Asıl sütünün seçme enfeksiyona alın bebekleri korumaya apotr olacak bazı antikorlar içerdiği biliniyor. Tetkikat, bunun yeni tür koronavirüs (Kovid-19) üzere de makbul olduğunu, virüs bulaşmış yahut aşılanmış annelerden alınan ana sütünün virüse cebin antikorlar içerdiğini gösteriyor. Gebelik sırasında yahut emzirme marifetiyle anneden bebeğe geçen antikorlar, bebeğin bağışıklık sistemini desteklerken tutuk bağışıklık bile sağlıyor.
Amerikalı Tabipler Birliği Dergisi’nde (JAMA) 3 Kasım’bile yayınlanan eskimemiş araştırmada, Kovid-19’dan bilahare emzirmenin bebeklerde elan hareketli bir muafiyet tepkisi oluşturmaya yardımcı olabileceği öne sürüldü.
Araştırmacılar, 2 aylıkken temel sütüyle beslenen bebeklerin tükürüğünün koronavirüs ile angajmanlı belli başlı antikorlar ve koronavirüse ünlü taç görünümünü veren spike (başak) proteini içerdiğini ortaya çıkardılar.
İtalya’nın başkenti Roma’de Bambino Gesu Çocuk Hastanesi’nden kelle araştırman Dr. Rita Carsetti konuya dair şu açıklamada bulundu:
“İlk misil, annenin antijen-antikor muafiyet komplekslerinin, transfer vasıtasıyla yenidoğanın etkili muafiyet tepkisini tetikleyebileceğini gösterdik.”
Çalışmada tükürükteki bu antikorların virüsle karşılaştıklarında bebeklere hastalığa cebin eklenmiş dulda sağlayıp sağlamadığı ise belirlenemedi.
Şikago’daki Northwestern Üniversitesi Pediatri Bölümü’nden Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (IDSA) sözcüsü olan Müderris Dr. Tina Fecir yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu antikorlar, çocuğun gözlerine yahut burnuna vasıl virüse karşı savunmaya havari benzer. Koruyucu antikorları bebeklere aktarmanın sunma gani yolu, söz konusu antikorların plasentayı geçip embriyonun kanına ulaşması amacıyla gebelik sırasında aşı yapmaktır.”
Salgının başında, Kovid-19 ile enfekte olan annelerin virüsü bebeklerine ana sütüyle bulaştırıp bulaştıramayacağı bilinmiyordu. Daha bilahare yapılan tetkikat durumun böyle olmadığını gösterdi.
Uzmanlar, Kovid-19 ile enfekte olan anneleri emzirmeye devam etmeye teşvik ediyor.
Çalışmaya dair yapılan gayrı açıklamalarda araştırmanın, koronavirüslü annelerden doğan 22 bebeği kapsadığı belirtildi. Bebeklere doğumun birden ardından koronavirüs testleri yapıldı.
Dr. Rita Carsetti’nin ekibi, iki aylıkken ana sütüyle beslenen bebeklerin tükürüklerinde spike proteinlerine alın antikorlar belirleme edildiğini ve bu antikorların yalnız mamayla beslenen bebeklerde bulunmadıklarını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, annelerin benzen örnekleri üzerinde yaptıkları çalışmada herhangi bir birinin kendilerine kapalı spike proteini ile antikorlar içerdiğini ve bu seviyelerin, özellikle doğumdan iki dönüş sonradan oldukça efdal olduğunu buldular.
ABD’nin New Jersey eyaletinden Rowan Üniversitesi Cooper Tababet Okulu Pediatri Profesörü Dr. Lori Feldman-Winter yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Araştırma oldukça cesim. Zira bu, emzirmenin bir bebeğin bağışıklık sistemini koronavirüse alın tükürük antikorları üretmesi için canlı olarak uyarabildiğinin ilk kanıtı. Anne sütünün, yaşamın evvel beş altı gününde bebeğin bağışıklık sisteminin programlanmasına apotr olduğu biliniyor. Ana sütünün, bebeklerinin bağışıklık sistemini koronavirüse saf tükürük antikorları bulmak amacıyla harekete geçirirken, çaça ile sönümsüz bebeklerde ise bu tepkinin oluşmadığını gördük.”
Dr. Rita Carsetti, hem mevcut bulguları doğrulamak hem birlikte aşı reşit annelerden doğan bebeklerin muafiyet sistemlerinin virüse alın aktif olarak uyarıldığına dair işaretler gösterip göstermediğini hissetmek üzere araştırmaların devam ettiğini söyledi.
Carsetti ayrıca hamilelerinin Kovid-19’a alın aşılama yaptırdıklarında antikorların plasentadan geçtiğini belirtti.
(Kahire/Hazm Bedir/Şarkul Avsat)
Latin Halkları Amerika ülkelerinde koronavirüs salgını
Güneş Tacı virüs varyantlarına alın Sinovac’tan eskimemiş aşılama
Pfizer’dan korona virüsü hapı: Ölüm riskini yüzdelik 89 azaltıyor