Abartmalı giyinenler ve abartmalı kas yapanlar yabanlık bozukluğuna eş benzer

Abartmalı giyinenler ve abartılı kas yapanlar şahsiyet bozukluğuna eş tür

MARDİN Mardin Artuklu Üniversitesi Ruh Bilimi Bölümünden Dr. Bahir Işıker Bedir, histrionik yabanlık bozukluğu ile ilişkin bilgelik verirken, ilaveli giyinenler ve abartmalı adale yapanların kişilik bozukluğuna eş olabileceklerini söyledi.

MAÜ Ruhiyat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bahir Işıker Dolunay, histrionik şahsiyet bozukluğuna cemaat kişilerin dışarıdan çok mübalağalı aynı giyim tarzı görülebileceğini kaydetti. Dr. Dolunay, “Haddinden Fazla abartılı makyaj, dikkat calip giysi tarzı ve mübalağalı takılar takmayı dost bu model insanlar, haricen cinsel kendisine sargı görmeyi severler. Erkeklerde ise çıktı bedeni tayin, kas güçlendirme çalışmaları görebiliyoruz” dedi.

“Bu durum kişinin namına zarar verebilir”

Dr. Deniz Işıker Bedir, “Histrionik yabanlık bozukluğu dediğimiz madde, genelde gailesiz erişkinlik döneminde ortaya çıkan bire bir örüntüdür. Burada ötede duygusallık, özen çekmece davranışı üzere durumlar görebiliyoruz. Temel kriterlerinden benzeri tanesi da ekstrem dikkat incizap davranışıdır. Bu şahsiyet bozukluğu B kümesi dediğimiz kümede bulunuyor. Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler alelumum, manipülatif ve dürtüsel adına tanımlanabilirler. Burada dürtüsel çizi dediğimiz şey düşünmeden debi ika kabil davranışları vardır bu genişlik kişinin kendisine uymazlık verebilir. Bire Bir ortamda dikkat çekme davranışları azaldıysa ve ortamda bulunan kişilerin odağı apayrı yere kaydıysa öz içlerine çekilebilirler ve bu ortamda ricat ihtimalleri yüksektir. Başkalarının dikkatini çekebilmek için itaatkar davranabilirler, bunu görebiliyoruz. Diğer bir özellikleri birlikte haddinden fazla pespaye tıpkısı olayı dramatize yazar abartabilirler. Söz Misali tırnağı bile kırılsa bunu dünyanın arz şişman olayı gibi dramatize edebilirler. Duygularını haddinden fazla çılgın bir şekilde rapor ederler ama başkalarının duygularını zeki o büyüklüğünde birlikte dolgunca değillerdir bu konuda empati yeteneklerinden yoksunlardır diyebiliriz. Sürekli namına rabıta odağı kalkmak istedikleri için bu ilgiyi yakalayamadıklarında kriz çok sık gördüğümüz tıpkı ebat. Zevcelik fail bambaşka bozukluklarda olabiliyor. Denk adına kalp ebat bozukları üzere vaziyetler. Bu ilgiyi kaybettiklerinde yer kalın tanıdık bunluk olduğu için psikoterapiye başvurabiliyorlar” şeklinde konuştu.

“Dışarıdan tensel adına sargı görmeyi severler”

Dr. Deniz Işıker Bedir, bu hastalıktaki insanların haricen cinsî adına bent görmeyi dahi sevdiklerini söyledi. Dr. Dolunay, “Histrionik kişilik bozukluğuna ehil kişilerde haddinden fazla abartılı tıpkı giyim tarzı görebilirsiniz. Çokça ilaveli makyaj, dikkat çekici giyim tarzı ve ilaveli takılar takmayı severler. Dışarıdan seksüel olarak rabıta görmeyi severler. Erkeklerde ise çıktı bedeni tayin, kas güçlendirme çalışmaları görebiliyoruz. Tabi kim seçme giyinmeyi seven ve adale etkin eşhas için bu nitelik meri değildir. Ancak bu yabanlık bozukluğunda bunu tipik namına görebiliyoruz. Toplumda görülme sıklığı ise yüzdelik 2 yerine değerlendiriliyor. Tabi bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor olanaklı zira terapiye başvuran şahıslar bu kişilik bozukluğu kul var diye başvurmuyor. Başka ayrımsız rahatsızlıktan belde başvurduklarında bu format çıkabiliyor” dedi.

“Kadınların bu bozukluğa daha çok sahip olduğu söyleniyor”

Dolunay, kadınların bu nefis bozukluklara daha çok eş olduğunu kaydederek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Nefis bozukluklarının toplumda umumi namına yüzde 9 namına görüldüğü söyleniyor. Histrionik kişilik bozukluğunda kadınların bu bozukluğa artık topluluk olduğu söyleniyor. Burada tıpkı tartışmada bahis konusu esasta çünkü kadınlar bu durumu elan fazla gösterebildikleri için terapiye bundan sonra başvuruyor. Bu yüzden kadınlarda devlet daha faziletkâr namına gözüküyor. Bunun dışına tedavi için ilaç ve psikoterapi desteği hareketli olabiliyor ancak haremlik eden bir boyut var umar desteği yiyecek olabiliyor. Bu bozukluğun nedenlerine baktığımız ahit genelde çocukluk döneminde yaşanan bir titreme, genetik faktörler ve çevresel faktörler nedenleri ortada düz alabiliyor. Kişilik bozuklarının temelinde sömürme ve can ve fiziki boşlama gibi. Tığ görüyoruz ki çoğu bozukluğun temelinde bu vaziyetler makro tıpkısı etmen kendisine karşımıza çıkabiliyor”.

Share: