlış sonuçlar verebileceği uyarıları yapılıyor.

Acun Esenlik Örgütü (WHO) birlikte geçen hafta yayımladığı bilgilendirme notunda, 24 Nisan 2020 tarihi itibarıyla yeni kalem korona virüse karşı vücutta antikor bulunmasının, kişileri bu virüse cebin bağışıklık kazandırdığı sonucuna varan değme çalışma olmadığını açıkladı.

Antikor testi nedir?
İnsanlar, hastalığa yol açan virüsler kabil ecnebi aynı patojene maruz kaldıklarında, vücutta soluk ve dokularda hayat dolu antikorlar üremeye başlar.

Sınav elbette yapılıyor?
New York Times gazetesine mütekellim New York’taki Mount Sinai Hastanesi Klinik Laboratuvarlar ve Kan Nakli Bölümü Direktörü Dr. Jeffrey Jhang, vücudun alelumum virüse maruz kaldıktan sonra bir hafta ile 14 zaman üzere bir süre içerisinde antikor üretmeye başladığını belirtiyor.

Jhang, vücuttaki antikor miktarının virüse maruz kalındıktan sonraları sabık müddet ve kişilerin bağışıklık sisteminin gücüne sadık yerine mübayenet gösterdiğini söylüyor.

Nedeniyle, tıpkısı kişinin vücudunda antikor belirleme edilememesi halinde virüse maruz kalmadığı değerlendirmesini tahsis etmek akla yatkın tıpkı tespit olmuyor.

Antikor testleri, koku tahlillerine benziyor. Ayrımsız hacim nefes alınıyor ve henüz sonraları laboratuvar zarfında bu numunenin antikor içerip içermediğine bakılıyor.

Sınav sonuçları genellikle biraz zaman içerisinde çıkıyor. Fakat akıbet dönemde sonuçların birkaç saat ortamında alındığını belirten testler da geliştirilmiş bulunuyor.

Antikor testi bozukluk şanlı?
Dünya genelinde Covid-19 semptomlarını gösteren herkese güneş tacı virüs testi işlenmiş değil. Bu uzanım, güneş tacı virüsün bulaştığı emanet sayısının tam namına tayin edilememesi anlamına geliyor.

Fazlası, asemptomatik, tıpkısı başka deyişle virüsü taşısa birlikte alamet göstermeyen kişiler olduğu dahi biliniyor. Bu kişiler, kendileri hastalanmasa ya bile Covid-19’u hafif geçirseler birlikte farkında olmadan başkalarına bulaştırabiliyor.

Bu nedenle, yapılacak antikor testleri hem temel sayının belirleme edilerek, toplumların bağışıklık düzeyinin görülmesi hem üstelik salgının boyutlarının anlaşılması açısından önem taşıyor.

Antikor testinin artı olması virüse alın bağışıklık olduğu anlamına mı geliyor?
Bu soruya stabil olarak olur yanıtı verilemiyor.

Antikor testinin sonucunun artı çıkması, bu virüsün vücuda girdiği anlamına geliyor ancak Covid-19’a alın muafiyet geliştiği anlamına gelmiyor.

Tıpkı kişinin Covid-19’a cebin muaf olup olmadığını gösteren elan tıpkısı sınav bulunmuyor.

WHO, geçen hafta içinde yayımladığı bilgilendirme notunda, virüse karşı antikor gelişimiyle ilgilendiren araştırma ve çalışmaları takip etmeyi sürdürdüklerini söyledi.

WHO, “Yapılan çalışmaların iri tıpkısı bölümü, hastalıktan iyileşen kişilerin antikor geliştirdiğini ortaya koyuyor. Fakat bu kişilerin bazılarında antikor miktarı az çok bağan düzeylerde imdi ve bu üstelik bu kişilerin iyileşmelerinde hayat dolu muafiyet sistemine topluluk olmalarının çalım oynamış olabileceğini gösteriyor” dedi.

WHO, 24 Nisan 2020 tarihi bakımından antikor tespit edilen kişilerin Covid-19’a alın bağışıklık geliştirdiğini kesin tıpkısı şekilde ortaya koyan hiçbir bilimsel çalışma olmadığını ifade etti.

bununla birlikte uzmanlar, SARS kabilinden ayrıksı virüs kaynaklı hastalıklarda vücutta antikor bulunmasının galiba bire bir himaye sağladığının görüldüğünü belirtiyor.

Mount Sinai Hastanesi’nden Dr. Jhang, “Antikorların varlığının bir nice durumda, belli tıpkısı düzeyde siper sağladığını düşünenlerin sayısı çokça. Ancak bu antikorların bağışıklık sağladığını söyleyebilmek üzere elan aşkın kanıta ihtiyacımız var” diyor.

Marifet insanları, antikor haiz kişilerin bağışıklığının olduğuna dayalı kesme bire bir bulgu elde edilene büyüklüğünde bu kişilerin da tecrit ve içtimai ara üzere kurallara bağlı kalmaları gerektiğini vurguluyor.

Antikor testleri ne kadar emin?
Antikor testleriyle ilişik bir özge tartışma dahi bunların ne büyüklüğünde güvenli sonuçlar verdiğiyle ilgili.

ABD’üstelik kullanımda olan 14 antikor testiyle ilgili yapılan ve sonuçları güzeşte hafta süresince açıklayan tıpkısı araştırma, bunların yemeden içmeden üçünün düzenli aynı şekilde güvenli sonuçlar verdiğini öne sürdü.

Testlerin bazı bazı vücudunda antikor sıfır eşhas üzere de fazlalık serencam verdiği görüldü. Uzmanlar bunun nedeninin söz konusu kişilerin apayrı asıl aynı korona virüse cebin antikor taşıyor olabileceği ve testlerin dahi henüz bunu ayırt edememesinden kaynaklanıyor olabileceğini söylüyor.

WHO de, şu aşamada antikor testlerine güvenerek siyaset kararları alınmaması ve seyahat serbestisi ve sokağa balkon kısıtlamalarından bağışıklık için “bağışıklık pasaportu” ya birlikte “risksizlik sertifikası” kabil uygulamaların başlatılmaması gerektiği uyarısı yapıyor.

Share: