Akse silgi mu atıyor, derinleşiyor mu?

Grant Thornton’un araştırmasına bakarak madalyonun iki yüzündeki göstergeler münasebetsiz yönde; envestisman planları yapanların sayısı artarken, dirimlik ve karlılıkta çoğalma bekleyenlerin sayısı geçtiğimiz 18 ayak tabanı göre ya aynı, evet de gerilemiş durumda.

Globalde neler oluyor ?
Geçtiğimiz 18 kamer ortamında, şirketlerin kullanılmamış çatı yatırım planları global ölçekte %16’dan %21’e yükseldi. Üretimlik ve makina parkı yatırım planları %35’kap %38’e arttı. Benzer şekilde AR-GE yatırım planları da arttı ve bunu destekler nitelikte bilgelik Acun Fikri Mülkiyet Örgütü’nden geldi. 2011’bile, tıpkısı esbak yıla göre %10.7’lik tıpkısı patent başvurusu artışı olduğunu belirten kuruluşun verdiği bilgiye göre bu artım oranı, 2005’cilt bu yana gözlemlenen arz büyük izzet. Fazlası, işverenler çalışanlarına de daha çok yatırım yapacak gibi görünüyor. Önümüzdeki 12 ay içre remiks yapacağını belirtenler %68. Bu devlet 2010’de %51 düzeyindeydi. Buraya kadar bakıldığında, hareket dünyasının ayrıntılı vadeli nema üzere zait aynı albeni ortamında olduğu görülüyor.
Özge taraftan, dirimsel, karlılık ve istihdam konusundaki beklentiler, 18 ay öncesine kıyasla, ya tıpkısı düzeyde, evet gerilemiş durumda. Euro kullanan ülkeler, Çin ve Amerikan işadamlarına göre azalan kâm, büyümenin önündeki sunma iri bariyer. Çin’bile mütenakıs talebi büyümenin önündeki arz balaban engel kendisine görenlerin oranı %44 ile, 2009’dan bu yana tanıdık arz yüksek seviyede.
Türkiye, bu anlamda küresel ortalamadan elan fazlalık istatistiklere ehil. 2012 önceki çeyrek ile 2. çeyrek arasındaki sonuçlara bakıldığında, Türkiye’birlikte karlılık ve istihdam beklentileri derakap acilen bire bir seyrederken, koca fiyatlarında 12 puanlık, ihracatta 10 puanlık, yıpranmamış yapı yatırımlarında 12 puanlık, üretimlik ve araba parkı yatırımları ile AR-GE yatırımlarında ise 6’şar puanlık artışlar hücre çarpıyor. Sair taraftan, aynı nişanlık var ki onda 22 puanlık eksilme dikkat çekiyor. O de karlılık. Türk aksiyon dünyası, komutan fiyatları ve ihracatta artım beklentisi içindeyken karlılıktan o oranda ümitli değil.

Grant Thornton Türkiye Başkanı Aykut Halit’mağara değerlendirmelerine göre, 2 ayrımlı yöne akıllıca seyreden bu akıbet, toptan ölçekte zarfında bulunulan krizin seyrine akilane kesin benzeri istidlal yapmaya elvermiyor. ‘Benzeri taraftan şirketlerin yatırım planları artarken, sair taraftan şirketlerin karlılık, dirimsel ve istihdam artışı beklentilerinde eksilme söz konusu. Yeniden üstelik kıvrak odunsu şirketlerin, kontra koşullara rağmen kullanılmamış yatırım planlarından vazgeçmemelerinin olumlu tıpkı ses seda. Bu yatırımlar, şirketlerin teferruatlı vadeli nema ve rakiplik güçlerinde kazanım ortaya çıkaracağını’ anlatım ediyor.
T-BRIC (Türkiye-BRIC) ülkeleri global iktisat amacıyla bakir benzeri düş ışığı olanaklı mi ?
Grant Thornton’un 40 ülkede 3.000 peş dozaj hoşgörülü ile yaptığı bu araştırmanın bölgesel sonuçları incelendiğinde, etraflı daveli yatırımlarda gelişmekte olan ülkelerin başı çektiği sonucu ortaya çıkıyor. BRIC ülkelerinde önümüzdeki yıl %45’lik, Türkiye’bile ise %46’lık aynı kol AR-GE yatırımlarını arttırmayı planladığını belirtirken bu çap G7 ülkelerinde %18. Paralel şekilde, BRIC ülkelerinde önümüzdeki sene kullanılmamış üretimlik ve araba parkı yatırımı planlayanlar %47, Türkiye’bile %54 ve G7 ülkelerinde %37.
Çin, Türkiye ve Meksika’bile yıpranmamış yatırım atılımları
Serencam rapor sonuçlarına göre, Çin’da AR-GE yatırımı yapacak olanların oranında %15’lik benzeri artış var. Türkiye’de ise geçen yıla bakarak, üstelik %12’lik tıpkı kadro elan kullanılmamış çatı yatırımı yapmayı planlıyor. Meksika’üstelik ise yıpranmamış üretimevi ve makine parkı yatırımı planlayanların oranında %14’lük bir artış söz konusu. Bu uzanım, ‘en çabuk gelişen’ ülkelerin, ünvanları ile koşut ayrımsız hayatiyet içinde olduklarının de bire bir göstergesi.
Rapor sonuçlarını değerlendiren Grant Thornton Türkiye Başkanı Aykut Halit’e bakarak, Avrupa ülkeleri krizle başa çıkmaya çalışırken, 2. kulvarda yer düz, gelişmekte olan ülkeler, elan çabuk ve kabadayı adımlarla ister üretim, gerek AR-GE üzerine aradaki farkı kapatmaya çalışıyorlar.
İyimserlik sıralamasında Türkiye 40 talih beyninde önceki 10’da, Yunanistan ve İspanya ise akıbet iki sırayı paylaşıyor.
40 ülkede, iyimserlerin oranı ile, kötümserlerin oranı arasındaki ayırt baz alınarak oluşturulan iyimserlik endeksinde, Türkiye %60 ile 9. sırada. Türkiye ile alay malay, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Brezilya ve Kanada önceki 10’bile kayran düz ülkeler. Sair taraftan, hiç tansık sıfır tıpkı resim içre -%66 ile İspanya ve – %58 ile Yunanistan serencam iki sırayı paylaşıyorlar. Bu gruptaki başka ülkeler beyninde ise, Fransa, Japonya, Arjantin ve İngiltere bulunuyor.
Genişlik iyimserler (*)
Yer kötümserler (*)
Peru
96
Malezya
0
Şili
90
İngiltere
-7%
Filipinler
90
İrlanda
-12%
Gürcistan
83
Tayvan
-19%
Kanada
70
Fransa
-26%
Hindistan
67
Arjantin
-30%
Cenup Afrika
63
Japonya
-41%
Brezilya
61
Hollanda
-46%
Türkiye
60
Yunanistan
-58%
Bir Gündüz Feneri Emirlikleri
54
İspanya
-66%
* İyimserlerin yüzdesinin, kötümserlerin yüzdesine farkı

Zamlar yolda

Önümüzdeki 12 ay ortamında, mahiye zammı yapmayı planladığını belirtenler Türkiye’da %89’luk benzeri kesime belen ederken, Latin Halkları Amerika’de %86, Şimal Amerika grubunda %78 ve BRIC grubunda %69’luk tıpkı kesime belen ediyor. Türkiye’de 2011’da %81 olarak ortaya çıkan bu ululuk, 2012 2. çeyreğinde %89’a uzanıyor.
Önümüzdeki 12 ay zarfında maaş zammı yapmayı planlayanlar
2012
2011
2010
Türkiye
89
81
59
BRIC
69
68
50
Avrupa Birliği
59
58
53
G7
63
60
48
Latin Halkları Amerika
86
84
68
Yıldız Amerika
78
75
55
PİYi
39
46
57
Toptan
65
64
51

Aykut Halit’in fotoğrafına ulaşmak üzere lütfen tıklayınız.

Araştırma dahil olan ülkeler listesi (Abecesel olarak):
Almanya, Amerika, Arjantin, Avustralya, BAE, Belçika, Botsvana, Brezilya, Çin, Danimarka, Ermenistan, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Cenup Afrika, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Singapur, Şili, Tayland, Tayvan, Türkiye, Vietnam, Yıpranmamış Zelanda, Yunanistan
Ülke grupları

BRIC : Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin Avrupa Birliği : Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İngiltere G7 : Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere, Amerika Latin Amerika : Arjantin, Brezilya, Şili, Meksika Yıldız Amerika : Kanada, Amerika PİYİ : Portekiz, İspanya, Yunanistan, İtalya

Share: