The Boston Consulting Group’un (BCG) hazırladığı “Yaşlanan İşgücü Problemini Fırsata Yöneltmek” raporu (“Turning the Challenge of an Older Workforce into a Managed Opportunity”), yaklaşmakta olan global işgücü sorunlarına ve bunların etkilerine özen çekiyor. Aralarında Türkiye’nin bile bulunduğu dünyanın arz şişman 16 ekonomisini kapsayan rapora göre andıran gelecekte, alelhusus kaslı ülkelerdeki şirketler, gerekseme duyulan becerilere eş çalışanları akla yatkın yerde ve doğru zamanda istihdam etmekte güçlükler yaşamaya başlayacak.
Tansan: “Türkiye kendisini Avrupa’nın off-shoring (“dış esas”) merkezi yerine konumlandırabilir”
Raporla ilgilendiren değerlendirmelerde mevcut BCG İstanbul Yönetici Ortağı Burak Tansan “Avrupa nüfusunun yaşlanması aşina ayrımsız mesele. Fakat Garp Avrupa’da çalışabilir yaştaki nüfusun, sanayileşmenin başlangıcından itibaren ilk defa bu büyüklüğünde can alıcı oranda küçülme sergilemesi problemin her an daha birlikte ağırlık kazandığını gösteriyor. Özellikle Günindi Avrupa’lı şirketler mümasil bire bir gelecekte farklı yetenekte profesyonelleri nail olmak ve istihdam etmekte engel yaşamaya başlayacak. Mavera yandan Türkiye, ehil olduğu dinç ve büyüyen nüfusuna müteveccih hazırlayacağı mühim aynı planlama ve yetişek desteği ile kendisini Avrupa’nın off-shoring (“dış gerçek”) merkezi olarak konumlandırabilir. Ayrıca Türkiye, geliştireceği kalifiye işgücünü alelhusus demografik krizi diri Gün Batısı Avrupa’evet ihraç ederek bu ihtiyacı kişi açısından makro tıpkı fırsata çevirebilir” şeklinde konuştu.
Yaşlanan insan sığa ve takat sınırı risklerini üstelik yanında getiriyor
BCG’nin yaptığı araştırı, nüfusu derakap yaşlanan ülkelerin iki temel risk ile yüz yüze olduğunu ortaya koyuyor. Bu risklerden ilki çalışabilir yaştaki nüfusun azalması ile gelişigüzel şirketlerin istihdam edebileceği etkin sayısının azalması adına tanımlanan “Kapasite Riski”. Diğeri ise müteharrik nüfusun yaşlanması sonucunda çeşitli nedenlerle verimliliğinin azalması olarak tanımlanan “Başarım Riski”.
2050 yılında, insanlık tarihinde ilk defa, 60 yaşın üstündeki nüfusun 15 yaş altındaki nüfusu geçmesi bekleniyor. Özellikle İtalya ve Almanya kadar ümranlı Avrupa ülkelerinde, bu risklerin en alçak boyutta yaşanacağı öngörülüyor. 2020 yılında ortalama gözyaşı seviyesinin İtalya’bile 47, Almanya’üstelik 48, Avrupa genelinde ise 40’a ulaşacağı hesap pusulası ediliyor.
Çin üstelik tıpkısı riski haiz ülkeler ortada yer alıyor. Doğum oranlarındaki düşüş ve devletin biricik bala politikası nedeniyle2020 yılında Çin’de işgücü büyümesinin duracağı, 2030’dan sonradan üstelik tam nüfusun küçülmeye başlayacağı öngörülüyor.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye’nin bu risklerden en beş altı etkilenen ülkeler arasında yer alması bekleniyor. 2008 ile 2020 yılları ortada iş yaşındaki nüfusa eklenecek 9 milyon güç, Türkiye’nin sığa riskinin minimum düzeyde kalmasını sağlayacak. Ayrımsız şekilde, Avrupa ortalamasından haddinden fazla elan aşağıda bulunan ortalama yaş, Türkiye çalışan nüfusunun kaslı ülkelere kıyasla elan eli nimetli çalışacağına işaret ederek Türkiye’nin performans riskinin üstelik daha düşük olmasını sağlayacak.
BCG’nin raporunun arz önemli bulgularından biri ise, toptan anlamda birçok şirketin bu risklerin farkında olmadığı ve gerekli hazırlıkları yapmadığı yönünde. Sığa ve başarım sorunları hararetli şirketler hal olarak sıklıkla aut üs kullanımına, işgücü dönme programlarına ve göçmen çalışanlara başvuruyor.
Tansan: “Türkiye, gelişmiş ülkelerde oluşacak kalifiye işgücü açığını fırsata dönüştürebilir”
Türkiye’nin akıbet yıllarda yakaladığı kudretli konuşu performansı sürdürmesi bu yolda eleştiri ehemmiyet taşıyor. BCG İstanbul Yönetici Ortağı Burak Tansan, “İstihdam talebini karşılamanın tek yolu evcil ekonomiyi mübalağa etmek değil. Türkiye, ümranlı ülkelerde oluşacak kalifiye işgücü açığını fırsata dönüştürebilir. Hâlihazırda Türklerin dünya çapında ve alelhusus Avrupa’üstelik mufassal yıllara dayanan tıpkısı emek geçmişi bulunmakta. Ayrıca Türkiye birçok şirketin üretim üssü olma amacında ilerliyor. Önümüzdeki dönemde da bu durumun artarak bitmeme etmesini bekliyoruz” dedi.